Ett litet Hej ifrån Uganda!

Jag är här! Lyckligt framkommen och min första dag på Bristol är gjord! Urglada och lite galna barn fick jag möta den här gången.Jag fick sätta mig ner för det gick bara inte att gå! Solen har varit stark idag och det har varit varmt,men det finner Bristols barn lösning på,dom gjorde ett soltak till mig av deras näsdukar som dom höll över mig så jag inte skulle bli för varm....Så söta!
 
Nu är vi tillbaka på hotellet sedan några timmar tillbaka och vi har fått lite mat i magen.Trött är jag idag så det blir bara det här... Men allt är bra och jag är så lycklig över att få vara här igen!
 
 
                                                                            Anna

Nu är jag på väg!

Jag är iväg sedan några timmar. Göteborg-Amsterdam,Amsterdam-Entebbe. Ikväll 22.25 landar jag i mitt Afrika.

Sista dagen är allid lite känslomässigt laddad innan man åker.Inte för andra i min omgivning,men för mig.

Därför är det skönt att nu vara på väg.

 

Jag vet inte riktigt hur bloggen kommer att se ut under tiden jag är borta, men jag hoppas på nästintill daglig uppdatering, hemifrån eller direkt ifrån Uganda. Jennies största passion i livet är inte att skriva och jag vet inte hur uppkopplingen funkar för mig så det får bli som det blir helt enkelt!

 

Min mamma är som alltid den som lämnade mig på flygplatsen.Jag vet hur det känns i hjärtat på mig att lämna mina barn,undra om det känns detsamma i hennes fastän jag är vuxen? Jag vet iallafall att för mig är det tryggt att det är hennes ansikte som jag ser när jag åker. Lika skönt som jag tycker det är när min dotter Linnéa är där för att hämta mig när jag kommer hem igen.

 

Jag ger mig av med vetskapen om att det är lite svårt att landa i tillvaron när jag är tillbaka.

Men jag vet också att jag vill göra det här fastän det är så. För mig är det värt det och jag kommer aldrig att ångra beslutet vi tog att iallafall försöka göra skillnad för någon i världen.

 

                                                                                  Anna

 

 

Ps...Linnéa....ha en bra kväll på jobbet och innan du vet ordet av är jag hemma igen hos dig och dina bröder.

Jag älskar er mer än det finns stjärnor på himlen. // Mamma

 

 

 

 

 

 

 


Nu åker jag snart igen...

 
 
Sista dagen hemma innan jag ger mig iväg.

Jag längtar så jag håller på att bli tokig men en annan del av mig vill bara stanna hemma.

Jag lämnar trygghet och mitt bekväma liv för en helt annan tillvaro under en kort tid.Trygg känner jag mig förvisso där också,om än inte lika trygg,bekvämligheten är det lite sämre med.

 

Men jag är så redo jag kan vara. Jag älskar ju det här.

Innan jag hunnit blinka kommer jag att vara hemma igen men innan dess ska jag bära barn och leka,jag ska lyssna och jag ska lära mig nya saker. Jag kommer skratta och jag kommer gråta för det där går hand i hand.

Jag kommer vara hungrig,skitig och trött och jag kommer att vara oerhört lycklig och väldigt tacksam för att just jag får vara med om allt det här....

 

                                                                         Anna


81 dagar har blivit 2

Det känns så konstigt idag så jag kan inte ens förklara det...Känslan är på nåt vis lite annorlunda den här gången än senast då jag reste ensam. Då visste jag inte hur det skulle kännas och hur jag skulle reagera på ensamheten framför allt. Jag som inte varit ensam sedan jag var 20... Nu vet jag att jag klarar det utan problem,och jag vet att det rent utav stärker mig.
 
 
Tiden inför den här resan har gått så otroligt fort och det har hänt så mycket. 81 dagar sedan jag bokade resan har krympt till 2 utan att jag knappt hunnit reagera. Jag vet att det kommer att gå precis lika fort i Uganda.
2 veckor där man helst vill hinna se och prata med alla. En omöjlighet,jag vet det, men likväl är känslan densamma.
Oron att inte räcka till och att inte vara bra nog,tar på krafterna och den känslan finns åt 2 håll. Dels att inte räcka till där men också att inte räcka till här hemma.Jag tror inte att jag är ensam om den här känslan,otillräckligheten gnager i många utav oss medans vi jagar runt i livet efter det vi tror är viktigt.
 
 
När jag kliver av planet i Uganda på söndag kväll och drar in mina första andetag av den afrikanska luften,och när jag vet att det bara rör sig om minuter innan jag ska få möta våra vänner igen,då vet jag vad som är viktigt för mig och vad livet borde handla om,och jag vet att jag älskar varenda sekund av det....
 
 
 
                                                                                      Anna
 
 

Vi kan jobba vid sidan av dem....

