GOTT NYTT ÅR!

Snart är det dags för ett nytt år! Vi har ett år bakom oss som inneburit mycket bra saker för vår skola i Uganda.


*Vi har snart fått samlat ihop så pass mycket pengar att den nästan är färdigbyggd! Det är en bra sak!

*Vi har också fått hyfsad snurr på vår fadderverksamhet som innebär att fler barn fått egna familjevänner att skriva med i Sverige.Det är också en bra sak!

*En av oss har fått ett barn döpt efter sig! Lilla Victoria, dotter till Eddie! Det är coolt,tycker jag.

*Vi har startat en blogg om detta som vi älskar att göra! Vi hoppas såklart på lite fler läsare så småningom, så SPRID DEN GÄRNA! :)

 

Vad det nya året kommer att föra med sig vet vi ju inte ännu såklart.


*Vi hoppas dock att ännu fler vill hjälpa oss att stötta barnen på Bristol,all hjälp är till stor nytta och varje krona räknas! Man måste inte brevväxla med ett barn utan det går jättebra att skänka en slant iallafall....

*Vi hoppas också att det ska bli ett lugnt år i Uganda,utan allt för mycket demonstrationer och andra olyckligheter.

*Vi önskar också att alla våra barn ska få vara friska och klara sig bra i skolan! Det är dom värda!Till sist vill vi bara önska er ett riktigt Gott Nytt År! Vi hoppas att ni fortsätter att följa det vi gör!

Ett stort tack till alla er som hjälper till, och ta hand om varandra!

Anna,Jennie,Victoria


Barn,barn,barn!Fler brevskrivande och boende barn på Bristol Academy!
Nån som känner igen dem?


                    Anna

En inte så vanlig dag!

En utav av dagarna som vi var i Uganda så ville Eddie visa oss det stället där han hämtade sin "kraft" till att orka allt han måste orka. Ett slags healingställe kan man säga! Åh herregud,jag kan knappt skriva om det utan att skratta ihjäl mig,det var nog det konstigaste vi varit med om!För det första så kändes det som att vi åkte bil i all evinnerlighet! Det kändes som att vi aldrig skulle komma fram! Vägarna dit var helt rasade och det var diken som 1-2 meter djupa på var sida om vägen vi körde på....Vi, (jag och Jennie) trodde nog faktiskt att vi skulle dö där och då! Det botade iockförsig Jennies flygrädsla den där resan eftersom hon lovade att om hon överlevde den här bilfärden så skulle hon inte vara rädd för att flyga mer.....och överlevde gjorde vi ju såklart! Hursomhelst.....


Fram kom vi efter mycket om och men och väl där blev vi införda bakom ett högt plank med en grind och innanför det här planket så var det som en innergård kan man säga där det låg några hyddor, där gick lösa getter och hönor tror jag, och framför allt så var där en gigantisk kvinna klädd i grönt! Blev ju skraj bara av att titta på henne....

Vi blev tillsagda att ställa oss på ett led och så fick vi gå fram en och en.....då tog dom stora bananblad med vatten på och började daska på våra händer, på ansiktet och ner över magen, vi fick vända på oss så gjorde dom likadant på ryggen..... Ni som känner mig och Jennie kan ju redan nu ana att nu var det jobbigt att inte fullständigt slänga sig ner på marken och skratta sig halvt fördärvad!Vi tog dock fram den mogna sidan av oss och höll oss för skratt då vi insåg att det nog inte var läge att fråga -vad fan dom höll på med?

Efter det här banandasket blev vi införda i en liten hydda som luktade så illa....där yrde småflugor och stanken fick en att kväljas och där hängde päls från döda katter...men in skulle vi och in gick vi! Victoria först,sen Hampus, efter det kom jag och vi hade hunnit sätta oss innan Jennie kom in och väste lite fint att

-Hela golvet är fullt av getskit,du har väl inte satt dig idet??

Getskiten som inte alls var någon getskit utan kaffebönor....

Än en gång trodde jag att jag skulle skratta ihjäl mig!

Men i ena hörnet av den här hyddan satt en man lika stor som den gröna kvinnan och tittade på oss! Blev skitskraj igen ju! Inte läge att skratta alltså.....

Sen fick vi vara med om något som jag tror inte jättemånga i vår by varit med om.....en ceremoni som kan ta flera timmar,men som vi sagt ifrån att vi inte kunde vara med på då vi hade ett barn med oss (tack Hampus!), men vi var med på öppningsritualen och stängningsritualen av ceremonin, och jag lovar att det var mer än nog!

