Gott Nytt År!

Ett helt år till har gått...2015 ska bli 2016 och jag välkomnar det med öppna armar.
Vi kan lägga ytterligare ett fantastiskt år till handlingarna med Eddie och med Bristol.Inte bara lyckliga saker såklart men vem är alltid lycklig och har 100 % flyt,livet ser ju knappast ut så.Så länge vi har fler lyckliga stunder än jobbiga då är vi nöjda!
 
 
Årets sämsta händelse sker i maj när Sam och Eddie får avslag på vår VISA ansökan och dom nekas att lämna Uganda.
Jag åker ner istället och tillsammans får vi tillbaka tron på livet och enas om att inte ge upp,förr eller senare så ska vi klara det.
 
 
Årets bästa händelse ligger inte så långt borta i tiden nämligen resan vi tillsammans gör ner i oktober.
8 mannar reser och vi har en fantastisk vecka tillsammans innan Jennie reser hem med gänget och jag stannar kvar ytterligare 2 veckor.
 
 
Det kan hända att det är jag och Jennie som styr upp det mesta i det här som har kommit att bli vårt livsprojekt,men vi kan inte säga det nog många gånger att vi inte vore nånting utan den hjälpen vi får.Hjälp i form av pengar,saker och framför allt hjärtan som slår för våra barn.Vi hade aldrig klarat det.På riktigt hade vi inte det.
 
 
Så från djupet av våra hjärta så vill vi säga Tack...Tack för att ni finns och Tack för vad ni gör för våra barn.
Vi vill också önska er ett Riktigt GOTT NYTT ÅR och vi hoppas ni hänger med ännu ett år tillsammans med oss,Eddie och Barnen på Bristol Academy!
 
 
 
Anna och Jennie
 
<3
 
 
 
 
 
 

En lycklig dag...

Efter senaste resan så hände nåt i mig och Jennie och vi ändrade fokus litegrann.Inte för att inte barnen varit i fokus förut men det känns ännu mer viktigt nu att barnen blir sedda och att dom får vara levande barn och inte bara några som finns utan att synas.
Det är anledningen att vi nu bidrar med lite pengar varje månad för att barnen ska kunna äta mer och det är också anledningen till att vi i år första gången skickar pengar för att barnen ska få åka på en utflykt nu på lovet.
Barnen och ungdomarna som är kvar kommer ingenstans och det känns lite ovärdigt på nåt vis.
 
 
Vi gav som förslag till Eddie att han skulle dela upp barnen och ungdomarna i 2 grupper så att vi ska få till utflykter som passar alla.Och häromdagen var det dags för dom mindre barnen att få ge sig iväg.
Stranden var det utvalda målet! Eddie,Mama Big och deras barn samt chauffören Master gav sig iväg med ungarna på en heldag. Dom hade på vägen till stranden stannat vid en kyrka där det hölls nåmn form av Barnens dag och där hade dom ätit. Sedan hade dom åkt vidare till stranden där dom passade på att fira Eddies ena dotters födelsedag så då fick alla barnen läsk och tårta också. Sedan hade dom också spelat fotboll och tagit massor av kort innan dom begav sig hemåt till Bristol igen mycket nöjda berättade Eddie.
 
 
Det känns i hjärtat sånt här...våra ungar får var som vilka ungar som helst,inte fattiga,oälskade och föräldralösa utan glada,lyckliga och mer älskade än vad dom nånsin förstår...
 
Älskade ungar....Tack för att ni finns.
 
Anna

Bli frisk <3

För andra dagen i rad så rings Sam ut till Kawanda,byn där hans syskon tillbringar sina skollov.Lillebror Pius är sjuk och han är rejält medtagen.Dag 2 vågar Sam inte vänta längre utan Pius måste ha läkarvård.
Det finns en sak som jag vet Sam fruktar mer än malaria och det är Typhiod fever. En sjukdom som orsakas främst av förorenad mat och vatten och som också det leder till döden om det går för långt.
Tyvärr är det precis det som Pius har. Han lades snabbt i dropp med intavenös medicin och ska nu tillbaka ett par dagar till för fler behandlingar.
 