 
 
Tänk ändå vilka otroliga skillnader vi föds in i?
Någon föds med silversked i munnen och behöver från dag 1 aldrig någonsin oroa sig för sin överlevnad.Det är inte säkert att just den människan blir lycklig, för det är pengar ingen garanti för, men oron att inte klara sig behöver aldrig finnas där. Andra föds av en 12 åring som blivit våldtagen, eller som barn nummer 11 i en skara som gör att mamman inte längre klarar av det och lämnar barnet nånstans i hopp om att någon kanske ska hitta det och ta sig an det barnet, som hon mest troligt älskar men ändå inte är kapabel att ta hand om.
 
 
Oavsett vilken anledningen än må vara till att man inte tar hand om sitt barn så är det ändå lika fruktansvärt.
Tänk att inte få närhet,att inte få höra att någon tycker om just dig. Tänk att vara 5 år och inte veta var man ska sova på natten och med vem,eller att inte veta hur det känns att få vara mätt.Tänk att få leta efter sin mat i soptunnor och veta att ingen i hela världen bryr sig om det. Vi kan inte ens förstå..
 
 
På riktigt tror jag inte att jag hade klarat av att se allt det där hela tiden då vi reser. Det låter hårt när man säger så men jag tror inte jag hade kunnat hantera det.
På nåt vis lever vi i en skyddad värld även då vi är i Uganda för våran tid tillbringas innanför grindarna på Bristol. Det är ändå greppbart det vi ser där. Det går att förändra även om det är en otroligt lång väg.Och vi kan inte klara dem alla, men vi kan klara några.
Vi kan ge dem en strimma av hopp om att deras framtid kan vara ljus om dom jobbar för det.Vi kan inte göra jobbet åt dem vi kan göra det vid sidan av dem. Vi kan hoppas att när dom ligger där i mörkret kan plocka fram minnena av våra möten och att dom med hjälp av dem kan orka att jobba för sin framtid.
Alla kommer inte att klara det, men jag önskar så evinnerligt att någon gör det....
 
 
                                                                                    Anna
 

Ledig men ändå full dag!

Ledig dag och den är välbehövlig!
 
 
Lika förtvivlat galen som jag var på packningen häromdagen då jag klappade igen dörren till mitt kontor och klampade ner för att slippa se skiten,lika lycklig var jag i gårkväll när jag slängde ur allt ur väskorna och packade om och att det nu verkar som att vi får med nästan allt som vi hade tänkt oss.
Lite sandaler och lite pennor får stanna hemma tills nästa gång och nu ska det sista bara få sina platser i väskorna.
 
 
Även om dagen idag är ledig så är den fylld av grejer ändå. Hämta astmamediciner,skänkta svetsglasögon och växla pengar är en liten del av det som behöver göras. Sen väntar vi in breven från våra familjevänner som också dom ska med ner och efter idag ska sedan väskorna (förhoppningsvis) inte behöva röras mer.Skönt, för det är då som först man kan slappna av!
 
 
Skitig,svettig,trött och väldigt,väldigt lycklig....
 
                                                                                   Anna
 

Tack Moa och Elin!

Idag på morgonen kom det ett MMS från Jennie med bild på våra välgörenhets tjejer!
Vår lokaltidning hade kommit dit och pratat med dem under vernissagen. Så fina och så väl värda uppmärksamheten för det jättefina jobb dom gjort för våra barn!
Fantastiska 9000 kr landade summan på, helt,helt otroligt!
Moa och Elin... snacka om vardagshjältar!
Från djupet av våra hjärtan.... Tack,verkligen Tack!
 

                        
                                                                               
                                                                       Anna och Jennie
 
                                                                        
 

Lite rädd men ändå så lycklig!

Med bara några få dagar kvar till avresa så spinner hjärnan på högvarv som alltid.
Rädd att se besvikelse i ögonen på dem som inte förstått att inte Jennie kommer att vara med,rädd att inte själv räcka till för dom som behöver, rädd att alltför många av våra välkända ansikten ska saknas.
 
 
Samtidigt som jag är så lycklig över att jag kommer att få se Treccy,Sam´s lillasyster på plats för första gången på Bristol.Jag längtar efter att få se Eddies lilla flicka som säkert växt massvis sedan jag såg henne för ett halvår sedan.Och jag längtar efter att få se en nyrenoverad Bristol Academy.
Men mest av allt längtar jag efter den dagen då lugnet lagt sig och jag alldeles lugnt och stilla bara kan vara en i mängden på skolgården...när barnen inte längre skriker så fort dom ser en utan att man blivit ett naturligt inslag för dem.
Dom dagarna är dom allra bästa...
 
 
                                                                                  Anna

7 days to go!

 

1 vecka kvar sen är jag där,i mitt hjärtas land,Uganda.

Så svårt att förstå men ändå så självklart.

 

Jag känner ingen oro över att resa ensam. Fastän så många undrar hur jag vågar, eller om det verkligen inte är jättetråkigt att vara ensam.Jag är okej med att vara med mig själv.