En korg skickades runt och vi blev visade vad vi skulle göra....Eddie började, han tog upp 2 kaffebönor och kastade dem framåt,2 nya bönor och kastade dem bakåt,2 till,kastade dem åt sidan och sedan ytterligare 2 som han stoppade i munnen...Och sen skulle vi alla göra samma sak,Agneta började! Hon startade med att fullständigt nita dom 2 första bönorna framåt och prickade Eddie rätt i huvudet! Då gick det inte att hålla sig....ett litet fnissande kom ur oss, men den vita mannen tittade skarpt på oss och vi tystnade innan vi ens kommit igång,tack och lov för det!
Vi gick varvet runt så var öppningsritualen klar! Skönt tänkte vi,äntligen klart! Men det var ju en stängningritual också....samma runda en gång till,likadant, 2framåt, 2 bakåt,2 åt sidan och 2 i munnen....Agneta tog det lite lugnare denna gången dock :) Sen fick vi tacka för oss!

Väl ute därifrån kändes det väldigt konstigt och man undrade vad man hade varit med om och jag minns hur vi sa till varandra att det här blir nåt att berätta för våra barnbarn om vi får några, men nu fick ni höra det före!


All respekt till Eddie och till hans folk som tror på det här,men för oss som infödda Tvååkerbor så var det en väldigt, väldigt udda upplevelse.....


                                Anna


En helt vanlig dag...

Att livet inte är detsamma här, som för dom som bor i Kampala, Uganda eller andra delar av världen, fick vi uppleva varenda dag. Det kanske är alla olikheterna som gör att man känner en sådan glädje att just jag av alla människor får vara med och uppleva mirakel en helt vanlig dag i september, i Uganda, i Kampala tillsammans med alla underbara människor.......
Vi hade redan innan avresan bestämt att en fest det skulle vi ordna för barnen som bor på skolan, våra barn. Vi planerade att festen skulle hållas någon av dom första dagarna. Victoria kollade av med sin vän Cissy vad dom ville ha att äta och dricka på festen. Vi fick då veta att frukt som dom aldrig äter var äpplen och päron och att få dricka läsk till detta, det skulle vara en fulländad fest. Vi begav oss till en mataffär inne i Kampala och skulle inhandla lite kex, frukt och dricka. Eddie som var med oss i affären tyckte att vi nog borde inhandla frukten på marknaden och drickan skulle han fixa på annat håll. Vi kände alla att det här har nog Eddie mer koll på än oss då vi inte är så vana att handla i Kampala!
Dagen efter skulle då festen hållas, men när vi vaknade denna morgon så vräkte regnet ner. Jag kom ihåg att jag tänkte, så bra att det regnar nu på morgonen, så det kan klarna upp till eftermiddagen. Men när det regnar i Uganda så regnar det rejält. Efter ett par timmar så slutade det till vår stora glädje men då fick vi veta att det skulle vara svårt att ta sig ut till skolan. När det regnar så har vattnet ingenstans att ta vägen, så ute i slummen blir översvämningarn så svåra att skjulen där dom bor fylls med vatten och vägarna spolas bort. Efter lite rådfrågning med Eddie och lite påtryckningar om att vi gärna ville hålla festen just denna dag, så kom vår lilla minibuss och hämtade oss för att på lite andra vägar ta oss ut till skolan!
När vi lämnade Kampalas innerstad och körde in i slumområdet så såg vi med ena ögon hur ett, för dom vanligt regnfall, förstörde allt i sin väg.
Vägarna var på sina ställen helt borta. Efter att vi kört en stund och vi alla satt helt tysta och tittade på förödelsen så la Eddie handen på min axel ochh berättade att dagen efter ett skyfall så kan man läsa i tidningen att mellan 30-40 barn dör då de följer med vatten och lermassorna som drar fram på gatorna......
Efter många och långa omvägar så lyckades vår duktiga chaufför ta oss till skolan. Som vanligt när man kommer till skolan så möttes vi av jublet från alla barnen. Vi lastade ut det som vi hade med oss frukt, kex och lite överraskningar. Då vi låg lite efter i tidschemat pga av vädret, så vi ville komma igång så fort som möjligt då det snabbt blir mörkt om kvällarna. Vi hjälptes åt att blåsa ballonger som vi knöt upp över allt, alla var så glada och föväntningarna låg i luften. Efter ett litet tag så insåg vi att läsken inte hade kommit, vi frågade Eddie om det hade blivit något missförstånd, men han log bara med sitt "förnuliga" leende och sa att vi skulle vara lugna, allt var fixat. Efter en stund så ser vi mycket riktigt att läsken är på ingång!
Vi fick läsken hemkörd med cykel. Man kan inte annat än beundra mannen som har detta som sitt jobb!
Festen kom igång och som Anna har berättat i ett tidigare inlägg så blev det en magisk kväll. Jag kan utan tvekan säga att det är denna dag och kväll som har fastnat i mitt minne från mina resor till Uganda. Det var som om tid och rum inte existerade. Lyckan i barnens ögen, glädjen i deras skratt och muskiken från brassbandet kommer jag alltid bära med mig.
Sluter jag mina ögon så tar jag mig snabbt tillbaks den dagen i septemer 2010 då mitt liv förändrades för alltid - jag av alla människor fick uppleva ett mirakel!
Jennie

En liten kommentar....?