 
Hjärtat stannar verkligen,och jag känner mig på så vansinnigt fel plats.Sam vet att det hänger på honom därför att han har ansvaret för Pius.Jag i min tur vet att Sam handskas med nåt som skrämmer honom och det sista jag vill är att dom ska bli ett syskon mindre i skaran.Pius redan tunna kropp påverkas såklart och fastän han är 16 år så hade jag ändå velat vara där.
Tankarna är hos dem hela tiden och det enda jag önskar är att Pius blir frisk,för han måste det...
 
 
 
Anna
 
 
 
 

2008 till 2016....

Det känns konstigt när jag tänker på att vi snart befinner oss på år 2016....8 år har snart gått sedan vi kom till Uganda första gången.Så jäkla galet...8 år framåt känns som en hel evighet men dom 8 åren som passerat har gått så sjukt fort.Vi har lärt oss så vansinningt mycket och jag undrar om min hjärna kan lära sig lika mycket till om den skulle behöva det.Ibland känns det som att det snart tar stopp i den.
 
 
Då var vi unga...barnen var små,Eddie hade allt sitt hår i behåll och vi visste ingenting om vad som skulle hända.
Nu är vi mindre unga,barnen är inga barn längre och Eddie har en helikopterplatta på huvudet men hjälp vad vi kan mycket! Tänk att vi lärt oss hur skolsystemet ser ut i Uganda,vi har lärt oss ord på ett afrikanskt språk.
Vi har lärt oss att prioritera saker och att acceptera våra olikheter.Vi har lärt oss att blodsband betyder noll och ingenting för älska kan man göra ändå.
Vi har lärt oss att rikedom inte handlar om pengar och framför allt har vi lärt oss att alla kan göra skillnad även om det kostar på litegrann,men det är ändå värt precis allt...
 
 
2008...året då allting startade....
 
Anna
 
 
 

Alla våra känslor går hand i hand....

Jag vaknar upp med ett ryck och vet inte om jag har drömt eller om det har hänt.Jag sätter mig upp och inser till min stora lättnad att jag drömde än en gång.I drömmen har Sam dött och han finns inte längre med oss.
Såklart kan jag inte somna om utan tankarna kommer att vi varje dag närmar oss den dagen då faktiskt vi förlorar nån därnere som står oss nära.Det har vi gjort härhemma så klarar det gör man,det vet man ju men skillnaden att förlora nån där är att vi aldrig hade hunnit säga hejdå eller ens hunnit ner till en begravning,då man begravs dagen efter man har dött i Uganda.
 
 
Mina tankar går till Mulago,Ugandas stora sjukhus där hundratals människor dör varenda dag.Människor som dör utan att anhöriga ens vet att dom hamnat där och sen begravs i massgravar när tillräckligt många har samlats i dödens rum på sjukhuset.Jag minns hur jag fått Sam att lova att han aldrig någonsin åker till Mulago utan att berätta det för nån.Rädslan att han ska vara en av dem som hamnar i en massgrav får håret att resa sig på mina armar och jag kan inte ens tänka klart tanken.
 
Alla känslor som rör vårt arbete och liv i Uganda går verkligen hand i hand...Kärleken blandat med oron och rädslan.
Glädjen och tårarna.Känslan av att vilja ge upp tillsammans med viljan att göra allt allt som står i vår makt för att rädda varenda unge.Så länge vi arbetar med Eddie och barnen på Bristol,och så länge som Sam finns i mitt liv så kommer vi att ha det så här,man måste nog bara acceptera det.
 
 
 
Anna
 
 
 
 

Sekukulu Ennungi!

Idag firas det jul i Uganda,och oj vad man önskar just nu att man var där!

 

Kyrkan är välbesökt idag,ännu mer än vanligt och framåt eftermiddagen kommer barnen och ungdomarna på Bristol att serveras en måltid av det bättre slaget vilket känns väldigt bra. Eddie har varit hemma och besökt kyrkan med sin lilla familj sen sluter han upp med Bristols barn lite senare och firar lite med dem också.

 

Bristol fick en fin julklapp i går i form av en skänkt slant.Inte den största vi mottagit men absolut den mest känslosamma och  betydelsefulla gåvan för mig som människa.

Idag önskar vi att barnen på Bristol får ännu en jul att minnas.En dag att se tillbaka på när allt känns jobbigt.

Vi vill att dom ska minnas att livet på Bristol var trots allt ett bra liv och att det fanns människor som älskade dom även fast det inte är dom som borde ha gjort det.