Jag behöver det ibland och mina ensamresor är bra tillfällen för det. Jag är inte ensam i den bemärkelsen men jag är utan mitt språk och jag är hänvisad till mig själv i mina omedelbara beslut. Men det växer man av.

Iallafall så gör jag det. Jag vet vem jag är och jag vet vad jag kan.

Jag känner mig mer lugn och trygg med Jennie vid min sida, det kan jag lätt erkänna, men det betyder inte att jag inte klarar mig själv ändå. Hur nära vi än står varandra så är vi inte samma person.

Inte här hemma och inte i Uganda.

 

Jag vet att mina 2 veckor kommer att gå fort och innan jag vet ordet av så är jag hemma igen full av nya erfarenheter och full av driv att fortsätta kämpa för våra älskade ungar.

 

 

                                                                                   Anna

 

 


Lycklig ända inne...

Jag förstår det inte själv men jag påverkas så vansinnigt av att se att någon gör något för barnen på Bristol.
Idag tog jag min dotter Linnéa med mig och åkte in på den vernissagen som tjejerna Moa och Elin gör som sitt gymnasiearbete.Jennie jobbade dessvärre och kunde inte följa med. 
Jag hann inte mer än att se Andrews vackra ansikte under en utav tavlorna så kom tårarna.
 
 
Moa och Elin har valt att döpa Moas tavlor efter barn och människor på Bristol och dom har också satt en bild under varje tavla. Så starkt ,kanske inte för alla,men det blev det för mig. Helt plötsligt så kunde jag se något i varje tavla som påminde om just den specifika människan som fått en tavla uppkallad efter sig långt långt bort ifrån sig.
 
 
Dom satt där på väggarna så självklart...Provia som fångat Jennie så totalt, Sam och hans lillasyster Treccy som jag skulle gå genom eld för,Winnie med sin klokhet och Derrick som vi är så otroligt svaga för och  mitt upp i allt har vi Eddie som ger oss den styrkan som både vi och barnen så väl behöver...
 
 
 
 
 
                                                                              Anna
 
 

God Morgon!

En mycket bättre start på dagen kan man inte få!
Bild från Eddie från morgonsamling på
Bristol Academy!
Nu längtar jag inte mindre kan jag säga!
 
 
 
Anna
 
 

Vi jobbar mot samma mål -Barnen på Bristol Academy!

 
 
Nu är det inte mycket annat som rör sig i huvudet än att jag ska iväg. Packningen framför allt, men då min mamma kom hit häromdagen och såg att det var mycket som låg i högen som vi inte skulle få med så bad hon om att få sponsra ytterligare en väska ner! Vi sa ja till det kan jag säga så helt plötsligt så hade vi ytterligare 23 värdefulla kilo att röra oss med.
 
Vi har fått en del saker skänkta till oss som vi gärna vill få med som exempelvis alla sandaler från Eivor och vi fick en hel kartong med pennor,sudd och linjaler i alla varianter ifrån Gekås och vi har fått 32 svarta piké tröjor från Ringhals som var felbeställda. Det är så grymt bra, och allt det här kan jag nu resa ner med tack vare den extra väskan.
 
Skönt när folk har oss i tanken och frågar om olika saker kan tänkas behövas. Ofta tror dom själva att det är meningslösa grejer, men för oss är det bättre att vi får frågan och sen själva får avgöra huruvida vi kan använda det eller inte. Oftast kan vi det!
 
Så... lite lättare känsla på insidan angående packningen har jag allt och nu till helgen den 22-23 mars håller Moa och Elin sin Vernissage till förmån för våra barn och det ska bli så himmelens roligt att få se deras arbete!
 
 
 
 
Det känns fantastiskt att det jobbas på lite olika håll men alla med samma mål,barnen på Bristol.
Önskar att Eddie kunnat få se och på riktigt förstå vad hans dröm har fått människor till att göra,och att ledorden han en gång valde till sin skola har visat sig vara väldigt sanna, för det är verkligen så att Hårt arbete lönar sig.
 
 
                                                                                   Anna
 
 
 
 
 
 

Hon kanske ska med....

 

 

Det här blir min tredje resa till Uganda utan Jennie. Kalla mig knäpp men nånstans så tar jag inte det riktigt till mig innan i sista stund att hon inte ska med.

Jag gjorde det 2012,jag gjorde det i oktober förra året och jag gör likadant nu...

Jag tänker hela tiden att hon kanske ska med...Hon kanske hittar en lösning, så står hon där och säger:

Hej! Jag åker med!

Nu med 11 dagar kvar så vet jag ju att det inte finns nån lösning och jag vet att det inte kommer att hända och då känns det lite konstigt,och ganska ledsamt.Som att jag sviker henne genom att åka själv,fastän valet är helt och fullt hennes eget att stanna hemma.

