Det hände bara.

Jag vet egentligen inte vad det var som fick mig att ta beslutet att ge mig iväg på egen hand till Uganda, men jag vet att det aldrig har skrämt mig. Jag diskuterade saken med Victoria för ganska längesedan nu och hon var på det klara med att det var en väldigt dålig idé att åka själv, och förklarade det tydligt för mig också.

Jag minns inte anledningarna nu till att hon tyckte det och jag tänker inte försöka minnas dem heller för jag bryr mig inte om dem och jag har tagit beslutet att åka.

 

Att resa till Uganda innebär en bergochdalbana i tankarna utan dess like, att resa ensam har visat sig vara ännu värre.

Jennie finns där hela tiden men jag vet inte ens själv vad jag tänker på, så jag kan inte prata om det.

Jag har lämnat en del av mitt hjärta i Uganda och jag tycker att det känns jobbigt ibland att jag har gjort det.

Men jag valde det inte, det hände bara.

 

 Idag om en vecka kommer jag troligtvis att vara på Bristol bland barnen.Jag har sovit min första natt i dom nu välkända gropiga sängarna efter att noggrant ha stoppat myggnätet runt mig för att slippa myggor och andra kryp. Jag har mest troligt valt bort frukosten till förmån för ett äpple inhandlat i den lilla lilla butiken precis bredvid vårt hotell. Jag har 2 veckor framför mig fyllda med glädje,kärlek,skratt, tårar,hunger och hemlängtan men jag kommer att leva....jag gör det när jag är i Uganda.

 

 

Jag försöker få koll på väskorna men alltid väger dom för mycket.Vi skulle kunna åka med 50 väskor och ändå ha hål att fylla. Vi skulle kunna samla in hur mycket pengar som helst men det skulle ändå inte vara tillräckligt. Det enda jag vet är att mitt hjärta, och Jennies, är tillräckligt stora för att få plats med hur många barn dom helst. Även om dom inte är våra egna, och även om vi inte kommer att kunna rädda dem alla så älskar vi dom precis hur mycket som helst....

 

                                                                                     Anna

 

 
 
 
 
 

Alla gör det man kan bäst

Vilka dagar vi har haft här på västkusten man blir ju helt överlycklig! Jag kommer fortfarande inte så långt med mitt knä men utanför dörren kommer jag ju så jag kan njuta av solen. Jag får av förklarliga skäl inte gjort så mycket här hemma men bland mina tankar har jag fått rensat en hel del. Det är på något konstigt sätt skönt när livet stannar upp så att man får ett tillfälle att vila kroppen och låta tankarna få arbeta i stället.

 

Både jag och Anna lägger ner många timmar på vårt arbete med Bristol varje dag och varje vecka. Vi är väldigt olika jag och Anna, både till sättet vi arbetar och hur vi väljer våra sätt att tänka. Så ska det vara för det är då man kompletterar varandra på bästa sätt. Det blir nästan som ett förhållande………

 

Anna jobbar väldigt mycket med bloggen. Hon förbereder inlägg och är väldigt duktigt på att få nya läsare till den. Att det har blivit Anna som skriver är nog för att hon är väldigt duktig på att få ner orden så att det blir något nytt och givande varje gång man läser. För att avlasta lite och framför allt för att jag vill så bestämde vi att jag ska skriva varje söndag. Det är inget betungande på något sätt men det är så vi har valt att ha det även om Anna säkert hade behövt lite hjälp ibland…….

 

Sedan har vi ju mycket med det administrativa som vi måste sköta på bästa sätt, och det är där som jag lägger min tid. Vi har ett stort antal med familjevänner som vi är väldigt glada över att vi har. Dom fyller för oss ett otroligt viktigt arbete med att se till att de barn som är i störst behov av lite extra uppmärksamhet också får det.  Detta försöker vi genomföra genom att låta familjevännerna hålla kontakt med sina barn då dom någon gång varje år få möjligheten att skicka ner brev eller ett paket.

 

Den ekonomiska biten är också otroligt viktig att den blir gjord på bästa sätt. Vi har fått förtroendet från våra familjevänner, bloggläsare och människor i vår närhet att förvalta pengarna på bästa sätt och det gör vi genom ständig kontakt med Eddie för att se var behovet av hjälp är som störst. Vi för noggranna anteckningar så vi vet att varenda krona som kommer in registreras samt att varenda krona som försvinner ut från kontot registreras på samma sätt.

 

Vi har hittat ett sätt att arbeta som fungerar bra för oss.  Det går nog inte en dag utan att vi pratar om Bristol och vi delar alltid informationen som kommer från skolan antigen via Eddie eller kort ifrån Sam.

 

Det tar ofantligt mycket tid det vi gör och ibland så kommer tankarna -  tänk om jag aldrig hade åkt till Uganda 2008, så mycket tid jag hade haft över till att göra något annat och så enkelt mitt liv hade varit..……..Jag får inte dåligt samvete när tankarna kommer för i samma stund så försvinner tankarna och jag känner mig så otroligt tacksam över allt jag har fått vara med om under dom åren som gått sedan 2008.

 

Att båda mina tjejer har fått möjlighet att följa med har gjort att dom vet vad jag pratar om när det kommer ny information från skolan eller när någon skickat ett meddelande på Facebook och det gör att jag känner det hela ännu mera rätt att dom också har fått uppleva det där jag har valt att lägga en del av mitt hjärta.  Det är nog större chans att jag vinner en miljonvinst än att min man skulle resa med mig dit, och för mig är det helt ok och han låter mig lägga all tid som jag gör med projektet.

 

Jag tror att man ska omge sig med männsikor som ger en enrgi till att fortsätta det man tror på och om alla gör det dom är bäst på så kan man uppnå det man vill i livet! 

 

 
 
 
Mina fantastiska vänner som ger mig massor av enerig!

Jennie

 


Eddie och slutspurt!

Att Eddie är en stor förebild för mig har ni nog förstått kanske vid det här laget.... Jag tycker att det han har gjort är helt fantastisk och jag beundrar honom verkligen. Han har en humor som passar mig ( och Jennie) alldeles perfekt och det är lätt att skratta tillsammans med honom.

Den Eddie som vi såg i februari var en Eddie som vi tidigare inte riktigt stött på. Han har varit mer korrekt och strikt förut. Förvisso med en jätteglimt i ögat men man har ändå känt att han varit lite återhållsam.

Det var väldigt roligt att få  se honom i sitt esse med ett ständigt leende på sina läppar och alltid med en kommentar på lut!

 

 
 
 
För övrigt så går vi nu in i slutspurten av insamlingen av pengar till våra älskade ungar!

Vill du vara med och skänka en slant så vore vi oerhört tacksamma!

Dom pengarna gör ingen större skillnad för oss, men för dem gör det.....

8388-1,4 140 970-7

 

                                                                            Anna


Jag minns allt....

9 dagar kvar nu.... 9 dagar!
Jag har längtat sen jag kom hem i februari och nu är det verkligen nära.
Total lycka blandat med lite oro över att lämna mina egna barn och att inte räcka till för de barnen jag istället åker till.
Min egen glädje över att kunna åka grusas lite av tanken på att inte Jennie delar resan med mig.
 
 
Jag ska tillbringa 2 veckor på ett ställe som saknar alla bekvämligheter man kan tänka sig och jag längtar.
Jag kommer att vara sliten, det vet jag, men för mig är det värt det. Nån annan hade inte önskat sin värsta fiende det jag ger mig frivilligt in på, medan jag hade önskat att alla fått se och uppleva det vi gör.
 
 
Jag stänger ögonen och jag minns alla dofter,jag minns den kvava luften då vi precis kliver av planet, precis den luften som fyller hela mig med lugn. Jag minns Eddies och Sams leenden då vi kliver igenom glasdörrarna på flygplatsen och jag minns barnens händer i mina. Snart är jag där igen och jag kunde inte varit mer lycklig.
 