En liten liten önskan bara för att underlätta vårt jobb....
För att vi ska veta vilka som vi når med bloggen,framförallt då våra faddrar (men jättegärna ni andra också!)
så vore det jättebra om ni kunde lämna nån liten kommentar här bara så vi vet hur många som hittat hit och om vi når er här!
Skulle det kunna gå och ordna tror ni så vore det toppen!
Tack så länge!

                                Anna,Jennie,Victoria

Tillsammans gör vi skillnad!

Om ni är av det uppmärksamma slaget, så har ni kanske lagt märke till att barnen har mycket samma färger på sina kläder? Det ligger till som så att just den här skolan har 2 olika färger som dom använder. Orange, som är färgen på deras skoluniformer, samt lila som dom boende barnen på skolan har på sig på sin fritid. Allt för att alla ska veta vilken skola dom tillhör.
Alla har ju inte råd att ha en skoluniform, men man försöker se till att så många som möjligt har det. Då vi var nere sist var det många som saknade uniform av de boende så då valde vi, att med en liten del av de pengar som våra nära och kära skänkt och skickat med oss, köpa ca 40 meter tyg i deras färger och på så sätt kunde ytterligare 11 barn få en uniform och nya fritidskläder sydda till sig....det hela kostade oss 400 kr.... Vad lätt det är att hjälpa till!

En annan sak som både jag och Jennie reagerade väldigt starkt på var den dagen då vi gick runt tillsammans med kvinnan på Bristol som fungerar som en "husmor" kan man säga, i barnens sovsalar...För det första så ligger dom ju flera stycken i en och samma säng i våningssängar och det kan man väl hantera, dom vet ju inget annat och är nöjda med det. Men då vi lyfte på filtarna som barnen ligger under, (dom har inga lakan, inga kuddar eller täcken)och såg deras madrasser,som i själva verket bara var skumgummi utan överdrag, så vände sig magen ut och in och tårarna var svåra att hålla tillbaka...dom var så skitiga och så trasiga så ni kan inte ens ana....I en säng räknade vi till 8 madrassdelar som var ihopusslade för att fylla en (1) säng, och då saknades det ändå madrass dom sista 20 centimetrarna i fotänden! En banal sak kan tyckas, men hur ska man orka studera och vara vaken på dagarna om man inte ens får sova ordentligt på natten?Vi tittade på varandra jag och jennie och bestämde oss för att nya madrasser
 skulle det bli också! Sagt och gjort! 20 nya madrasser till barnens sängar inhandlades,även de för skänkta pengar och det kändes så jäkla bra!


Victoria och Hampus lämnar symboliskt över en av de köpta madrasserna till barnen. Där var en Ugandisk journalist som skrev om vårt besök.


Ytterligare saker vi kunde inhandla för skänkta pengar var bla 72 muggar och 72 tallrikar till barnen att äta på,vi kunde köpa hygienartiklar såsom tandborstar,tandkräm,bindor till flickorna mm. Vi kunde ordna en fest för dem, dom fick skolmatriel och en massa andra saker. Allt detta BARA för att vi alla hjälptes åt och skänkte litegrann var. 500 kr från någon,200 från någon annan och 50 kr från ytterligare en, tillsammans gör vi skillnad!Stolta pojkar visar upp vad de fått :)

Ingen kan göra allt, men alla kan göra något!


                            Anna


Lite mera barn :)

Bilder på lite mer barn som några av er kan tänkas känna igen!

Hur ska man någonsin kunna förstå?

Kanske är det så att våra nära och kära ibland blir lite trötta på att höra på oss om det som vi varit,och är med om....

Men det är svårt att låta bli att tänka på det. Har man,som vi gjort, sett eländet därnere, burit ett barn i sin famn som man vet inte har någon att ty sig till,eller sett ett barn suga i sig även plastpåsen som maten låg i för att bli mätt, så är det svårt att få bort dom bilderna ur huvudet. En av och på knapp på känslorna i det läget hade varit bra,men det är ju inte så det funkar....


Sen är det faktiskt så, att väl på plats nere i Afrika, så är man inte direkt ledsen för deras skull och går runt och tycker synd om dem. Då hade vi aldrig orkat att åka tillbaka.

Därnere ger man av sig själv,så mycket det bara är möjligt! Man bär tills armarna domnat, försöker att se så många det bara går, hela tiden. Och vet ni....? Vi får tusenfallt igen!Kärleken flödar!                                   Dessa vackra människor,som i våra mått mätt,inte har någonting,bjuder på fullständig lycka och närvaro!Dom sätter inte alltid sig själv i första rummet utan ser till att även dom runt omkring har det bra,delar med sig av det som kan delas och är glada och tacksamma för den hjälpen dom får.Det gör ju att man inte kan gå därnere och tycka synd om dem,för dom vet ju inget annat!