 

Det är konstigt det där....Vilka beslut man än tar så gnager det nån liten tanke någonstans av svek eller misslyckande,mot sig själv eller mot någon annan. Är det typiskt kvinnligt kanske?

 

 

                                                                              Anna


Man förlorar en liten del av hjärtat..

Fastän vi vet det,så gör det ändå lika ont. Barnen i Uganda har vi på lånad tid. Dom är inte våra och dom är inte Eddies,vi har bara haft turen att få ha dem i vår närhet ett litet tag.

Vi vet att dom kan dö i de enklaste av sjukdomar och vi vet att deras föräldrar kan ta beslut för dem som ödelägger hela deras framtid.

Nu hände det igen och jag kan ärligt säga att jag har svårt att hantera det.

 

2010 när vi var i Uganda så skulle vi dra igång vår familjeverksamhet. Med oss på resan hade vi min son Hampus. Att vi skulle bli familjevänner var ju en självklarhet och jag ville att Hampus skulle välja det barnet. Han valde mellan 2 pojkar men efter ett par dagar stod det klart för honom att vi skulle välja Kalema.

En alldeles nyinkommen pojke,utan vänner och brännskadad på bröstet så blev han våran.

Kalema har vuxit med åren och vi har kunnat följa honom. Elias,min yngste son, fick också han chansen att träffa honom då han var med nere förra året.

 

Men nu var det alltså dags.. Kalema åkte hem på jullov strax innan jul och har sen inte kommit tillbaka...

Jag har väntat på att få höra orden att nu är han är!

Men dom har inte kommit, och den där lilla oron i magen har växt sig starkare. Igår pratade jag med Eddie och han ringde till Kalemas hem och fick svaret att vi behåller honom hemma...Och i samma stund som dom tog det beslutet för Kalema så ödelade de mest troligt hans framtid också.

Han kommer inte att gå i nån annan skola heller, utan 13-14 år gammal så ska han vara färdig för livet.

Vem är det? Kalema är det inte,sanna mina ord.

 

Det gör ont att veta att den lille killen som bara för några månader sedan viskade att han var så glad att se mig igen, och stolthetet i hans ögon när han visste att han faktiskt var nåt extra för mig inte längre ska vara där när vi kommer.

Det kommer inte att spela nån roll hur mycket mina ögon söker efter honom på Bristols skolgård för jag kommer inte att hitta honom, inte nu och inte sen heller.

Jag vet att det är vardag, men det är deras vardag, det är inte min och jag kommer aldrig att vänja mig vid den.

 

 
                                                                                Anna
 

 

 

 

 

 

 


Man glömmer ibland att vi har trasiga barn...

Ibland glömmer man att det är trasiga barn vi har att göra med. Inte alla, men väldigt många utav dem.

Vi lever på ett så långt avstånd ifrån dem att vi ibland nästan lyckas glömma att det är en hel del oälskade och bortlämnade barn som vi faktiskt har med oss.

Mitt i allt arbete med att bygga en fin skola till dem att gå i så är dom ändå precis samma barn på insidan.

Trasiga och väldigt ensamma.

 

Man känner sig så otroligt maktlös när vi inte är där hos dem.... Ingen tar tag i problemen med barnen utan dom fångas upp när det redan är försent,istället för att någon lyssnade på dem medans tid var.

Det här är inte specifikt för barnen på Bristol utan det är likt för varenda unge i Uganda,kanske i hela Afrika,jag vet inte.

Tiden att åka ner känns mer än rätt,inte för att det kommer att göra så stor skillnad för dem kanske,men jag känner på mig att det kommer att göra det för mig.Vi har mycket att lära.

 

 
 
                                                                                Anna

 

 


Vi har inte varit färdiga att göra det

Många många gånger får vi frågor om vårt sätt att arbeta,i stort sett alltid välmenta och positiva och det är jätteskönt!
Den frågan som än idag skapar mest förvirring hos folk då vi svarar är det faktum att vi själva betalar våra resor ner.
Jag vet inte hur många gånger människor frågat varför vi inte söker hjälp för just det.
 
 
Nu har vi ju som sagt kommit till ett läge där det här börjat växa sig större än vad vi någonsin trodde att det skulle göra och vi behöver vara mer på plats, därmed behöver vi också ta tag i resebiten,för att det inte ska drabba vårt privata liv för hårt.
Men anledningen till att vi inte gjort det innan är för att vi helt enkelt inte varit mogna nog att göra det. Vi har inte insett vidden i det hela därför att det har gett oss så otroligt mycket som människor också.
Vi hjälper inte bara,vi har blivit hjälpta också tillbaka av dem.
Då är det svårt att tycka att det man gör nåt fantastiskt, för det är bara nåt självklart egentligen,nånting som vem som helst skulle göra....
 
 
 
 
                                                                                    Anna
 
 

Man måste hitta balansen!