         
                                                                               Anna
 
 
 
 
 
 
 
  

Jag känner mig lyckligt lottad!

Jag känner mig så otroligt lyckligt lottad. Jag känner mig rik, inte på pengar men på allt annat.

 

Jag har världens vackraste barn, som är dom bästa för just mig. Jag har en man som inte alls delar mitt intresse med Afrikas barn, men det är okej, för han låter mig göra det ändå. Jag har en mamma som stöttar mig i allt jag tar mig för,jag skulle tro att hon inte alltid tycker att det är så bra beslut jag tar men hon finns där ändå.

Jag har också min storebror som tycker att jag är det bästa som hänt sen skivat bröd. Han tycker dessutom att jag är smal,vacker och den bästa systern han har. Att jag är den enda systern han har spelar honom ingen roll och för ett tag sen berättade han för mig att han hade Downs Syndrom... Oj... bra att veta!

Varför har ingen sagt det innan.....? :)

 

Jag känner mig också oerhört lyckligt lottad för det som jag får vara med om nu,

och kan inte förstå vad jag har gjort för att förtjäna det.

Jag vet ingenting som jag har lärt mig så mycket av som jag har gjort i vårt arbete för Eddie och för Bristols barn. Jag älskar varje sekund av det och jag växer varje dag.

Jag har mött människor som har ändrat hela mitt sätt att tänka och att vara....och jag vet numer att ingenting är omöjligt.Och när jag känner att min väg är knagglig och svår att gå på, eller när jag tycker att nån är mer än lovligt dum, och livet är orättvist då kan jag ändå tänka att i den här världen så är det ändå inte mest synd om mig, det finns dom som har det betydligt mycket värre. 

 

 Tack för allt ni lär mig....

 

Anna


Ordning och reda....

Lika rörigt som jag har på mitt kontor bland alla saker jag ska ha med mig har jag i mitt inre just nu.

Inget faller på plats naturligt och jag måste slita för allt jag gör. Jag är inte ensam i mina förberedelser, men ändå känner jag ju att ansvaret är mitt.

 

Därför startade jag dagen igår med att städa iordning på kontoret och jag tror minsann att det hjälpte mig lite....

Jag känner mig lite mindre kaosartad på insidan och idag tog jag tag i en hel del saker som jag planerat att göra. Det känns hur skönt som helst och nu är det bara resten kvar.

Att reda ut nåt på insidan när det är rörigt på utsidan funkar inte för mig och det borde jag ha lärt mig vid det här laget, ändå försöker jag...

 

Jag träffade Jennie en stund i eftermiddag för att gå igenom det sista och stämma av allt som ska göras och varje gång så är det som en box i magen.... fan också, hon ska inte med. När ska jag på riktigt fatta det?

 

 

                                                                                     Anna
 

Tack igen...och igen och igen....

Vi har sagt det innan men det kan inte sägas nog många gånger... Hur evinnerligt tacksamma vi är för hjälpen vi får till våra barn! Jag önskar så att ni förstod vilken lättnad det är....
 
 
För att för varje gång som någon hjälper oss att exempelvis via sin egen blogg visa att vi finns så trillar det in lite nya pengar på barnens konto och vi kan andas lite lättare. Vi kommer aldrig fullt ut att kunna samla in de pengar som behövs till barnen för dom möjligheterna har vi inte, men vi kan i alla fall göra litegrann!
 
 
Vi vill inte bara att barnen har hela kläder, och en skola att gå i, vi vill också att dom får glada minnen med sig av livet och hur det var att vara barn på Bristol Academy.
Fastän vår skola tillhör de allra fattigaste så ska det inte spela nån roll, dom ska ändå känna sig stolta över sig själva, precis lika stolta som vi är över dem...
 
 
Tack för er hjälp..
 
 
 
                                                                                      Anna
 

Då är man någon..

Vad jag har lärt mig otroligt mycket på är alla de oändliga samtal jag haft med ungdomarna på Bristol.

Dels de gånger vi pratar då vi ses men också de gånger vi chattar via facebook.

När jag vet att de ligger uppkrupna i sina sängar och det enda ljuset de har kommer från skärmen på en gammal mobiltelefon, då vill det till att man väljer sina ord och att man säger rätt saker, för jag törs lova att det där är viktiga stunder också för dem.

När dom nu exakt vet hur många dagar det är kvar innan jag kommer tillbaka och låter mig veta att dom längtar så dom nästan blir tokiga, så känns det såklart i mig.

 

 

Någon säger att dom hört att jag ska följa med dem på en function och frågar om det verkligen stämmer?

När jag bekräftar att jag tror att det kommer att bli så, så säger dom att det kommer att bli en speciell dag, för när man syns med en vit, då är man någon.

Jag säger att jag inte förstår varför det är så och jag säger att jag ser det goda i Ugandierna, men svaret låter inte vänta på sig

 -Anna, det är för att du inte bor här som du ser det.

 

Och jag kan ju inte säga emot.... för även om vi möter godhjärtade människor så säger ju det egentligen ingenting av verkligheten. Och jag har inte erfarenheter nog att säga emot dem heller, för trots sin ringa ålder så är många av dem så mycket mer visa i sitt sätt att tänka än vad jag någonsin kommer att bli, dom har varit med om mer än vad jag önskar någon.

Men jag vet att jag kommer att vara de här människorna för evigt tacksam för allt vad dom lär mig och för allt som dom är.

 

                                                                               Anna

 

 
 

Vi är fortfarande i stort behov av hjälp till våra barn.

Vill du hjälpa?

8388-1,4 140 970-7

Varenda krona går helt oavkortat till Eddie och barnen på Bristol.

                                   

                                                                          


Allt händer av en mening......

Efter en i mina ögon väldigt lång vecka så kan vi snart avrunda denna och ge oss in i nästa vecka som antagligen även den är fylld med oanade upplevelser.....
 
Denna veckan har för min del innehållit en massa nya oanade upplevelerser som bland annat har fått mig att känna en sådan tacksamhet att jag har fantastiska människor runt omkring mig. I måndagskväll så föll jag rätt så illa ner från en stege och det blev en liten ambulansfärd in till Varbergs sjukhus. Martin och Amanda kom snabbt in och sällskapade mig men klockan gick och jag skickade hem dom då det var jobb och skola som väntade på tisdagen. Morfinet och Facebook höll mig sällskap i sjukhusets korridor där jag låg så gott i min säng väntande på läkaren att se just mig. Även om klockan närmade sig midnatt så fann jag Anna där på Facebook och utan att tveka så slängde hon sig i bilen och kom för att hålla mig sällskap! Kände att klockan var mycket även för henne men givetvis oerhört tacksam att hon kom. 
 
I samma veva som Anna kom så var det min tur att åka upp till röntgen och Anna fick den stora äran att ratta sängen genom sjukhusets korridorer! Vem skulle ha gjort det om inte Anna kom...??? Ja ja vi fick oss mängder av skratt och jag kände mig rättså tillfreds med morfinet som flöt så fint i min kropp. Klockan var väl strax efter 03.30 när jag fick träffa läkaren och han kunde konstatera att det kunde vara en skada på bakre korsbandet, minisken eller "bara" en rejäl stukning av mitt högra knä. Vi tackade för oss och rattade hem. Väl hemma var det som om att vända på en hand. Illamåendet tog över totalt och hängande över spannen, totalt handikappad för att ta mig någon stans så låg jag i samma skick tills framåt tisdagskväll. Har blivit så otroligt uppasad av Anna och min fantasiska familj att det egentligen inte har gått  någon nöd på mig förutom att jag känner mig totalt handikappad. Har i veckan som gått varit inne och tappat knät på en hel del blod så nu väntar en magnetröntgen till veckan för att se vad som händer inuti mitt ömmande knä. Glömde ju också att jag under veckan också bet av en rejäl bit av en tand som jag nu har fått lagat.... Så denna veckan vill jag helst glömma och se framåt!
 