Men......det svåra kommer då man kommer hem.När man fått perspektiv på det vi varit med om och på vad vi har sett....då är det ledsamt och det kan vara lite svårt att slappna av och inte vilja hjälpa till ännu mer. Det är också jättesvårt att försöka förklara för sin familj,och för sina vänner, vad vi varit med om, för hur ska dom någonsin kunna förstå? Jag förstod ju inte innan jag varit där.....men nu gör jag det, och för det är jag evigt tacksam.


                                                       Anna


En bild från examen!Det här är en bild som kom från Eddie häromdagen! Första examen på Nya Bristol Academy!

En magisk kväll...!

Under våra resor till Uganda har jag faktiskt skrivit dagbok....det hör inte till vanligheterna kan jag meddela! Men då vi reste första gången,tillsammans med dom 7 barnen, så skrev jag den mest för att dom andra föräldrarna skulle kunna förstå vad vi varit med om och vad vi gjort då vi var iväg (barn är ju inte skitbra på att minnas....iallafall inte mina).


Hursomhelst så skrev jag den och då det var dags för oss 2 år senare att ge oss iväg påvår andra resa så hittade jag dagboken och insåg då att den var enormt viktig för mig! Jag hade ju själv aldrig kommit ihåg allt vad vi gjort och sett om jag inte haft det nerskrivet! Jag kunde öppna boken och alla känslor och minnen från resan kom över mig igen...... Självklart blev det dagbokskrivande nästa resa med!
 I skenet från en ficklampa under ett myggnät i Kampala så skrev jag för att minnas. Ingen har läst den, trots att jag lovat Jennie att få göra det.....men jag tänkte dela med mig av en dag till er....

 

 

"Nu är det kväll och vi är tillbaka på hotellet efter en utav dom bästa dagarna i mitt liv....jag är så lycklig i hela mitt hjärta! Den lilla "festen" vi ordnade för barnen på skolan idag blev så jättelyckad! Vi hade med oss varsin läsk,varsitt litet paket kex,en ballong och så fick dom välja på ett äpple eller ett päron.Alla fick och dom var så glada!

Sen kom brassbandet igång och började spela. Det är en sån glädje i den musiken och den gör en helt uppfylld,hela jag känns som jag ska sprängas! Musiken fick igång alla så vi dansade,tillochmed Hampus!

Jag tror och önskar att barnen känner samma glädje som vi gjort i kväll, och att det blir en kväll för dem att minnas, hos mig kommer den föralltid att finnas kvar.

Hampus är så duktig också.Dom vill ju så gärna vara nära, och ta i en hela tiden och det kan vara lite jobbigt, men han fixar det jättebra! Det är en trött kille, men även han är upprymd av kvällen!

Nu börjar klockan bli mycket och de är dax att gå och lägga sig. Hampus sover sen ett par timmar tillbaka,men jag kommer att få svårt att sova.Jag känner mig utpumpad men ändå så otroligt upprymd. Tänk ändå att det är just jag som är här,tanken gör mig mer lycklig än vad någon kan förstå."Det här var min upplevelse av en av de vackraste kvällarna i mitt liv.Jag vet att just den här kvällen har satt sina spår även hos Jennie och Victoria,och jag tror att ni kommer att få ta del av även deras känsla av kvällen...


                                                             Anna


Min vän Cissy!

Vid mitt andra besök på Bristol Academy var det Cissy som klev in i mitt hjärta. En tonårstjej som offrade all sin lediga tid för att ta hand om de yngre barnen på skolan. Hon var som en vuxen kvinna, men ändå inte. Hon tog ett så stort ansvar och skötte så många arbetsuppgifter på skolan. Jag började prata med henne och förstod att allt arbete hon utförde gjorde hon för att få sin dröm uppfylld. Drömmen om att alla hennes tre yngre syskon skulle få studera. Men att studerar kostar pengar i Uganda och detta var något Cissy inte ägde. Om hon visade sig vara tillräckligt behjälplig på skolan, så kanske hon skulle våga fråga Eddie om hjälp än en gång. Hon hade redan frågat om hennes bror Emmanuel fick lov att börja på Bristol Academy. Givetvis hade Eddie tagit Emmanuel till skolan och betalat för hans studier och uppehälle.

 

 

 

                        Min vän Cissy till vänster med sin lillebror!

Jag hann med många samtal med Cissy under mitt besök på Bristol Academy. Under ett av samtalen berättade hon delar av sin livshistoria. När jag kom hem bestämde jag mig för att hjälpa Cissy att få sin dröm uppfylld. Nu studerar alla fyra syskonen.

 

Jag har bett Cissy skriva om sin barndom och här kommer hennes berättelse… skriven med hennes egna ord.

 

 

My life story

I am Imalyong Cissy, a girl of 18 years old. My parents are Mr. and Miss Okolimong.

 

I have both my parents, but unfortunately they divorced in 2000 after they have given birth to four children.