När man kommer till Uganda så kliver man in i en helt annan värld. Så olik våran så det går inte ens att beskriva.
Lika svårt är det att beskriva hur våran värld ser ut för dem. Man anpassar sig helt enkelt efter den världen man befinner sig i just för tillfället,och man gör det utan några större problem numera.
 
 
Samtalen hem däremot kan vara lite jobbiga när man befinner sig där borta för man rycks tillbaka till sin egen verklighet för en stund och sen ska man ändå stanna kvar....Jag har kommit på att den bästa tiden att ringa hem för mig är när man är på väg ut till skolan på morgonen för då måste man tillbaka i nuet snabbt och man tillåter sig inte att tänka på nåt annat än att just vara närvarande.
Att ringa hem strax innan man ska lägga sig är det värsta för då vill man bara åka hem och man kan inte sova sen.
Det gäller att hitta en bra balans i det där,för längtar hem,det gör man....!
 

Anna
 
 
 
 
 
 
 

Nu regnar det!

I Uganda har vi nu gått in i en regnperiod.Det har varit en extrem hetta i Ugandiska mått mätt under en tid nu så regnet är välbehövligt. Men det som så väl behöver ger dem också stora problem i form av översvämningar,hus som regnar bort och vägar som förstörs.
 
Vi fick bilder av Eddie igår som är tagna precis utanför Bristols grindar. Skolan har klarat sig bra tack vare att den är byggd som den är. Vattnet i våra tunnor fylls också upp till bredden nu av allt regn vilket är bra för då slipper dom att använda sitt eget.
Ytterligare en nackdel med allt regnande är att det lätt sprids sjukdomar.. allt är smutsigare än vanligt,så också vattnet och det är via vattnet tyvärr som mycket sprids.
 
 

Vi kan se att barnens lekplats delvis står under vatten, men gungorna är ju upphängda så förhoppningsvis håller sig barnen därifrån....
 
 
                                                                              Anna
 
 

Hög tid för brev alla familjevänner!

Det här inlägget är mest inriktat till er som vi har som familjevänner i vårt projekt!
 
 
Nu börjar det bli dags att komma med brev till era barn om ni har tänkt att skicka med det.
Vi har tidigare mailat ut det till er och nu kommer påminnelsen här! Vi hoppas ni tar chansen att skicka med till dem för det är oerhört uppskattat!
Anledningen till att vi inte kan vänta med att få alla breven till de sista dagarna är på grund av packningen.
Vi måste veta vad vi kan packa med och vi kan inte få 5 kg brev sista dagen för det innebär omprioriteringar i packningen igen,och vi hinner inte stå med det då. Hoppas ni förstår...
 
 
Skicka det till:
 
Anna Handin
Strömma 11 Pinnatorpet
432 77 Tvååker
 
Eller lämna det på Korv Me Mos!
 
 
 
 Såhär såg det ut för ett år sedan när barnen knåpade ihop svar på de brev dom fått. Många av dem satt många timmar och det var stolta barn som både tog emot sina brev och sen lämnade sina svarsbrev till oss.
Här har vi Vanessa, Wendy och Winnie som jobbar på!
 
                       
                                                                     Anna och Jennie
 
 

Då vet jag...

Jag är ganska tom nu, och jag kan inte samla mig.
Jag vet att det blir såhär inför en resa och nu är det här med full kraft.
Istället för att koncentrera mig på att skriva så drar mina blickar ut genom fönstret där jag sitter.Jag slås av hur vackert vi bor,fastän jag egentligen bara ser åkrar,och några vindkraftverk,men det är ändå vackert.
Kanske för att jag samtidigt vet att de jag älskar finns här också.
 
 
Tanken slår mig som alltid..
Vad är jag för en mamma egentligen som lämnar mina barn för att åka till andras?
Jag vet att jag inte har nåt alternativ för mitt driv är för starkt. Jag vet också att jag kommer hem till dem igen.
Men jag brottas med tanken ändå för jag vet att andra människor tycker att det är konstigt att jag väljer att göra det,och då blir det att negativa tankar far igenom mitt huvud också ibland.
 
 
Det är först på plats i Uganda som jag kan lägga de tankarna åt sidan igen.Då när jag kommer ut till Bristol och möter barnens jubel och uppsträckta armar.När jag hör mitt namn ropas över skolgården, och en hand smygs upp i min. När en av våra ungdomar säger -You came back as you promised! 
Då vet jag att mina egna 3 barn klarar sig utan mig ett par veckor, och jag tror tillochmed att det är okej för dem att dela med sig litegrann av sin mamma...
 
 
 
                                                                                         Anna

Äpplen kan skänka lyckliga minnen..

När vi är i Uganda så äter vi väldigt dåligt under dagarna.Vi har oftast bara med oss lite kex och vatten och kanske  lite godis när man behöver fylla på energierna. Det finns ingenstans man kan gå och äta i Nabweru och skolans mat är inte superlockande, och dessutom vill vi att barnen ska få all den mat som finns.
 