I dag är det 2 veckor kvar tills dess att Anna är på väg. Jag är ju av den uppfattningen att allt händer av en mening och nu vet jag varför jag inte skulle med på denna resa. Knät hade aldrig låtit mig följa med......
 
Det händer mycket runt vårt projekt hela tiden. Störst fokus för tillfället är ju av förklarliga skäl Anna resa, men också att vi har fått en hel del föreläsningar och besök inbokat vilket ger oss en fantastisk chans att komma ut till männsikor som vi hoppas är intresserade av vårt arbete.
 
Vi ska till en barn och ungdomsgrupp inom kyrkans regi i Vessigebro. Vi ska till Sunteam i Veddige som vid vår förra resa skänte oss 10 000 kr och som vi hoppas känner att det ska bli lika roligt att träffa oss så som vi känner inför att äntligen få möta dessa fantastiska männsikor. En lokal biodlarförening har bett oss att komma tillbaka efter vi var där sist. I november ska vi träffa ett gäng glada pensionärer som har bett oss att komma och hålla vår föreläsning då dom har hört talas om oss och vad vi gör. 
 
Vi tar aldrig betalt för att komma till  någon och berätta vad vi gör. Men vi tar av vår tid för att låta fler bli upplysta om vilken värld vi lever i och hur vi tillsammas kan göra skillnad. Ingen behöver göra allt men hjälps vi åt så kommer blir det förändringar som gör stora avtryck för barnen som ingen har. Och varje gång så går vi ifrån våra besök med pengar i vår hand!!
 
Vi har en liten önskeföreläsning som vi ska ta tag i och som vi hoppas kommer att genomföras om allt går i lås!
 
Ha en fortsatt skön söndag och nu ska jag krypa tillbaka till soffan och se om någon vill passa upp på mig....!
 
 
 
 
Ett för mig starkt avtryck var när dockan Fay hittade sin nya ägare.....
 
 
Jennie
 
 

Lördagsfunction!

Brassbandet är på function och från Sam kom det här just nu!
 
 
Glada killar och Tjejer!

Ha en bra dag!

En älskad unge ligger jämte mig i soffan.....En av mina egna, och en av de bästa för just mig.

Han som startade sitt liv med buller och bång och som inte sov en hel natt innan han var 5 år.

Han som har varit en självklar mittpunkt sen han kom och som numera älskar att spela innebandy och som fullständigt avskyr när hans kompisar bytar gympadojjor för att han då inte ser vem han passar till under deras matcher. Han som har fått oss att skratta så tårarna sprutat och som fått oss att slita vårt hår med sin envishet.

Jag ser på honom och jag inser att han inte är ett barn längre...han är mitt barn, men han är stor, och jag är stolt över honom....Jag hoppas att han förstår det.

 

 

Idag ska han och jag ta oss en tur på stan för lite kläd och sko inköp.

Jag inser att vi närmar oss November innan jag är hemma igen och då duger det inte med sommarskor längre, så det måste göras innan jag åker.

 

 

Så... vi startar dagen där, sen får vi se vad som händer. Jag har ledig helg och jag älskar det!

Hoppas på en bra dag för er också!

 

                                                                     Anna

                                                                         

  Felicia,jag och Elias februari 2013.

 


Fredag...

Det är fredag och jag är trött. Jag är trött utifrån och ända långt in. Fastän jag försöker att inte känna efter.

 

Dagens ord kan nog bli frustration.

För att jag inte får gjort det jag tänker mig för att tankarna hela tiden är nån annanstans.

För att vissa människor inte kan svara på en enkel fråga.Hur svårt kan det vara liksom? Väx upp!

För att jag inte kan avgöra vad som är viktigt att packa med mig,

och för att jag känner mig totalt otillräcklig precis överallt just nu.

 

Bubblan som jag så ofta hamnar i strax innan en resa är nära, men jag tycker inte om att vara där, jag vill vara närvarande,överallt och hela tiden.

Här innan jag åker och där när jag är på plats.

Varför är det så svårt?

 

                                                                                  Anna

 

 

 

 

 


Tiden rinner ifrån oss och vi behöver hjälp...

Vi vet att det kanske är tråkigt att höra på, och vi vet att inte alla vill hjälpa till men vi kan inte låta bli att försöka iallafall. Barnen på Bristol har tagit oss med storm och vi vet att utan vår hjälp hade det inte sett ut som det gör idag.

När jag skriver vår så menar jag det, för vi är många som bidragit till att vi är där vi är just nu.

 

Eddie sliter hårt och vi sliter också....inte som Eddie, men med det det lilla som vi kan.

Få dagar återstår innan jag kommer att bege mig tillbaka igen och vi är oerhört glada för det, för vi vet att det är glada dagar för barnen när dom får besök från Sverige.

Det gör dom synliga och dom blir viktiga!

 

 

Vårt största problem är pengar! Vi kan inte göra något utan hjälp och därför ber vi igen...

Finns det någon som kan avvara lite pengar till våra barn så vore vi oerhört tacksamma.

Tiden rinner ifrån oss och stressen med pengar är påtaglig för det är med dom som vi kan göra skillnad för barnen och för ungdomarna.

 

 

Det är lätt att bara tänka stort.

Gör inte det,skänk hellre lite än ingenting alls.

Det är lätt att tänka att jag behöver inte ge, det är säkert andra som redan gjort det!

Det kanske dom har, men hålen vi ska stoppa dem i är enorma....

Det är lätt att tänka att jag behöver mina pengar själv!

Vilket är sant, men vi har så vi kan dela med oss ändå,dom allra flesta av oss i allafall.

Det är lätt att säga att Jag ska skänka pengar, men sen glömma bort det....

Snälla glöm inte den här gången....vi behöver verkligen hjälp.

 

 

Utan er är vi ingenting.....klyschigt kanske men likväl sant.

Kan ni tänka er att hjälpa oss och barnen på Bristol så är vi er för evigt tacksamma!

8388-1,4 140 970-7

Det går också bra att lämna in det på Korv Me Mos i ett kuvert eller i våra insamlingsbössor,som finns på samma ställe....

 

 

Tillsammans kan vi göra skillnad!

 

Anna och Jennie

 

 

 

 


Det spretar hej vilt!

Jag tycker så fasligt illa om vintern.....verkligen illa. Jag kan störa mig bara på tanken att den kommer närmare fastän vi har en hel höst före den och fastän vi har haft en alldeles fantastisk sommar...

Jag tycker inte om hösten heller, men den är hanterbar och jag tror att jag borde skärpa till mig och försöka tycka om och uppskatta hösten lite mer...Men det är svårt när jag hela tiden vet vad som kommer efter den!

Jag är nog född i fel land....

 

 

För övrigt så var det en bra start på Bristol i måndags. Eddie ringde på Skype igår och berättade att ca 100 av barnen var tillbaka och resten väntas in under veckan. Precis som det brukar så tar det lite tid att komma igång i Uganda och African time används oavsett vad det handlar om.

Det är en sak jag gärna hade ändrat på...deras sätt att se på tid. Helt galen och vansinnigt irriterande då man drabbas av den...!

Eddie berättade också att nu både längtar dom och väntar på att jag snart kommer dit, och det värmer såklart i hjärtat!

Jag är inte den enda liksom.... :)

 

 

Glädjande är att igår fick vi en hel låda skänkta till barnen med nya kläder från en Team Sportia butik i vår stad!

Så roligt och det känns fantastiskt att kunna ge dem nya kläder, plus att det såklart känns så roligt att nån tänker på barnen!

Så Anna-Karin,Helena och ni andra, TusenTack för er hjälp till barnen på Bristol! Så mycket värt!

 

                                                                     Anna

 

 
 
 

Tankar på kläder och 19 dagar!

Lite lätt har jag börjat kolla av min egen packning ner till Uganda. Ytterligare en fördel med att resa just dit är att INGEN bryr sig om hur man ser ut.... Man behöver inte köpa nåt nytt för att passa in eller för att man ska vara snygg liksom.