After my mother left, my father married another woman and that was the beginning of my suffering by then I was just seven years old and I had not started going to school. Our father changed his behaviors; he even refused to take us to school. He told me that I would never go to school because I had to remain home to do the house work. I saw that this was too hard for me, I decided to run away from home. I went to my mother. I started schooling from there.

When I reached in primary five, I decided to come back to my father and meet my young brother. Still my father not loved me and sent me away from home. That was in 2004. I went to some ones home and started working as a house girl. I worked there for while and I came back to my father in 2005. I bought things that I needed like clothes for me and my two sisters.

Life was hard for me, but in 2006 my aunt from Kampala came to see us and found that we were not going to school. She took me along with her to Kampala. I started going to school again.

The only problem we had was that our father never listens to us, but when I came to Kampala everything changed, mostly when I went joined Bristol Academy.

I failed the interview and I was put in primary four. I started from there and now am have just ended secondary two, but before I reached in secondary I faced a lot of challenges. Time came and my aunt started mistreating me, I decided to join the brass band at Bristol Academy and Mr. Eddie did not refuse me. I had told him about my problems in terms of school fees payments. He paid for my fees from primary six in 2008.

He has helped me up to where I am now. I thank god who helped me and I met Eddie, because if it wasn’t him I would have lost my studies because  my aunt had got tired of paying for me. I got inspired when I joined Bristol Academy where I meet Mr. Eddie.

 

 

I have never got the love I deserve in my life because I have spent the whole of my life without my parents, my mother is very far away from me. I have never got parent care and even happiness deep in my heart.

 

Let me take this opportunity to thank Mr. Eddie who have helped me to reach where I am and I have hope that with his support I will reach and achieve more. I also pray to god so that Eddie can last and may god also bless him because if it was not him, I would have lost my education forever.

 

Thanks you very much Mr. Eddie, god bless you!

 

 

I remain

Imalyong Cissy

                    
                                             Victoria


God Jul!

Högtiderna vi har här i Sverige,har dom i Uganda också,då dom är kristna även där. Där är således jul nu precis som här.Hur dom firar julen där vet jag inte riktigt,men jag tror att kyrkan har en stor del i det hela iallafall.   


Vad jag vet är att deras prioriteringar inför julen INTE är detsamma som våra....Jag skulle tro att där äts majsgröt på skolan precis som vanligt,det finns liksom inte utrymme för så mycket annat. Glädjen är säkert lika stor hos dem, och för de barnen som har kunnat åka hem till sina föräldrar över lovet så är glädjen naturligtvis ännu större.

Men det är ju inte så för alla, en del har ingen att åka hem till.


Min lycka och glädje över julen är inte mindre nu än vad den brukar vara,men jag tänker mer...Jag tänker på vilken tur jag har haft att jag har min familj och mina vänner som tycker om mig så som jag är.Jag tänker på mina egna barn, dom har också har haft tur som har föräldrar som älskar dem utan förbehåll,man gör iordning,pyntar och förbereder sig på att bara få vara tillsammans, Och det är en sådan självklarhet för oss...


Jag vet att jag lever mitt liv här och det här är vår vardag,men jag kommer aldrig att tillåta mig igen att inte vara tacksam över det. Förbannad och sur kommer jag att vara många gånger över onödiga saker som händer mig eller mina nära, MEN, det är antagligen inte så himla farligt! Det kommer att gå över och det finns dom som har det så mycket värre.Nu vill vi önska er,en riktigt God Jul och ett Gott nytt år!
Tack för att ni läser,och Tack för att ni hjälper till!

                                     Anna
                              Jennie  Victoria
                och barnen på Bristol Academy!
  
                       

 

 


Mera barn :)

Vill bara visa några fler barn som har haft turen att få egna familjevänner!

 
Här har vi Jingo. Han ville absolut att vi skulle fota honom i hans säng, och det gjorde vi såklart gärna!
Jingo skriver till Kerstin och Lars-Erik.


Sen har vi Derrick. Honom träffade vi redan 2008. En jättemysig kille som brevväxlar med en pojke som heter Viktor och hans familj. Och här har vi Jolly Mabanda! Hur söt som helst :) Han skriver med Annas svärföräldrar Håkan och Christina.Och till sist har vi Ssake Male. Han brevväxlar med Jennies lillebror Andreas och hans tjej.Sam

Som ni alla vet så påverkar människor en på olika sätt. En del kan man nästan bli förbannade på bara man ser dom, och man vet egentligen inte varför det är så,för dom har egentligen inte gjort en nåt. Vissa människor ger en energi, andra tar den, så enkelt är det.


I Uganda finns det en sån människa för mig, han heter Sam. Jag tycker bara om honom, och jag vet egentligen inte varför?


