Skolsystemet i Uganda

I Uganda är skolsystemet uppbyggt som så att man börjar i skolan som tidigast då man är 3 år,om föräldrarna vill att man ska gå i skolan. Då börjar man iallafall i något som kallas "Babyclass".
 Därefter följer "topclass" där man går tills man är ca 6 år, som sedan efterföljs av "primaryclasses" P1, P2,P3,P4, P5, P6 samt P7. I stort sett kan man säga att det här följer våra klasser,dvs P1 är åk 1, P2, åk 2 osv.
 Det som avgör om du får flyttas upp en klass är examensproven som görs i slutet av varje läsår i december.




                                      




 Då man slutar P7 görs ett internationellt prov som avgör om man klarat av den årskursen.Det provet rättas inte av lärarna på skolan utan det rättas på ett och samma ställe i landet så det blir likt för alla.



 Åldern på barn i en och samma klass kan alltså variera nästan hur mycket som helst.Då vissa barn inte kunnat börja skolan innan dom är exempelvis 11 år, då får man börja i den klassen på vars kunskapsnivå man ligger,och ligger man mycket efter, eller inte når kunskapsnivån som man förväntas klara, så får man stanna kvar ytterligare ett år.Det finns ett alternativ om man varit "nära" att klara sig,då kan man flyttas upp på prov för att bevisa att man kan klara sig och gör man inte det,så flyttas man ner igen....

Ett läsår är uppdelat i 3 terminer, februari-april, maj-augusti och sedan september-december, ja på ett ungefär iallafall.

Då man klarat alla P-klasser fortsätter man förhoppningsvis att gå i skolan och börjar då i Secondary school,S1,S2 samt S3, Det kan man väl säga är som vårat högstadie ungefär... Men då går man inte längre på Bristol utan då börjar man på någon annan skola,Bristol har klasserna "babyclass-P7".



Uganda har, om jag inte har alldeles fel för mig, skrivit på FNs barnkonvention.Vissa delar av det man har gått med på där funkar inget vidare kan jag säga....tyvärr. Just biten med aga mot barnen i skolan finns kvar.Då vi var där slog dom efter barnen med käppar och det sparkades även mot dem. Vi förklarade för lärarna att det där absolut inte,på några villkorsvis var okej, men det är inte lätta att bryta ett så invant beteende. Men dom gjorde ingenting mer mot barnen så länge vi var där iallafall. Och ska sanningen fram så var barnen rejält busiga då vi befann oss på skolans område.....vem vill sitta i skolbänken när det finns roliga vita människor att leka med liksom? :) Dom hängde ut genom gluggarna på klassrummen bara för att se så att vi var kvar och bara för att kunna vinka lite på avstånd....



Standarden på klassrummen är ju också väldigt dålig. 2-3 barn kan dela på en bänk och en bok tex...."väggarna" mellan klassrummen är bara glest uppsatta brädor som inte förhindrar några som helst ljud utan bara markerar var klassrummen för dom olika klasserna är. Golven är trampade jordgolv som vid regn blir gyttjepölar för att plåttaket är trasigt...... man kan förstå att det kan vara svårt att ta till sig det man förväntas lära sig, då man dessutom kanske delat säng med 2 andra under natten, eller promenerat 2 timmar på morgonon för att överhuvudtaget komma till skolan, lägg till hunger på det så är det inget lätt jobb att klara sin skolgång i Uganda...




                                                 Anna


Kommentarer
Postat av: Anna forsberg

Hur mycket koster det for et barn i babyclass at gå i en middelklasseskole i et år på forhånd tak Anna

Svar: Att gå på Bristol, vilket är det enda jag kan svara på kostar ca 600 kr på ett år :) Hälsningar
Jennie och Anna

2014-01-25 @ 19:50:04
Tack för att du läser om våra barns liv på Bristol Academy, och Tack för att du vill lämna ett par ord hos oss, det värmer!

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0