Alla kläder blir lite lätt röda av sanden som finns i Uganda, och det blir även skorna. Så... gamla kläder som man känner sig bekväm i funkar hur bra som helst och jag tycker att det är ganska skönt med lite täckande kläder för det klabbar inte så mycket i värmen när man bär runt på barnen då...hud mot hud i 30 grader blir ju lätt lite svettigt.

 

 

Jag som fullständigt avskyr vintern och ogillar hösten gillar tanken på att mina flipflop faktiskt kommer att få åka på under ytterligare ett par veckor alldeles snart. Trots trolig regnperiod så är det ju ändå varmt och skönt och flipflop torkar ju snabbt....

 

Vad gäller packningen till Bristol så är det svårt att sålla och man vill så himmelens gärna få med så mycket mer! Så här få väskor har vi aldrig någonsin rest med och fastän Eddie säger att dom är fullt nöjda med att att jag kommer även utan saker så känns det tråkigt ändå.

Tänk om den dagen kommer då vi åker en större grupp.....Tänk vad saker vi kan få med då!

 

19 dagar kvar nu och jag kunde inte längtat mer!

 

 

 

                                                                            Anna

 

                                                              


Terminsstart!

För första gången på länge så kom en fundering om det är värt de arbete vi lägger ner, den dagen då bössan blev stulen. Kan låta löjligt, men när man hjälper andra så känns det hårt när nån sätter käppar i hjulet för det man gör.Det känns orättvist helt enkelt och vi tog det ganska personligt både Jennie och jag faktiskt.  Mellan 1500-2000 kr uppskattar vi att det fanns i bössan som försvann och det är pengar som hade gjort stor skillnad... nu ligger vi dem back och man kan inte sluta att tänka på att vi kunde haft dem också....Vi kommer såklart inte att få dem tillbaka, det fattar jag också och nu måste vi kämpa ytterligare lite till för att vi ska nå nånstans.Men vi är inte dom som ger upp och vi har ett litet tag till på oss att få ihop lite mer pengar till barnen.    Idag är det som sagt skolstart för barnen också på Bristol. Termin 3 av 3 drar igång och vi hoppas såklart att dom flesta av våra barn återvänder som dom ska. Oftast tar det några veckor innan alla är på plats för det kostar pengar att transportera tillbaka barnen till skolan och det har dom oftast inte råd med.... och det är inte så att man planerar in en tillbakaresa,vilket man tycker att dom borde kunna göra....men Uganda är inte Sverige. Jag har ännu inte hört nåt om allt gått bra med starten men hoppas på lite rapporter under kvällen. Sista terminen innan det är dags för en eventuell uppflyttning till ny klass i februari.....Kämpa på Ungar! Vi tror på er!                                                                       Anna     Ber om ursäkt... men jag får inte till det med inlägget....allt kommer i ett svep och jag vet inte vad jag gör för fel....

Fy fan!!

Jag blir sällan arg numera men nu är jag!
 
 
Vi jobbar och vi sliter för att hjälpa barnen på Bristol. Varenda krona är viktig! Och det är ingen dans på rosor!
Nu har nån haft mage att stjäla en av de bössorna vi har på vårt jobb....! Jag tror knappt att det är sant och tårarna är inte långt borta.... Vi tömde en precis och i den fanns det 1800 kr....det är pengar som gör så stor skillnad hos våra barn så ni anar inte ens!
 
 
På en sekund tappar jag tron på människan och jag vill bara skrika!
För fan.... man stjäl inte pengar från barn som ingenting har..... man hjälper dom...
 
 
                                                                               Anna
 
                                                                            

Skolan är inte en självklarhet för alla...

På måndag drar skolan i Uganda igång igen. Lovet är slut och det är dags för termin 3.

 

Jag pratade med Sam igår som varit på Bristol ett par dagar nu för att iordningställa klassrum och sovsalar till barnens skolstart.

Idag ska han åka och hämta Norah och transportera henne tillbaka till Bristol också.

Norah är Sams lillasyster Treccys storasyster....Hängde ni med...?

Sam och Treccy delar mamma och Norah och Treccy delar pappa, således har Sam inga blodsband med Norah men han gör ändå det här.

Norah hade varit borta från skolan länge innan Sam fick pappan att säga ja till att låta Norah börja på Bristol.

Och nu är samma sak på väg att hända med lillasyster Treccy. Pappan skaffar barn men glömmer att man måste ta hand om dem. Han låter bli att betala skolavgifter och tycker att Sam kan göra det.

Sam vill såklart inget hellre än att Treccy ska gå i skolan men pappan säger nej till att flytta på henne och låta henne börja på Bristol också, utan han låter henne gå hemma istället och missa värdefull tid.

Hemma för Treccy är hos hennes och Sams mormor som bor granne med pappan.

 

 

Och här kommer problematiken in som vi så ofta stöter på.... Jag vill också att Treccy ska gå i skolan och hade utan problem kunnat betala hennes skolavgifter om det hade gynnat henne och Sam på sikt.

Men betalar jag det nu så kommer pappan aldrig lyfta ett finger för henne igen utan utgå ifrån att skolavgifterna betalas av någon annan.

Att ha mig som vän innebär inte bara fördelar för Sam ska ni veta, han får stå ut med en del just på grund av vår vänskap...

Jag hoppas av hela mitt hjärta att pappan tar sitt förnuft till fånga så att även Treccy får börja skolan på måndag... skulle hon inte få det så är hon tyvärr i gott sällskap av många andra barn som också dom missar något som för oss är en självklarhet...

 

 

                                                                                  Anna


Jag önskar jag visste vad dom tänkte....

 
 
Ibland önskar jag så att jag hade vetat vad som rör sig inuti barnen och ungdomarna på Bristol.
Deras ögon är djupa som brunnar och ibland ser man så mycket sorg i dem. Eller... det kanske inte alls är sorg,det vet ju inte jag, men dom ser i alla fall sorgsna ut.
En del av dem vet inget annat liv än de dom lever just nu, men det finns också dom som minns ett helt vanligt liv med en mamma och pappa och syskon. Har du som barn i Uganda haft en dålig uppväxt så är du inte ensam om det. Det är vardag för dem.
 
 
Vad som rör sig i huvudet på nån annan vet man aldrig...Inte ens på Sam som jag haft nära mig under en längre tid så vet jag allt. Jag har hans historia och jag vet vad han vill med sitt liv.Jag vet hur han såg ut som barn och jag vet hur han ser ut nu. Men likväl som jag skulle göra nästan allt för honom så vet jag att också han skyddar mig från vissa sanningar av omsorger för mig. Jag har inte bett honom göra det, men han gör det ändå,för han vet vad jag skulle känna om jag visste....
 
 
                                                                                   Anna
 
 

Gunvor och Nallarna

Ibland kommer andra människor med ideér om vad man kan göra för att dra in pengar till Bristol eller vad dom kan hjälpa till med för att underlätta/förgylla tillvaron litegrann för barnen.
 
 
För ett tag sen kom det en kvinna till vårt jobb som tycker om att sticka, och hon frågade om vi kanske skulle vilja ha några hemstickade nallar med oss nästa gång vi åkte? Såklart ville vi det!
 
 
Häromdagen kom hon med några av de mjukaste nallar vi någonsin känt!
Fjäderlätta,hemmagjorda och fyllda med värme av Gunvor.
Vi vet redan nu att dom kommer att bli väldigt omtyckta av de barnen på Bristol som kommer att få en,nallarna kommer att tjäna sitt syfte många gånger om.
5 st åker med mig ner nu, och längre fram så hoppas vi att några till ska hamna i vår ägo för att hamna hos några fler av Bristols alla barn.
 
 
Så Gunvor....
Tack för att du skänkte några nallar till våra barn, det värmer både dem och oss!
 
 
Kram!
Anna och Jennie
 
 
 
Vill du hjälpa oss att hjälpa?
8388-1,4 140 970-7
Tack!

Vad hade jag varit om inte jag skrivit....?