 

                                                                   God jul älskade ungar...allt för er <3

 

 
 
 
Anna
 
 
*Sekukulu Ennungi...God Jul på barnens språk Luganda.
 

 

 


GOD JUL!

Idag är det våran dag att fira jul och det ska vi göra både Jennie och jag tillsammans med våra nära och kära.
I Uganda väntar dom till imorgon.
Vi vill bara titta in och önska er alla en riktigt God,lugn och skön Jul!
Vi vill också tacka er för att ni finns för oss och för våra älskade ungar,att ni läser det vi skriver och glädjs med oss när det går bra likväl som ni känner för oss när det inte gör det.
Vi vore ingenting utan er,bara vet det.
 
 
Tusen tack och God jul!
 
 
Jennie,Anna,Eddie och
Barnen på Bristol Academy
 
 
 
 
 
 

Nu vet vi bättre....

Hade vi sett det här bilderna för ett par år sedan hade vi inte blivit glada.Hur ungdomarna jobbar,att dom jobbar... Nu vet vi bättre.Den kunskapen dom får genom att vara med och bygga kan ingen skola i Uganda nånsin ge dem.Detta kan vara räddningen på deras framtida liv.Alla är inte ljushuvuden och få tar sig via utbildning vidare och blir nåt stort.Men kunskap kan man aldrig få för mycket utav oavsett inom vilket område det handlar om.

 

I det här fallet är det våra killar som är med och bygger.På det här sättet håller vi dem också ifrån det livet som drar i dem utanför murarna,tjejer,fester,kriminalitet,alkohol och andra droger.För det finns där såklart och är precis lika lockande för våra ungdomar där som här.

Eddie är väldigt emot allt det där och han är inte sen med att försöka få ungdomarna att tycka detsamma,men han har ett hårt jobb.Han kan inte annat än att råda och förmana och försöka få dem att lyssna,vilket absolut dom allra flesta gör.Ställer man till det för sig för många gånger så blir man till slut hemskickad då det i sista änden drabbar alla om nån uppför sig illa...

 

Livet på Bristol och i Uganda är absolut hårt men när jag ser bilderna på hur våra storkillar bygger för sina små bröder och systrar så kan jag inte låta bli att känna glädje iallafall.

Jag kan höra deras skratt och gliringar som dom med all säkerhet skickar mellan varandra.Jag kan känna den glädje som dom känner att kunna hjälpa Eddie tillbaka så som han hjälpt dem.

Jäklar vilken tur dom har haft ändå som kom till Eddie....

 

Ngobi,Salim,Kakanga,Brian,Abe,Aiziz och alla ni andra...bäst är ni <3
 
Anna

 


När hjärtat bara växer och känner tacksamhet utan gränser

Julen är här och med den kommer känslan av tacksamhet till en allt starkare för allt man har haft turen att få här i livet.Världens finaste barn och familj,människor som älskar en just för den man är och inte för nån man borde vara.
På senare år har Sam tillkommit och hela hans familj så ni förstår vad mycket människor jag har att vara tacksam över i min närhet.
 
Till Uganda har vi nu skickat ner en summa pengar till mat till barnen över julen.Posho och bönor på julafton ger varken mig eller Jennie ro i magen och ska vi till fullo kunna njuta och hämta de krafter som vi så väl behöver så måste vi se till att det blir en bra jul på Bristol också och det gör vi bäst med att se till att de äter bra.
Vi hoppas också kunna få till nån form av utflykt för de kvarvarande barnen för att dom ska få se lite annat än bara Bristol.Eddie har häcken full just nu men vi hoppas att han ska hitta tiden i januari till det.
Mår dom bra så mår vi bra,så enkelt är det..
 
 
 
 
Anna
 
 

Dom är hemma <3

 
En hett efterlängtad bild! Väldigt trötta och väldigt slitna har vårt första gäng kommit hem från den 6 veckor långa turnèn dom varit iväg på för president Musevenis valkampanj.
Glada att vara hemma fastän det inte ser ut som det,men lyckligast av alla är nog Eddie...
Ungarna är hemma igen <3
 
    
                                                                              Anna

Att älska handlar inte om att välja.