Sam träffade jag första gången 2008. Han var då 16 år gammal och varken mer eller mindre bra än någon av dom andra ungdomarna vi träffade. Kanske egentligen lite strulig av sig då han tidigt förlorade både sin pappa och bror i en olycka och hans mamma inte kunde ta hand om honom efter det, men han var så förståndig,försynt och varm. Han påverkade mig på ett bra sätt. Just Sam är nog en ganska så stark bidragande orsak för mig att jag har fortsatt att vilja hjälp dom på Bristol.

Sam hade redan slutat på Bristol Academy,och gick på en annan skola då vi var där 2008 men han var kvar som en väldigt duktig medlem av skolans brassband.

Vi höll kontakten via mail i ca 1 1/2 år efter att vi kommit hem. Rätt som det var fick jag inte längre nåt svar då jag mailade och som ni alla kan förstå så sätter ju naturligtvis oron in vad som kunde hänt honom eftersom han inte svarade mig.....jag fick aldrig nåt svar på det så jag fick helt enkelt finna mig i att inte veta.....


Då det var dags för oss att åka tillbaka sen 2010 så hade jag landat i tanken att han faktiskt var borta, ja kanske tillochmed död, vilket inte hade vart så konstigt i de förhållandena som de faktiskt lever i. Jag hoppades förstås att jag skulle kunna få svar på vad som hänt honom, men hade ingen större förhoppning om det.


Så döm om min förvåning då han helt plötsligt faktiskt står där..... levande och hur välmående som helst! Jösses vad glad jag blev! Jag visste ju inte om han kände igen mig, men jag kände sannerligen igen honom! Och för mig räckte det, jag visste att han levde!


Jag sa ingenting till honom då mer än hej, men jag var tvungen att fråga Eddie om Sam lite senare och han berättade då, att precis vid det tillfället då Sam slutade att höra av sig till mig så hade han hoppat av skolan och hamnat i trubbel. Eddie kan inte hjälpa de ungdomarna som själva inte vill, den möjligheten har han inte. Lyckligtvis så hade Sam efter några månader insett att han aldrig skulle klara sig utan Eddies hjälp så han bad om att få komma tillbaka som medlem av brassbandet och som en slags betalning för det så hjälper Eddie till med skolgången för honom. Så bra!


Här kommer det här in som jag vet att jag skrivit förut......om man bara har hjälpt en enda människa i världen till att må bra, så är det värt det!

Sam kände igen mig utan problem och jag hade gjort skillnad i hans liv....han kom ihåg allt vi pratat om 2 år tidigare, han mindes namnen på mina barn, han mindes dom svenska orden han fått lära sig 2008 och han berättade hur skönt det var att veta att någon trodde på just honom....

Och jag gjorde det! Och jag gör det nu.


Han är idag precis 19 år fyllda och han går i skolan, han gör allt för att klara sig vilket naturligtvis gör mig glad. Så länge han kämpar för sig själv så kommer jag att göra detsamma. Sam ni rafiki yangu! Forever!

                                                               Anna
Vårt barn!

Precis som många av er andra så har även min familj ett litet fadderbarn på skolan naturligtvis! 

"Våran" lille kille heter Fred Kalema och är 10 år. Han var alldeles ny på Bristol då vi var där 2010.                 Han var jätteblyg och hade inte riktigt kommit in i gänget.Han hade också precis varit iväg på sjukhus då han hade bränt sig ganska illa på bröstet.

                                                                                                                                                              
Det var den här pojken som jag fastnade för! Jag ville dock att Hampus skulle välja ut vem vi skulle ha som vårt barn och hans val blev också just Fred!
Det hade väl egentligen inte spelat nån roll vem det blev, men vissa människor berör en på ett sätt som inte går att förklara, oavsett om det är ett barn eller en vuxen,så är det bara så.

Här har vi honom!


Här har vi också några av dom andra barnen som går på skolan och som har fått egna vänner i sverige :)

 Det här är Hannas kompis Makanga!

 Och här är Simon, som är Mias vän.

 Och så lilla Jalia som brevväxlar med en flicka som heter Maria. Linnet och halsbandet skickade Maria med till Jalia då vi var nere 2010.

                                                  Anna


Spela roll....?

Innan man halkade in på det här med Afrika så kan jag med handen på hjärtat säga, att jag brydde mig inte nämnvärt om vad som hände i världen.....folk är fattiga,javisst, människor svälter,absolut....men jag tog det inte till mig! Jag tänkte nog litegrann, att vad spelar det för roll vad man gör,det räcker ändå liksom inte? Om bara en människa gör nåt så gör det ändå ingen skillnad, så varför ska jag bry mig?


Idag tänker jag inte längre så. Nu vet jag att man kan göra skillnad! Om det bara så är en endaste liten människa i världen som man kan ha hjälpt att klara sig så är det värt det! Man kan inte rädda hela världen, så mycket vet jag, men alla, och då menar jag alla, kan göra något!


Jag kan inte längre luta mig tillbaka och tänka att det inte spelar nån roll vad jag gör, för det gör det! Vi är människor allihopa och vi kan hjälpa varandra!