Min dotter låg jämte mig i soffan häromkvällen när jag satt med bloggen så sa hon:

Hur kan du skriva så mycket? Tar aldrig ideérna slut?

Jag skrattade såklart för det lät kul när hon sa det så.

Men sen har jag funderat på det, och Nej... det verkar ju inte som att det tar slut.

Vi närmar oss snart 2 år som bloggande och jag kan räkna tillfällena på en hand då jag tyckt att det har känts jobbigt att skriva,då jag inte vetat vad jag ska skriva om.

Vi skriver om ett komplicerat ämne som är svårt att relatera till och jag tror att det är delvis det som gör att vår blogg håller sig så tajt och liten som den ändå är.

På  nästan 2 år borde jag kunnat fånga fler läsare om det vi skrev om var lättsammare och mer glatt.

 

 

Jag tänker snabbt också: Undra var jag hade gjort av alla min tankar och känslor om jag inte hade skrivit ner dom?

Jag skulle ju vart sprängfull vid det här laget och antagligen mått skit, för det är en oerhörd hjälp man får att bearbeta det man går igenom när man skriver ner det...

Jag skriver jämt och många många inlägg har aldrig ens blivit publicerade för att dom har blivit för känslosamma även för mig själv och jag har inte vågat dela med mig av dem.

Mycket,mycket känslor och tankar rör sig inuti en efter det här som vi får vara med om, och det finns saker man inte kan dela med någon för att även vi tänker så olika och hanterar situationer på olika vis.

Det sätter sig små knutor här och var inuti och man får lugnt och stilla försöka mjuka upp dem för att inte låta dem förta en.

 

 

 

 

 

Glöm inte att ta hand om er själva!

Det är ord vi ofta får höra.... men det är svårt.

 

Vad är det att ta hand om sig själv? Gå på spa? Unna sig saker? Åka på semester?

Jag vet inte längre..... Med familjen samlad runt bordet kring en middag, med en pojkvän till dottern som numera nästan känns som en egen, så tar jag hand om mig just då känns det som, för jag älskar dom stunderna.

Jag åker till Uganda för att jag vill. Även om jag där ger av mig själv mer än någon annanstans så får jag också tusenfallt igen.

Kanske borde jag fylla på mina egna depåer bättre för att orka mera, men....jag minns faktiskt inte hur jag gör det bäst.

 

                                                                              Anna

 

 

 

 

 

 

 

 


Ibland tänker man FÖR mycket....

Jag tänker FÖR mycket....Det är dagens sanning och det är en sida som inte är så bra att ha i vårt arbete för Bristols barn.

Ibland hade det vart bra om jag bara kunde vara nöjd med de besluten vi tar och sen inte alls fundera på dem mer, men jag fungerar inte så....

(I besluten rörande Bristol ska tilläggas för här hemma funderar jag sällan på ett taget beslut!)

Mycket tror jag grundar sig i att vi vet för lite om hur det fungerar i Uganda och att jag är rädd att vi ska ta ett beslut som gör det värre för dem än vad det redan är.

 

 

Här har Eddie visat sig vara väldigt bra för min del.Jag funderar på nåt....och när jag inte får rätsida på det så kan jag dra ett mail till Eddie och alltid kommer det ett svar tillbaka som gör att jag kan tänka lättare eller att inse att ett beslut vi/jag tog var nog det rätta ändå...

Det är liksom inga problem för dem utan dom är oerhört tacksamma för allt,och tillsammans kan vi lösa alla funderingar som uppstår.

 

 

Ibland önskar jag så evinnerligt att vi hade pratat samma språk, alltså vi pratar ju engelska, men att vi hade kunnat prata på vårt eget språk med varandra för det blir aldrig detsamma att uttrycka sig på ett annat.

Eddie är jätteduktig på engelska och jag ligger långt efter honom i mitt språk.

Sam har utvecklat sin engelska jättemycket bara på de senaste 1 1/2 åren så han nu skriver,och pratar tämligen obehindrat,men när man kommer till känsliga bitar och diskussioner då är det svårt att inte få använda sitt modersmål, både för dem och för oss....

Det kan ligga så otroligt mycket mer bakom ett ord man använder på sitt eget språk än vad det gör på engelska.....

Ta tex orden: Love you! Det är inte så mycket känsla bakom det i mina öron, det säger alla... men:

Jag älskar dig! Där har man en helt annan innebörd!

 

Nu använder vi inte nåt av dom här orden speciellt mycket just i Uganda då men ni fattar kanske vad jag menar....?

Orden betyder olika mycket beroende på vilket språk man använder det.... i min värld alltså.... eller funderar jag för mycket nu igen.....? 

 

                                                                             Anna

 

 
Sam´s lillasyster Treccy....som lever sitt liv hos mormor sedan mamma lämnat dem och åkt till Sudan.
Tur för henne att just Sam var hennes storebror, han är redo att göra allt för henne....
 
 
Om 26 dagar nu ger sig Anna iväg tillbaka till Uganda och vi behöver hjälp!
Hjälp för att kunna göra skillnad.
Ofta säger man att jag ska,jag borde,jag vill hjälpa till men sen faller det bort och man gör ingenting fastän man egentligen tänkt att göra det. Låt det inte bli såhär denna gången,för varje krona gör en enorm skillnad för våra barn och varje krona kommer också fram!
8388-1,4 140 970-7
Hjälp oss att hjälpa Eddie och Barnen på Bristol Academy!

Personligt....

Jag är lillasyster i min familj. Lillasyster till 2 bröder.

Jag är inget typiskt minsta barn  då min ena bror har DownsSyndrom. Det skiljer 2 år på oss så vi har väl varit mer som tvillingar då han ju varit senare på att gå,äta själv och blöjor osv.

Iallafall så träffades vi igår hemma hos våran mamma på söndagsmiddag och nånting slog mig.....

 

Att JAG har växt upp med honom är ju inget jag funderat över för jag har aldrig vetat nåt annat, han fanns ju där före mig och har alltid haft en självklar plats. Men nu när jag ser mina egna barn tillsammans med honom så blir jag glad. Därför att för dem har det aldrig behövt vara riktigt detsamma för dom har aldrig haft honom så nära som jag har haft, men ändå älskar dom honom.

Han är som vem som helst, och dom är oerhört varma och omtänksamma mot honom.

Dom säger till honom när dom tycker att han tjatar,dom ger han en servett när han har mat kring munnen, och dom skrattar när han säger tokiga saker, men dom gör det med värme och dom gör det med omtanke, och dom skrattar med honom och inte åt honom.

 

 

I nästa sekund slår det mig att mina barn har fått ta del av många olika delar av vår värld.

 

Dels vår egen där dom lever skyddade med båda sina föräldrar som älskar dem utan förbehåll, men dom har också fått se de handikappades värld och lärt sig att dom är precis lika mycket värda som vi andra.

Dom får också ta del av världens orättvisor i form av fattiga och föräldralösa barn i Afrika och att människor i vår omedelbara närhet dör och lämnar oss, men att livet faktiskt går vidare.

 

Stolt är jag över mina barn,precis som vilken förälder som helst.

För att dom kan, och känner så mycket utan att vi ens behövt lära dem det, jag och deras pappa.

 

                                                    

                                                                        Anna

 
Min storebror Mikael och min dotter Linnéa In a Rock Pose!
 

Handskrivna brev....

God söndagskväll!
 

Hemma hos oss har det dykt upp ett STORT problem..... Ett litet bekymmer som vi hade skulle fixas till och nästan hela vår värld föll när det blev ett större problem än väntat. Vi gick från fullt fungerande mobiler till inga fungerande mobiltelefoner!!!
 
Hur i hela världen ska vi klara oss i två veckor utan mobiler var min reaktion när min man berättade att det hade strulat till sig. Det är väl inget för dig förklarade han tydligt det är ju 100 gånger värre för mig! Efter den första irritationen lagt sig så ser jag verkligen problemet för min man som driver ett företag där ingen kan nå honom och han kan inte nå dom han behöver ha kontakt med så där har han rätt. Det är konstigt och ganska skrämmande hur man har gjort sig ett sådant behov av att ha mobilen så man tror att livet stannar upp när den inte fungerar.
 
