Ett enda litet foto kan visa så mycket

Fotot i förra inlägget visar faktiskt mycket mera än vad jag skrev om i inlägget. Vi tar och tittar på det en gång till och tittar lite närmre på det.

 

 

 

Längst till vänster står en liten naken pojke och bakom gruppen av barn kryper ett naket barn. Ännu längre bak kommer ytterligare ett litet barn gåendes. Det råkar inte vara en tillfällighet att just dessa små barn är nakna. Det är fattigt och det kostar pengar att köpa kläder, dessutom sliter de små barnen mycket på kläderna när de kryper runt i gruset. Trots att Uganda är ett grönt land så finns det inga fina gräsplättar för barnen att krypa på.

Barnet till vänster har två olika sorters skor på fötterna. Skorna har olika storlekar. Det är inte heller en ovanlighet att se när man går i slummen. Några barn har inte ens skor på fötterna och anledningen är inte att de har sparkat av sig skorna. De har helt enkelt inga skor.

 

Det lilla barnet längst bak kommer gående med ett gamalt cykeldäck. Att äga en cykel kostar en hel förmögenhet och det slitna däcket slänger man på gatan när man har bytt till ett nytt. Har man som barn inga leksaker så tar man och leker med det man hittar. På fotot har sedan det lilla barnet fått fatt i däcket och kommer släpandes på det.

 

Flickan till höger har en t-shirt på sig som säkert en gång var mycket fin. Men det var ett bra tag sedan. Nu har den gått sönder fram till, men modellen är i och för sig fortfarande fin, och den går faktiskt att använda ett tag till om man inga andra kläder har att byta med. Att laga är heller inte lätt om man inte äger nål och tråd.

 

Något som man inte ser så lätt på fotot är att dehär barnen faktiskt är mycket smutsiga. Med en mark som till största delen består av lera, som dammar en hel del, så är det inte lätt att hålla sig ren. Har man sen inte rinnande vatten hemma, utan måste hämta allt vatten i dunkar, är det ju inte lätt att tvätta sig hela tiden.

 

På den lilla gräsmattan, som aldrig har varit i närheten av en gräsklippare och är ganska ojämn, ligger det kläder utslängt. Man kan lätt tro att det är trasiga och slitna kläder som någon bara har slängt, men det är faktiskt nytvättade kläder som ligger ute för att torka. Nytvättade, men jag vet inte om de är så rena när de har blivit torra.

 

Längst fram på fotot står två pojkar och äter från varsin tallrik. De är inte bara glada för att vi vitingar råkar passera, utan är även glada för att de alldeles nyss har fått mat. Maten bestod av fyra potatishalvor! Klockan är fem på eftermiddagen och pojkarna får vänta ända till klockan fem nästa eftermiddag innan de ska få mat nästa gång. Maten kommer då inte vara av en mera delikat eller näringsrik sort. I Uganda är man glad att man har mat att äta. Att man sedan måste äta samma mat varje dag spelar ingen roll. Det viktigaste är att magen får något i sig, inte att det smakar gott. Vatten kan barnen dricka när helst de vill. Men det är då inget vatten som jag skulle våga mig på att dricka.

 

Allt det jag har skrivit här tillhör vardagen för våra barn i Uganda.

 

 

Victoria


Kommentarer
Tack för att du läser om våra barns liv på Bristol Academy, och Tack för att du vill lämna ett par ord hos oss, det värmer!

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0