Känner ni att det här skulle jag vilja vara med och stötta så är alla bidrag mer än välkomna! Varje krona räknas, och gör skillnad! Alla pengar skänks naturligtvis helt oavkortat ner till Bristol och hjälper dem med det som behövs! Bor ni nära oss och tycker att det är lättare att bara lämna ett kuvert med pengar som vi sen sätter in är även det helt okej. Ni kan också lämna in det på korv me mos!

Hjälp oss att hjälpa barnen på Bristol Academy!


Kontonr:8388-1, 4 140 970-7                                                 Anna


Vilka är vi?

Kom på att det kanske kan vara intressant för er som inte vet vilka vi är, att ändå ha en bild på hur vi ser ut!
Vi gör oss naturligtvis inte helt rätta på fotografierna då vi är mycket snyggare i verkligheten.....!

Först ut har vi Victoria!


Därefter bjuder vi på Jennie!Och sist kommer Anna!Som sagt....en del känner oss allaredan, men andra har inte en aning. Jag tror snart att vi kommer att kännas som kompisar allihopa :) Vi är iallafall tre individer som defenitivt inte är stöpta i samma form...vi är väldigt olika, men vi strävar åt samma håll hela tiden och vad spelar det då för roll om vi inte är lika? En sak har vi gemensamt....vi är alla lika lyckliga när vi får vara bland barnen på Bristol....

                                                        Anna

Julebrev!

Vi har fått brev från Uganda igen! Vi skickar ut dom så snart som möjligt. Tyvärr var det inte från alla barn den här gången,men dom som är skrivna till har snart sina brev i lådan!

Vi får ha tålamod med att dom kanske skriver mycket samma saker i sina brev, det här är inga vana brevskrivare vi pratar om. Men ser man det som en mysig hälsning från långtborta så kan man väl ta det, eller hur? :) Stick näsan i brevet och lukta....det finns nån där borta som är otroligt glad och stolt över att få ha just dig som sin vän i Sverige. Och vi är otroligt glada att ni vill hjälpa till, det betyder så mycket!


Skulle det vara någon som läser här och känner att man själv skulle vilja ha ett barn att skriva till och stötta, så är det bara att höra av sig till oss! Skriv en liten kommentar så fixar vi till det! .


Här har vi 2 tjejer som skrivit till "sina" familjer!  Jamirah och Winnie heter dom! :)

                          Anna

Eddie,the one and only!

Tänkte kanske att det kunde vara kul för er att se en bild på mannen som allt egentligen handlar om! Mr Eddie Kisingiri! En stor man på många sätt och med hjärtat på det rätta stället! Ni kommer att få höra mer om honom och han kommer ju att finnas med här i bloggen hela tiden såklart ,men håll tillgodo med det här sålänge!

                                      Anna

Jullov

Här om dagen kom det ett sms från Eddie, han ville berätta att allt var bra med barnen och att dom precis hade hade avslutat den tredje och sista terminen av 2011. Avslutningen/examen var den första som hölls på den nya skolan! Många av barnen har har kunnat åka hem till sina familjer eller släktingar över jul, men många av barnen stannar kvar på skolan/ Jennie!

En dag....

...så skulle vi gå från den "gamla" skolan till den nya för att kolla hur det gick med bygget. Det var en promenad som har etsat sig fast hårt i huvudet. Det var sån fattigdom så jag kunde inte ens förstå det när jag såg det. Kameran hade man i högsta hugg som alltid, men det gick inte att fota...man ville inte utsätta dem för det. Det kändes som man skulle utsätta dem för sån förnedring. Dom flesta barnen var nakna, eller hade väldigt trasiga kläder. Det var en otroligt annorlunda upplevelse att få komma sanningen så nära.... 

Vår idé med den här bloggen.....

Vi hoppas på att kunna använda den här bloggen dels för att få berätta vad vi varit med om under våra resor till Uganda, men också för att alla ni som valt att vara familjevänner och brevväxla och hjälpa barnen på Bristol Academy ska få en bättre inblick i deras vardag och hur dom faktiskt har det! Jag hoppas att ni förstår hur viktig eran hjälp är?

Jag, för min del, tänker på det här varje dag och jag känner en enorm tacksamhet för att just jag fått möjligheten att få uppleva allt det här som vi fått göra. Jag har också fått möjligheten att visa mina barn att vi har haft en fantastisk tur i vårt liv som fått det så bra, det är ingen självklarhet....

                                                         Anna


Några av alla fina barn!


Hampus bland barnen på Bristol!


Välkomna!

Nu känner vi att det är dags för andra att ta del av det som varit en del av vårt liv de senaste åren. Det är egentligen en historia som kan göras hur lång som helst och som innehåller en massa olika grenar där olika människor varit inblandade på olika sätt. Men vi kommer att berätta historien på vårt sätt, från där vi kommer in i bilden, och våra tankar och känslor om det Uganda som vi lärt känna! 