Dagarna har nu gått och förutom att mina barn har "letat" efter mig ett par gånger så ska jag erkänna att det är väldigt skönt att vara utan mobilen. Jag trodde inte det men det är riktigt befriande att vara frånkopplad från verkligheten ett par dagar och det är riktigt mysigt att komma hem till handskrivna lappar på köksbordet så som man själv har växt upp.
 
I och med detta så kom jag att tänka på att jag och Anna har diskuterat en del om hur vi ska hålla kontakten när Anna snart ska åka tillbaka. En dator kommer att finnas på plats och skulle det gå att skypa med Anna och alla barnen/ungdomarna så kommer mitt hjärta att slå ett par extra slag. Det var väldigt länge sedan nu som man fick en chans att se alla. Skypa är också ett bra sätt för oss att snabbt diskutera om det eventuellt dykt upp några frågor som vi måste se till att lösa. Sedan är det ju också väldigt skönt för mig att se Annas ansikte och höra att hon mår bra. Smsa är ju också ett alternativ, fast det är rättså dyrt. Facebook fungerar också alldeles utmärkt som alternativ och är via vissa ugandiska abonemang gratis att använda. Ett telefonsamtal fick jag av Anna förra gången hon var iväg och jag var kvar hemma, men det ska jag nog inte förvänta mig denna gång......
 
Allt detta hänger på vädrets makter. Anna åker i en regnperiod och vill det sig illa så kan nätet ligga nere i dagar på grund av allt regn som kommer. Men som sagt någon form av kontakt ska vi nog få till annars så har ju ett helt vanligt hedligt handskrivet brev fungerat..........
 
Jennie
 
 
 
 
Brev som vi hade med från en skolklass i från Varberg sist vi besökte Bristol

Tack Linda och Urpo..... <3

När jag säger att vi är tacksamma för varenda krona som skänks till våra barn,så menar jag det.
Därför att varenda krona gör skillnad på riktigt. Många säger när dom skänker en peng att:
Det där var inte så mycket, det är inget att tacka för!
Kan hända att det inte gjorde så stor skillnad i deras plånbok, men hos våra barn så gör det det!
 
 
Sen finns det dom som skänker pengar till barnen som värmer våra hjärtan ytterligare litegrann...Såna som man kanske inte inte riktigt räknat med eller när det kommer från såna som hjälper oss gång på gång.
 
 
Det här hände faktiskt nu häromdagen senast.
Jag gick gymnasiet i Örebro för att jag är hörselskadad och där finns det ett riksgymnasium för döva och hörselskadade.
Vi var en liten klass och alla kom från olika delar av landet. En del fastnade man mer för såklart som alltid och jag hängde mest ihop med en tjej som hette Linda, eller hon heter det fortfarande såklart.....
I alla fall så hade vi en återträff förra året i Örebro med klassen och det var skitkul att träffa alla. Många av dem blev oerhört intresserade av vårt arbete med barnen och ville så gärna lyssna på allt, och det är vi inte riktigt vana vid så det var väldigt kul för min del med. Så när det var dags för oss att åka tillbaka i februari så damp det ner 1000 kr från en kille och 1000 kr från Linda och hennes man Urpo. En jättesumma i våra ögon....!
 
 
Så i torsdags så fick jag ett meddelande från Linda och Urpo att det var insatt en liten summa till barnen igen inför min resa och dom hoppades att den skulle komma till användning!
1000 kr till och jag dör lite.
För här är det totalt omöjligt för andra att förstå vilken press vi ändå är under.
En press som vi sätter på oss själva såklart men ändå. Utan pengar kan vi inte göra någonting.
Och bara för oss att resa till Uganda är en privat "uppoffring" och det lämnar inte så mycket pengar över att göra underverk med väl på plats...
 
 
Så....Linda och Urpo.
Tack för hjälpen till våra älskade barn ännu en gång!
Jag hoppas ni förstår vilken skillnad ni är med och gör för dem,och för oss.
 
 
                                                                          Anna
 
 
 

1 månad kvar

Idag om exakt 1 månad kommer jag att befinna mig på planet som ska ta mig till Uganda och till människorna på Bristol.

Jag kommer troligtvis att känna mig ensammast i hela världen, och jag kommer att undra vad jag har gett mig in på. Jag kommer att undra vart Jennie är och varför jag valde att resa ensam.

 

Precis samtidigt som jag känner allt det där så kommer jag framför mig att se Eddies armar sträckta i en segergest över huvudet precis som han gjorde då vi kom ner i februari.Jag kommer att se Sams lyckliga leende då jag kom tillbaka precis som jag sagt att jag skulle. Jag kommer att känna barnens armar kring min hals,och se Derricks varma ögon och jag kommer att veta att jag reste själv för att jag behöver lära mig något.

 

 

Jag kommer att sakna att ha Jennie vid min sida för att det är tillsammans som vi presterar bäst. Och jag vill prestera.

Ingen förväntar sig det av mig, men jag förväntar mig det av mig själv och jag dömer mig hårt då jag misslyckas.

Jag skulle aldrig döma någon annan på samma vis.

Samtidigt som den rädslan finns där så känner jag mig också full av hopp om att allting kommer att gå bra och att jag kommer att klara det jag vill klara.

Det kommer inte att vara som det brukar, men det kommer ändå att vara bra.

 

 

                                                                                Anna

 

Vi är fortfarande i stort behov av hjälp till våra barn! En del har kommit in och för det är vi oerhört tacksamma, men hålen att stoppa pengarna i är stora....! 

Varenda krona hamnar på Bristol och vi ser till att dom hamnar där dom gör störst nytta.

8388-1,4 140 970-7

Tack!

 

 

Barnen berör...

Att driva en skola i Uganda är inte ett enkelt arbete så klart. För Bristol är ju inte bara en skola, det är ett hem också.
Det är många bitar som ska falla på plats för Eddie,med de barnen som faktiskt också bor där...

Skolan är jätteviktig, men det är också viktigt att må bra där man bor.

 

Där är många barn ska ni veta.... Det är ett fullständigt myller.

När det är dags för dem att gå hem efter skolan slut så vill dom inte alltid göra det för det händer ju alltid kul saker när dom har besök.

Till slut droppar dom av och kvar blir bara de boende barnen. Och ofta är det då dom mest givande stunderna kommer, för både Jennies och mitt hjärta klappar lite lite extra för just dem...

 

På nåt vis berör dom en med sin lilla nyckel hängande kring halsen. Den som går till den lådan som innehåller deras liv.

Dom berör en för att man vet att dom somnar trygga,men utan en egen förälders omsorger.

Dom berör för man vet aldrig något om morgondagen för de här barnen.

 

 

                                                                                  Anna

 

 

 

 

Vill du hjälpa?

8388-1,4 140 970-7

 

 

 


Nu händer det grejer...

Varje dag nu sker något som vi behöver göra för att bli klara inför min resa. Idag jobbar vi kväll vilket innebär ledig dag så imorse stack vi upp till Gekås för lite presentinköp till dem som vi har lite närmre oss.
Vi har begagnade kläder som vi hade kunnat ge dem,men det vill vi inte. Vi vill att lapparna sitter kvar och att dom känner att just dom där kläderna är inhandlade till dem, och att ingen annan har haft dom före....
Lite nytt kan dom få tycker vi.
 
Minneskort till kamerorna är andra saker som har inhandlats, dom får ju inte ta slut.
Lamineringsfickor,pärlor,födelsedagspresenter, allt ska kommas ihåg men det snurrar mest runt och jag lär vara tvungen att köra dit ytterligare en gång för att få med mig det som behövs.
 