 
Dom senaste resorna har vi dock ätit en hel del äpplen. Goda gröna saker som vi kan köpa i supermarketen precis bredvid vårt hotell. Nu när jag vare nere i oktober så köpte jag med äpplen varje dag och tanken var att dom var mina.
Men en bland dom första dagarna när jag kände att jag borde äta nåt och skulle gå undan för att äta det där äpplet så satt jag på verandan med några barn....Jag ville inte gå och förstöra stunden.
Sam som redan sett och förstått att  jag var trött kom med mitt vatten och med ett äpple och sa att du måste äta och jag tog tacksamt emot det.
 
 
Vet ni hur många ett äpple kan räcka till?  Många. Tänk att ett äpple kan skapa samhörighet...
Jag åt såklart inte det där äpplet själv.Inte den dagen och inte nån av de efterföljande dagarna heller.Vi delade det.
Jag bet av bitar och gav till de barnen som satt med mig och jag kommer att bära med mig dom här små äppelstunderna länge för dom skedde var dag efter den här dagen.
En klapp på kinden och ett viskande litet Thank you Anna eller ett I don´t need more give it to him, he didnt get any... när  man sträckte fram ytterligare en bit till ett barn.
Det är stunder att minnas det när man behöver bli lite varm i hjärtat.
 
 
 
                                                                              Anna
 
 
 
 

Det är dags att ta tag i det nu!

Igen står vi där! Med massa saker och lite väskor..... Varför lär man sig inte?
 
Vi har bestämt oss för att inte köpa till nån övervikt av väskor, men ändå är det precis vad vi skulle behöva.
Det är en aldrig sinande ström av saker/kläder/skor som man vill ha med sig och jag tror att vi hade kunnat packa 30 väskor och ändå känna att det var för lite...
Mitt kontor börjar svämma över med saker och nu handlar det om att prioritera. Det är svårt!
Nödvändiga saker som måste med, men också "sättaguldkantpåvardagensaker" som är minst lika viktiga!
 
Felicia, dockan Nelson och Elias på Amsterdams flygplats för lite drygt ett år sedan....
 
Jag har en ledig dag från mitt jobb idag och jag borde ta tag i packningen.
Många gånger kommer det att packas om,byta plats i väskorna,vikas lite mindre,för att till slut klappas igen och hoppas på att vi håller väskvikten på ca 23 kg.Sen hoppas ännu mer på att hemmavågen väger detsamma som vågen på flygplatsen eller att personalen vid incheckningen har ett stort hjärta om det visar sig att dom inte gjorde det.....
 
 
20 dagar kvar innan jag ger mig iväg för sjätte gången i ordningen till Uganda,landet som av nån konstig anledning numera nästan känns lite som hemma....
 
 
                                                                                 Anna

Vernissage för Barnen på Bristol Academy

Ganska coolt ändå är att någon faktiskt har bestämt sig för att involvera Bristol i sitt projektarbete som man gör tredje året på gymnasiet! Dom heter Moa och Elin.

Moa är kompis med min dotter Linnéa och dom umgicks mycket när dom var lite yngre.

 

Moa och Elin ska iallafall ha en vernissage här nu den 22-23 mars inne i Folkets hus i Varberg.

Moa målar tavlor som ska ställas ut och en del av dem kommer att finnas för försäljning.

Pengarna som dras in på sålda tavlor och inträde kommer oavkortat att skänkas till barnen på

Bristol Academy,jättekul!

Dom hade först tänkt att låta det gå till nån större organisation men bestämde sig för oss istället för att få känslan av att veta vart pengarna hamnar,något som vi naturligtvis är tacksamma för!

 

Så den helgen blir det dags för min allra första vernissage, tänk vad mycket man får vara med om tack vare Bristol!

 

 

Att blogga kräver en hel del...

Jag minns så glasklart den dagen då vi bestämde att vi skulle börja blogga.

Jag var oehört optimistisk och såg inga hinder eller svårigheter i det överhuvudtaget.

Skriva lite då och då om nåt vi gillar att göra kan ju inte vara så svårt var min tanke och folk måste ju gilla att läsa om barn som lider?

Inte en enda gång slog det mig att det är ett stort arbete bakom en blogg.

Jag förstod inte att det krävs mycket av den som skriver,både av dennes tid men också som människa.

Idag vet jag det.

Att skriva om det livet som våra barn på Bristol har fötts in i har varit allt annat än lätt.

 

Hur det är för Jennie när hon skriver kan jag inte svara på, men när jag skriver får jag gång på gång gå igenom vad jag känner. Jag måste tänka på det för annars kan jag inte skriva alls. Jag har varit tvungen att minnas mina känslor när jag har valt ut bilder som ska användas och dom känslorna är inte alltid lyckliga.

 

Många tårar har trillat under tiden då jag skrivit för att jag många gånger har känt en enorm maktlöshet inför det vi möter. Jag har varit, och jag är fortfarande rädd att vi ska misslyckas att förmedla det som händer på ett bra sätt. För misslyckas det så står vi ensamma kvar,och då har vi också lämnat 450 barn till sitt öde.

