Köket

När jag var på vårdcentralen för ett läkarbesök kom det sig att jag började prata om Uganda. Läkaren berättade för mig att det var många i Uganda som drabbades av lungcancer och nu ville han passa på att fråga mig lite om landet. Han undrade om det fanns mycket industrier med utsläpp som skulle kunna påverka förekomsten av lungcancer. Men det finns i stort sett inga industrier alls, det är ett land som till största delen lever på att bruka sin jord. Då undrade han vilka bilar det fanns i landet. Och på det svarade jag att det är så fattigt att det finns bara bilar i de större städerna eller i alla fall nästan inga bilar alls på landsbygden. Efter en stunds samtal kom han fram till att en stor orsak till lungcancerns förekomst måste bero på att många tillagar sin mat över öppen eld i mycket dåligt ventilerade hus. När jag nästa gång reste till Uganda passade jag på att fråga Eddie om det här med lungcancer, om han hade en aning om varför det förekom så ofta i Uganda. Han sa att det troligen berodde på att de tillagade sin mat över öppen eld och andades in stora mängder av den farliga röken. Han berättade också att kvinnan som lagade mat på skolan hade varit tvungen att sluta arbeta eftersom hon hade drabbats av problem med lungorna, troligtvis cancer. Vad jag förstod så hade kvinnan två små barn att ta hand om och nu skulle det bli svårt ekonomiskt för henne eftersom hon inte kunde arbeta.

 

Detta är köket på den gamla skolan. Ett träskjul med stampat jordgolv. När det är vindstilla stannar all rök inne i skjulet.

 

Vi hade tidigare diskuterat att köket på den nya skolan inte skulle vara ett träskjul, utan ett hus byggt av tegelsten. Risken att väggarna skulle brinna upp blir mindre då det är byggt av tegel. Köket skulle också vara skilt från de övriga byggnaderna för att minimera alla brandrisker. Alltså satte vi igång att bygga…

 

Där de stora träden växer ska vårt kök byggas. Träden måste bort.

 

 

Träden är borta och det markeras ut vart väggarna ska placeras.

 

 

Markarbetet utförs.

 

 

Hörnen muras upp.

 

 

Väggarna börjar komma på plats.

 

 

Byggställningarna håller inte svensk standard.

 

 

Nu är även taket på plats.

 

Och slutligen är väggarna putsade.

 

Det sista fotot visar hur köket såg ut när vi var nere i mars. Eddie hade tänkt göra en eldstad på golvet och låta röken gå ut genom ventilationsgallerna. Detta är ingen lösning som vi kan stå bakom. Jag kan absolut inte leva med att den kvinnan som nu är anställd (sedan slutet av förra året) ska utsättas för ökad risk att insjukna i någon form av lungproblem. Alltså måste vi se till att det byggs en eldstad/spis med skorsten som avlägsnar röken från köket. En diskussion om spis hade vi med Eddie i mars. Han sa att det var uteslutet att köpa en spis som behövde el för att fungera och fläktsystemet var tvunget att konstrueras så att det blev självdrag i skorstenen. (Elen är dyr och den är ofta avstängd.) Två dagar efter vårt samtal med Eddie kommer två män till skolan och vill prata med mig. Eddie hade ringt efter dem. Männen kom från ett företag som tillverkade sådana eldstäder som vi eftersökte. Vi diskuterade om hur det skulle utformas och jag fick ett pris på det hela. Tyvärr hade vi inte pengar med oss för att genast starta bygget. Men nu har det kommit in tillräckligt med pengar och vi har skickat ner dem. Vi väntar på foto för att se hur det hela har blivit…

 

 

Victoria


Kommentarer
Tack för att du läser om våra barns liv på Bristol Academy, och Tack för att du vill lämna ett par ord hos oss, det värmer!

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0