 
Väskorna fylls snabbt och det känns litegrann i magen att vi vet att vi inte kommer att kunna ta med kläder till fler av dem. Min egen packning måste också ökas på litegrann mot vad vi brukar då jag stannar en vecka längre.
Sist reste jag med 4 kg egen packning.... det är sannerligen inte mycket.
Men vi luktade inte gott heller i slutet av veckan...
 
Nattsömnen är störd, precis som vanligt och jag har svårt att fokusera rätt, också det precis som vanligt när jag står inför en resa. Så....så här långt är allt precis som det ska! :)
 
 
                                                                                   Anna
 
 
Vi behöver hjälp till våra barn.... Kan du avvara litegrann och göra skillnad för nån annan?
Vi tar tacksamt emot den hjälpen! Tillsammans-starkare!
8388-1,4 140 970-7
 
 
 
 

Kabwaama- en vacker liten hjälte.

Ibland händer det saker som gör att man tappar fotfästet för en stund och tänker att arbetet vi lägger ner betyder ingenting och att det heller inte värt det....
Sen finns det saker som får en att känna den totala motsatsen! Där känslan är att det vi gör betyder allt och att det är värt varenda sekund,tår och krona!
 
Igår var en sån stund....när jag visste att det var värt det..... När jag visste att det inte finns någonting jag inte skulle göra för våra barn på Bristol om vi bara kan. När jag visste att varenda krona vi får in GÖR skillnad på riktigt! Kanske inte för alla, men för en del.....
 
 
Lille Kabwaama 2012....Född med bara en fot och den andre kraftigt deformerad. Så långt efter sina kamrater tack vare det lilla.Vi diskuterade en operation av Kabwaama men fick till slut inse att det skulle betyda oerhörda smärtor för honom och kanske i sista änden ändå inte bli bra. Vi är ju trots allt inte i Sverige.
 
Nu när vi var nere i februari Jennie och jag så såg vi att Kabwaama hade växt men kryckorna var fortfarande de samma. DET kan vi ju göra nåt åt, och efter många om och men, som alltid i Uganda så fick vi dom här bilderna på Kabwaama.....
 
 
 

Det är inte en tår som faller kan jag meddela då det här händer.... Vem kan säga att det inte spelar nån roll att man hjälper andra? Att det ändå inte gör nån skillnad? Det gör kanske ingen skillnad på det stora hela, men jag törs lova att det har gjort skillnad för Kabwaama, och skulle inte det vara nog?
 
 
I en rosa crocs med Hello Kitty på så tackar vi och Kabwaama hans familjevän Pia för hjälpen...Pia som också har en son med "bara" en fot men som har helt andra förutsättningar än vad Kabwaama har.
Tack för att ni var med och gjorde skillnad! Ni är bäst.
 
 
                                                                          Anna
 

Jennie... en stjärna på himlen!

Jennies inlägg på bloggen sporrar alltid mig och precis som hon skrev igår så skrattade jag när jag läste!

För jag har aldrig under våra år som varandras bästa vänner sett Jennie sån...När hon la armarna i kors som den trotsigaste av alla 5 åringar i världen och sa att hon MINSANN visste att det skulle bli så här!

Jag skrattar hejdlöst av bara tanken på det!

Jennie blir liksom inte arg....

 

Saken är den att hon har helt rätt i att jag aldrig ens tänkte tanken att vi inte skulle komma hem med just det där planet innan dom liksom stannade för att tanka och handla....Jag var aldrig orolig och tänkte mer att i Uganda finns inga regler så vi struttar väl in där lite fint och så löser sig allt.... Det gjorde det nu förvisso, men jag kan lugnt erkänna att utan Jennie där så hade jag inte kommit med det planet hem till Sverige.

Jag hade aldrig stått på mig, för det var ju trots allt inte deras fel att vi var sena.

 

 

Jennies lugn....det är det jag kommer att sakna mest tror jag. Jag är mer yvig av mig.

Jag oroar mig inte mer än vad hon gör, men jag blir stark av hennes lugn.

Hon får mig att bli en bättre människa helt enkelt.

Nu ska jag vara bra utan henne om bara 34 dagar. Lite rädd är jag.

 

Året var 2008....Fula var vi men kul hade vi!
Det är väl bäst att skriva att vi inte bar kepsarna när någon såg oss.
Men nu bjuder jag på den...!
 
 
Anna
 

Hem kom vi till slut!

September!!!! Nu är det höst enligt kalendern men det känns lite konstigt att hösten ska vara här nu, det var liksom sommar alldeles nyss. Jag älskar sol och värme men lever man i ett land som ska ha 4 årstider så välkomnar jag hösten om det får vara en vacker höst med den sköna höga luften som innefinner sig.

 

Jag satt i går och tittade igenom alla kort sedan vår senaste resa och blev så full i skratt när jag fastnade vid korten tagna en tidig morgon i Amsterdam och vi har precis landat efter en lång flygning från Uganda. 

 

Sista dagen på skolan är lika vemodig som alltd. Man vet att timmarna är räknade och man vill att tiden ska stanna där och då. En vecka är på gränsen till lite för kort tid där. Det är så mycket som ska hinnas med och blir det lite problem som uppstår så går dagarna alldeles för fort. Anledningen till att den senaste resan "bara" var i en vecka var för att vi tänkte på Elias och Felicia. Vi visste inte hur dom skulle må efter alla intryck och hur bristen på mat skulle påverka dom. Nu klarade dom det alldeles galant och som sagt så hade vi nog alla gärna stannat någon dag till........

 

Vi åkte ut till skolan tidigt på morgonon och vi tog med oss alla tomma väskor, allt det som vi hade inhandlat och ännu inte lämnat över samt den lilla privata packning som vi hade med oss. Väl framme och när bussen svänger in på skolgården så känner man en sorg i hjärtat när man ser alla fina ansikten som har välkomnat oss dag efter dag, och nu kommer tankarna över att jag kanske aldrig mer kommer att få se dom. Känslorna läggs åt sidan för vi har en del viktigt arbete med Eddie som vi skall ta oss igenom. Ekonomin skall ses över, vi ska lyfta vissa frågor om arbete som ligger framför oss och vi skall dela ut dom sista sakerna som vi har inhandlat. Då gäller det att vara skärpt och koncentrerad då det skall föras noggranna anteckningar som vi ska ha med oss hem. 

 

När allt detta var avklarat så kunde vi släppa allt som vi arbetat för hela veckan och vi kunde bara vara! En härlig känsla att lägga ett öra vid klassrummet och lyssna på lektionerna som pågår. Lyssana på dom som ville berätta något för oss. Titta på dom som ville visa oss något. Leka med dom som ville leka. ( nu har vi ju gjort detta hela veckan ändå men nu njöt man ännu mer då man vet att det kan vara sista gången man är där.......)

 

 
Jag och Felicia fick en liten stund med Ben, mina föräldrars familjevän
 
 
Lärarna får sin nya läroböcker som vi har inhandlat
 
 
 
 
 

Vår sista docka Charlie, som kom att betyda lite extra, fick en härlig famn denna sista dagen

 

Dagen övergår i kväll och mörkret kommer fort. Vi kollar av med Eddie om tiden vi måste lämna skolan för att hinna till flyget och det känns som allt är under kontroll. Vi får veta att den buss som skall lämna brassbandet på skolan efter en spelning också ska ta oss till flygplatsen. Väldigt bra tänkt tycker jag och Anna eftersom dom alltid inte tänker så långt när det gäller planering och fortsätter att njuta av den lilla stund som är kvar.

 

Nu vet jag att Anna kommer skratta högt när hon läser fortsättnigen av detta inlägg för om mina intryck av dom sista timmarna är som dom är, så har nog Anna en liten annan version av vissa delar.....

 

Senast senast kl 20.00 skulle vi lämna skolan då incheckningen stängde kl 23 och planet skulle lyfta kl 23.55. Det är en bra bit till flygplatsen och med en fruktansvärd trafik och dåliga väger så vill man ha god marginal med tiden.