2008 steg vi, Agneta Nilsson, Victoria Svenmyr, Jennie Johansson och Anna Handin, för första gången på planet som skulle ta oss till Uganda. Med oss som sällskap hade vi 7 barn från Bosgårdsskolan. Vi skulle på något så suddigt som  ett VM i Sammarbete. Vi tänker inte ens ge oss in på att förklara vad det innebär, men det var en del av resan, den andra delen innebar att vi skulle besöka en skola som heter Bristol Academy i Kampala.
 Det är en skola för de allra fattigaste i Uganda. En del barn bor på skolan, andra har ett hem att gå till efter skolans slut.
 Skolan drivs av en man som heter Eddie Kisingiri, född 1974. I slutet av 70-talet och i början av 80-talet var det stora oroligheter i Uganda. Livet där var otroligt hårt och Eddies pappa blev dödad i strid. Eddies mamma stod ensam med Eddie och hans syskon i ett land som var fruktansvärt. Även här för att göra en mycket lång historia lite kortare, så fick Eddie och hans familj hjälp av en holländsk präst i Uganda som tog hand om dem. Prästen hjälpte dem med mat och logi, samt såg till att syskonen studerade. Han lärde dem också att spela instrument av alla de slag. Detta räddade livet på Eddie, och hans dröm blev att hjälpa andra barn som behövde hjälp, såsom den holländske prästen hjälpt honom. Denna dröm är just Bristol Academy!
Sedan Eddie själv lyckades få ett arbete, som musiklärare, har han sparat så mycket pengar som möjligt för att kunna bygga upp en skola för de fattigaste barnen. Men hans besparingar har bara räckt till inköp av en markbit och lite tegelstenar. Alltså var han tvungen att arrendera en skolbyggnad för att kunna starta skolan. Denna skolbyggnad har tyvärr mycket undermålig standard och ingen människa ska behöva studera i liknande lokaler.

 

Vi hade en resa som inte motsvarade något som vi tidigare hade upplevt. Innan resan kunde vi inte ana vilka stora skillnader det är mellan våra länder! Vi önskar att vi kunnat förklara, men det går inte att förstå om man inte har upplevt det. Skillnaderna är så stora att man knappt kan tro att det är på samma planet vi lever, men samtidigt så insåg vi att Vi är alla människor! Vi har precis samma värde och vi kan hjälpa varandra!

Där och då hände något som fick våra liv att ta en lite annorlunda riktning mot vad vi trodde våra liv skulle ta.

 

Efter 2 veckor kom vi hem fulla av nya känslor, tankar och idéer. Idéer om vad vi skulle kunna göra för människorna på ”vår” skola, Bristol Academy. Vi enades om att det första att ta itu med var att se till att hjälpa Eddie att bygga upp skolan han hade börjat bygga på. Vi fick snart märka att det var stora skillnader i våra kulturer och synsätt som gjorde att det inte alls var så lätt att bedriva ett skolbygge tillsammans. För att komma framåt i byggprojektet åkte Victoria tillbaka till Kampala i början av 2010. Efter detta besök tog bygget en helt annan fart. Redan till hösten samma år hade stora framgångar i bygget nåtts och vi beslutade att åka ner igen. Den här gången åkte även Annas son Hampus med. Vi fick en helt annorlunda resa denna gång. Vi tillbringade nästan all vår tid på skolan tillsammans med barnen och vi kan lova att det var en resa som vi för alltid kommer att ha i våra hjärtan. Glädjen dessa människor bjuder på finns inte någon annanstans. Vi bar barnen i våra famnar, vi lekte med dem, dansade och fick en liten liten del av deras liv. Och trots allt elände all elände, fattigdom och svält så hoppas vi att, om de bara känner en liten del av den lycka vi kände av att få vara nära dem, så har vi gjort skillnad i deras liv… såsom de gjort skillnad i våra liv.

 

Liksom första gången vi var nere, så satte tankarna igång om vad vi kan göra för att underlätta deras liv litegrann… En av tankarna som tog fart var att låta våra nära och kära hemma i Sverige få brevväxla med ett barn på Bristol Academy. När vi frågade runt här var det många som nappade på idén och flera har nu ett barn som de brevväxlar med. Det är jätte uppskattat bland barnen i Uganda och vi hoppas såklart att ni här hemma också är nöjda!

 

Det har nu gått några år sedan vi började med byggnationen av den nya skolan och den är nu i det närmaste klart. De första eleverna har under 2011 flyttat in och startat sin undervisning där. Den 2:a december 2011 hölls den första examensdagen. Skolåret i Uganda är 1 februari- 1 december. Det saknas fortfarande mycket att göra med skolbyggnaden, men den är ändå jättefin i jämförelse med den gamla!

 

                                                Anna, Jennie, Victoria

 


Välkommen till min nya blogg!


RSS 2.0