 

Klart är att dom allra flesta inte alls tycker om att läsa om barn som har det svårt.

Det är för långt borta ifrån våran verklighet och vi har inget att relatera till.

Kanske att man berörs för stunden, men sen är det lättare att glömma bort det än att agera.

Men trots det så är jag glad att vi började blogga.Vi har fått många med oss på den här vägen och jag får skriva och på så sätt bearbeta allt vi möter i vårt arbete för Bristols barn.

 
 
 
                                                                                    Anna
 
 
 

 

 

 

 


Hjärtat är fullt och delat av många

Hur skulle man inte kunna älska dem när man mött dem?
 
 
 
 
 
 
                                                                                     Anna

Jag längtar efter ljuden!

En sak som alltid slår mig när jag kommer till Uganda och även till Bristol är att där är aldrig någonsin tyst.
Det är nästan svårt när man kommer hem sen för man har vant sig vid alla ljud.
 
När man är i stan och på hotellet så hör man alltid bilar,slammer från hotellköket,människor som tjoar och bodabodas som drar iväg. Ute på skolan är det alltid barnens röster som hörs eller nån som spelar på en rasslig mobil eller brassbandet som övar, det är alltid ett sorl.
 
När man sitter med under lektioner så kan jag för mitt liv inte förstå att nån kan lära sig nåt överhuvudtaget.
Det är ju så glest mellan brädorna så allt hörs ju emellan!
När jag frågade en kille som heter Joshua om det inte var svårt att koncentrera sig på läraren med så mycket ljud så sa han bara att det har alltid varit så, och man lär sig att höra den man ska lyssna på. 
Även när barnen övar till brassbandet så står dom ibland i klassrummen med trummor i den ena rummet och trumpeter i det andra och för mig går allt ihop i en enda röra, medans dom ser ut att inte beröras av det alls...
 
Just nu längtar jag efter alla ljuden nåt evinnerligt, men jag vet att också att tystnaden är något jag uppskattar när jag kommer hem igen....
 
Som alltid när det rustas för resa så trappas allting upp ju närmre avfärd vi kommer och igår pratade jag med Eddie en lång stund på morgonen. Mycket blev sagt men han avslutade vårt samtal med orden:
 
- Allt jag önskar är att barnen som växt från mina händer ska få ett bra liv.
 
Hur vackra är inte de orden?
 
 
Det är onekligen glest mellan brädorna mellan klassrummen....
                                                          
                                                                              Anna
 

Livet är en kamp....

Tänk att det snart är 6 år som vi levt med Bristol vid vår sida. Dom första åren inte särskilt aktivt men ändå där, nu genomsyrar det hela livet. Dom finns alltid där.

Vi tror att vi vet saker, och att vi förstår men rätt som det är känns det som att vi inte förstår något alls.

 

Man vänder och vrider på allt som uppstår och fastän vi vet att det finns problem så gör det likväl lika ont när dom dyker upp. Det blir ett abrupt uppvaknande och man inser att livet är en hård kamp,och att det bakom de glada ögonen kan befinna sig massvis med sorg.

Små barn som ska bli stora utan en ordentligt ledande hand bara för dem och utan att ha varit älskade av dem som borde ha älskat dem mest av alla....

 

 

                                                                                  Anna

 


Till Klara!

Igår hade vi en liten föreläsning igen och den här gången flöt det på lite bättre,skönt!
På plats hade vi en Klara, som har en brevvän på Bristol. Klara satt och höll koll efter en bild på Sharifah men vi hade ingen med oss och därför lovade jag henne en på bloggen idag!
 
Så Klara... här har du Sharifah! :)
 
 
Den här bilden är tagen i flickornas sovsal när jag var inbjuden där på en modeshow i oktober 2013!
 
Kram Anna

Våra fina ungar

-Anna! Nu är det snart du kommer!
-Ja,nu är det nära
-Fast Jennie kommer inte väl?
-Nä...hon kan inte följa med den här gången....
-Det är okej,jag vet att hon snart är tillbaka också,vi ber för det,och jag vet att hon vill!
 
Det är inte ett av mina samtal som sett ut såhär då jag pratat med våra ungdomar det senaste.
Samtalen liknar ofta varandra och det stora i detta för mig är att jag kan se nåt som jag saknat hos dem ibland.
Dom ser framåt.
Ofta planeras det inte så mycket i Uganda om framtiden eller ens vad som ska ske samma dag därför att allt är ovisst och det mesta av sakerna sker inte iallafall av det som man bestämt. Men det känns som att våra ungar har börjat förstå att det vi säger menar vi och innan dess säger vi ingenting alls och jag kan inte låta bli och känna mig väldigt glad för det.
 
 
                                                                                Anna
 
 
 

Whoops....ibland blir det så....