Klockan paserade 20.00 och vi såg inte till någon buss. Jag frågade Anna om hört om några andra planer men nej bussen skulle snart vara där med brassbandet och därefter skulle vi med den till flygplatsen. Tur att vi tog i med tiden sa vi i mun på varandra då vi vet att det här med Africantime kan sluta hur som helst. Några fler minuter med våra vänner sa vi ju inte nej till. När klockan närmade sig 20.30 så började jag bli lite orolig och frågade Eddie vad som händer. Ingen fara fick jag till svar bussen är här snart. Jag tyckte ändå att jag såg lite oror hos Eddie då han mycket väl vet hur viktigt det är att just att passa flygtiden. Jag gick till Anna som lugnade mig med att det är ingen fara vi får ju vara här, hos barnen! Irritationen och ororn började växa hos mig lite då - förstod varken Eddie eller Anna att missar vi planet så har vi problem! Strax före 21.00 kom bussen och det blev hejdå kramar och tårar hos oss och hos våra vänner med ett hopp hos oss alla att vi snart skulle träffas igen. Med oss i bussen var givetvis Sam och Mutessa, Brain som jag berättat om tidigar och hans kompis Samuel. Lorraine, Eddies son, Eddie och mekanikern. Nu var vi samlade och vi var på väg till flygplatsen. För att spara lite tid skulle det köras någon genväg till flygplatsen. Vägen var i mina ögon en mycket sämre väg än den andra men vi förlitade ju givetvis oss på chauffören och Eddie. Alla var trötta efter en lång dag och vecka på skolan och en efter en så somnade alla i bussen. Klockan gick med en faslig fart och efter tag väckte jag Anna med ett klart och tydligt konstanterande - Vi kommer att missa flyget! Vi kommer att missa flyget! Och det var nog först nu som jag fick övertygat Anna att tiden var INTE på vår sida.....

 

Helt plötsligt ser vi skenet från flygplatsen och klockan är 22.40. Skulle det gå ändå? Hade jag oroat mig i onödan i alla fall? I samma ögonblick så svänger bussen av vägen in på en bensinmack! Ska vi tanka nu? Ska man inte ha fixat det innan man ger sig av på en långkörning? Orden som jag rabblade upp då tänker jag inte skriva här men inte nog med tankningen nu skulle mekanikern och chauffören in och handla också! Det är händer inte, inte nu när vi inte har tiden med oss! Vi ber Sam skynda på dom och nu har jag överfört min fustration och oro i hela bussen för nu är det verkligen gasen i botten som gäller. Väl framme på flygplatsen ska vi i genom någon form av passkontroll. Alla är tvugna att stiga ur bussen och ta med sig sina pass. Tjejerna på en rad och killarna på en rad går vi igenom kontrollen och bussen undersöks. Skynda, skynda är orden som går igenom mitt huvud! Tittar på klockan och den är nu 22.55! Vi hittar ett ställe att stanna bussen på, vi slänger oss ut med alla våra tomma resväskor och alla bär så gott dom kan och vi springer fram till avgångs hallen. Klockan är nu 23.10 när vi kommer fram och mycket riktigt så har incheckningen stängt! Enligt Anna så ser hon en sida av mig som hon alldrig sett när jag högt och ljudligt utbrister - Jag visste det, jag visste det! Jag ska hem! Jag ska hem i dag!! Med bestämda steg kliver jag in till personalen och ber dom ha överseende med vår försenade ankomst men icke, han är så bestämd som en mörk storvuxen man kan vara och med armarna i kors så säger han - It´s not my problem! Vad då inte hans problem, släpp in oss så finns där inga problem känner jag......

 

Eddie hjälper mig att prata med mannen samtidigt som klockan går och jag hinner fundera vad ska jag säga när jag ringer hem för att förklara att vi är kvar i Uganda, vem ska jobba när inte jag och Anna kommer tillbaka till jobbet som vi sagt, hur ska vi få ihop pengar till en ny flygbiljett och var ska vi sova i natt....? Önskan om att få stanna någon dag till hade den slagit in nu eller vad var meningen med att vi inte skulle komma med planet? Det kommer personal från KLM och pratar med Eddie om något jag inte förstår, men sedan kommer orden som jag förstår - Ska ni med planet så är det nu! Inga hejdå till era vänner utan skynda er med en gång! Sa han att vi kom med? Jag springer ut till Anna som står med alla väskor, Elisas och Felicia och alla våra vänner som har kommit för att säga hejdå. I tumultet som uppstår så kan jag än idag inte förlåta mig att jag inte fick chansen att säga hejdå till någon av dom utan att jag tog min sista tid till att stå och orda med personal på KLM. Jag minns att jag vänder mig om och ser Eddies förtvivlade ansiktsutryck som ville säga förlåt och alla andra som bara står och tittar när vi springer fram till incheckningen. Efter en intenvis vecka tillsammans så ville man ju få ett ordentligt farväl och chansen till att säga tack för allt som dom har gjort för oss under veckan. Men så blev det inte och det får jag leva med....

 

Efter lyckan som ändå infann sig över att vi fick checkat in så går allt väldigt snabb. Vi blir hänvisade om var vi ska ta vägen och vi får småspringa då dom så fint talar om för oss att vi är dom sista ombord.

 

Vi kommer till slut fram till säkerhetskontrollen och där ska vi ta av oss skor och lösa föremål. Då som en blixt från en klar himel så slår de oss och med ett rungande skratt så ser vi på varandra. Vi alla fyra är totalt genomskitna från fötterna och uppåt. Efter en dag på skolan i den röda lerjorden och med kläder som står av sig själv efter en vecka på resande fot så ska vi igenom säkerhetskontrollen och det är väldigt konstiga blickar och några leende som vi får när dom be oss passera och vi tjuter av skratt och säger att det kan väl bara hända oss…..?!

 

VI fortsätter dom sista stegen mot planet och jag och Anna sager i mun på varandra att vi är nog verkligen sist ombord, eller? Fortfarande väldigt stressade så tar vi kliven in i planet och där sitter 425 passagerare och tittar väldigt irriterat på oss!!! Vi letar upp våra platser, vilket inte var så svårt då där gapar 4 tomma stolar, sjunker ner och är glada över att vi inte är tankeläsare just där och då. Vi både luktar och ser skitna ut och man bara vill berätta för alla vilken dag och kväll vi har haft.

 

 

Planet lyfter rätt så omgående och när vi andats några sekunder så kommer allt över oss. Vi blir så otroligt ledsna och tårarna strömmar ner på våra kinder. Vi fick inte sagt farväl och när vi läser breven som vi fick I våra händer på bussen till flygplatsen så slår det mig vilken fantastisk värld vi lever i och vilka underbara möten vi får vara med om vid våra resor.

 

Ett litet trevande försök att smita in på den inte allt förstora toaletten och sanera sig, misslyckas totalt och jag inser att det är ingen idé utan somnar väldigt gott i stolen. Dom 8 timmarna som flygningen tar sover vi oss igenom och lagom tills vi ska landa i Amsterdam vaknar vi till liv.

 

Vi följer strömmen ut ur planet och plötsligt befinner vi oss bland tusentals resande människor på Amsterdams stora flygplats. Hjälp vad vi ser vilsana och skitna ut. Snabbt så letar vi upp en toalett och får där tvättat av oss och tagit på oss dom rena kläder vi skulle ha tagit på oss innan vi lyfte från Uganda kvällen innan.

 

 

Hungern gör sig påmind och vad smakar inte bättre efter en vecka utan “riktigt” mat och efter en lång flygresa – jo Mc Donalds !! Där rättså ensamma så intar vi den godaste maten på länge och vi sitter och skrattar över våra sista timmar.Några timmar senare sitter vi på flyget till Sverige och vi får ett härligt mottagande av våra familjer.

 

 

Måste tillägga så här i slutet att jag tror att Anna har berätta för ALLA vi känner om när den så annars lugna Jennie tappade greppet på flygplatsen I Uganda!! Men hem kom vi…..

 

 

Jennie 

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

RSS 2.0