Hjälp.....!
Tekniskt sett så kunde inget gått sämre än vad det gjorde igår på föreläsningen....Allt blev fel kan man säga. Faktiskt. Så min egen känsla igårkväll över vår prestation var väl inte helt positiv kan jag erkänna.
 
Efter en rejäl diskussion med mig själv gick jag och lade mig och vaknar idag upp med känslan:
So what? Vad ska vi göra åt det idag? 
Vi kan inte göra nåt så det får vara så!
 
Med mig tar jag istället dom positiva känslorna från igår, den fina fikan som Ingela och alla de andra ordnat,dom flesta positiva människorna som var där som trots allt strul faktiskt satt kvar och lyssnade.
Jag tar med mig pojken Hugos kloka frågor som ger hopp om svenska barns välvilja för andra barn,och jag tar med mig min dotters ord -Jag är stolt över er.
 
Fantastiskt fina 3000 kr samlades in till barnen och bara det får hjärtat att jubla!
Och faktiskt får vi redan en ny chans redan imorgon för då är det dags att prata inför en ny grupp människor igen  om vårt arbete med världens bästa barn!
 
 
 
                                                                               Anna
 

Föreläsningsdag!

Vi är inga föreläsare jag och Jennie. Vi har inte det som krävs för att ens kalla oss för det.

Men vad vi har är ett engagemang, och är det någon som ber oss att komma och berätta om det så gör vi jättegärna det, men vi gör det på det enda sättet vi kan,nämligen från hjärtat.

Kanske är det just därför  man dom här dagarna är extra rädd att misslyckas att förmedla den känslan vi har för barnen på Bristol.

 

När man jobbar för sig själv så är det inte hela världen att inte göra bra ifrån sig alltid och hela tiden.

Man får nya chanser, men när man jobbar för någon annan så känns det som att varje chans är den sista.

Det är kanske inte det egentligen men när man står där och gör något som man i själva verket är livrädd för så är det svårt att få andra tankar i huvudet än just dom här.

 

Hade vi kunnat så hade vi mer än gärna fortfarande jobbat i det tysta för barnens bästa, men som Jennie läste nånstans

"När hjärtat är fullt så tar munnen vid"  det är ord som stämmer in på oss nu... vi måste låta det spridas för att kunna göra det vi vill.

Det får svida i magen och rusa i huvudet, för nånstans är det ändå värt det, om vi så bara kan få en enda människa till att tycka att Bristols barn är värda att kämpas för...

 

 
 
                                                                              Anna
 

Det spelar ingen roll!

Kläder i Uganda är ingen big deal. Inte för de yngre iallafall. De äldre ungdomarna vet däremot precis vad dom tycker om och vill ha, därmed inte sagt att dom kan ha det.När dom frågar vad  kläder kostar här hemma så svimmar dom nästan nästan när dom hör vad vi betalar för ett par jeans...
 
 
Men som sagt.. bland dom mindre så tar man det man har och det spelar ingen roll.Och ingen skulle bli retad för det heller.
Den här lilla flickan bor på Bristol med sin mamma som undervisar där. Hon lekte så nöjt med lite löv utanför klassrummet där mamman höll till. Jag hade sett flickan under ett par dagar och av klädslen att döma finns ju inga tveksamheter på könet.... Trodde jag! 30 sekunder efter dessa korten är tagna lyfte hon på sin klänning och det var absolut ingen hon utan en han! Smidigt som tusan när man behöver kissa.....!
 
 
                                                                                      Anna
 

Alla borde få ha ett hem

Tänk att det finns barn som har sitt hem på gatan. Barn som inte har en fast punkt där man är trygg.

Barn som sover ute och som utsätts för det ena värre än det andra.Barn som kanske inte ens minns hur det är att vara mätt eller hur det känns att vara älskad.

Finns det nåt barn som förtjänar det? Självklart gör det inte det ändå så är det så världen ser ut.

Vi är så många som sitter på möjligheter att hjälpa till ändå så väljer dom allra flesta att inte göra något alls, och med handen på hjärtat kan jag säga att jag förstår inte hur man kan göra så. Man måste inte ha sett eländet med egna ögon för att förstå att det ändå finns där....

 

Jag vet att jag inte räcker till för att förändra världen fastän det är precis det jag vill. Jag vill inte se barn ligga på pappkartonger på min väg hem från Bristol till hotellet fastän det är precis det jag gör,om vår chaufför väljer en speciell väg. En av kvällarna vände jag tillochmed bort huvudet för jag orkade inte se det just då.

Men försvann problemet? Precis... det gjorde ju inte det.

 

Att inte se det betyder inte att det inte finns, oavsett om det gäller barn som sover ute, eller barn som inte har det bra i största allmänhet och det är ingen skillnad vart barnet bor eller vilken färg barnet har, alla förtjänar att vara trygga,alltid.

 

 

 

                                                                            Anna


RSS 2.0