Att älska handlar ju inte om att välja.Det händer ju bara.Vi valde aldrig Uganda och människorna på Bristol.

Eddie valde inte heller oss.Men vi fann varandra.Jag har tusen gånger önskat att det här aldrig hänt men jag har tusen gånger mer tackat för att det har gjort det.

 

Jennie och jag hade turen att att i våra liv på riktigt få vara med och förändra livet för en del av världens människor,hur kan man inte vara tacksam för det? Vi är inte ensamma i det arbetet för vi har fått många med oss på vägen men jag tror inte att nån på riktigt förstår den resan vi har varit med om från starten. Vi har levt med det här under en lång tid nu och jag skulle ljuga om jag säger att det inte påverkar det vanliga livet,för det gör det.Ingen normalt funtad människa kan gå igenom det vi har gjort utan att förändras. Det är svårt att förklara vad det är men det finns bara en känsla i kroppen om att man inte längre är den man var.

I mitt fall inte på ett dåligt sätt därför att jag är glad för den jag har blivit...

 

Jag skulle med lätthet kunna tillbringa en tid i Uganda för att på riktigt lära mig vad livet går ut på.

Att rikedomar inte handlar om antalet saker du äger,hur stort eller fint du bor eller hur mycket pengar du har på banken.

Att vara rik handlar om nåt helt annat.

Jag känner mig rikare än någonsin tack vare ett gäng människor i det lilla lilla landet Uganda.

Vi har allt en människa kan be om,dom har inget men ändå hittade vi varandra i världen.

Hur stort är inte det egentligen?

 

 
 
Anna

 


 

 


Jul på Öströö!

Idag ska vi iväg Jennie och jag i Bristols tjänst. Vi ska till världsmysiga Öströö Fårfarm där det är julmarknad och dom har anordnat ett lotteri till förmån för våra ungar.Det gjorde dom förra året också men då var vi redan uppbokade på annat håll för Bristols räkning men i år så kommer vi att stå vid lotteriet själva.Vi vill hemskt gärna vara på plats då det görs nåt sånt här för våra barn men alltid går det inte att få ihop tyvärr,men idag gjorde det det och vi är glada för det!
 
 
Känn er Välkomna!
 
 

                                                                                Anna

Uganda är.....Uganda.

Herregud....ibland vill man bara dra ett täcke över huvudet och inte vakna igen.Sverige är måhända ett lite omständligt
(Jag har i alla tider trott att det heter omständigt,men det gör det tydligen inte....?) land att leva i med alla lagar och regler hit och dit,rättigheter,skyldigheter och gud vet allt.
Men en sak säger jag,hellre det än att ha det som i Uganda där det inte finns regler för nåt! Eller det gör det ju men ingen följer dem så varför finns dom ens egentligen?
 
Bara nu den senaste veckan så har vi fått besked om att nån myndighet har kommit för att titta på ett par byggnader som inte tillhör Bristol men som ändå påverkar säkerheten på Bristol för att dom ligger för nära och dom är i ett väldigt dåligt skick.Eddie vill att dom ska tas bort så barnen är säkra och myndigheten håller med fullständigt att det ska dom visst göra.....Men....Eddie måste betala det.Dom ser att han har en fin skola.Dom vet att hjälpen kommer utifrån och då ser dom sin chans att få in lite pengar.Det här är pengar som med all säkerhet hamnar rakt i fickan på dem som varit på Bristol och kollat,dom lär inte hamna i myndighetskassan direkt.
Så betala för att riva alltså.....
 
Ett par dagar senare kom en annan myndighet till Bristol för att dom hört att det byggs där.
Stopp på belägg säger dom.Betala för att bygga!
Hallå säger Eddie....byggnaden har ju funnits där sedan 2012 och nu görs den i sten istället,vad är skillnaden?
Träbyggnaden var tillfällig och det är inte stenbyggnaden blev svaret på det.Lägger du på taket utan att betala så kommer vi och river byggnaden omedelbart.
 
Jaha....så måste vi betala  för att bygga om en byggnad också....Pengar rakt ner i fickan på dom myndighetsgubbarna med.Grattis till dom,inte så mycket grattis till oss.
 
 
Men....grattis till oss att vi kommit såhär långt med att ge de små Bristolbarnen nya klassrum!
Det känns bra,tillochmed mycket bra!
 
Anna
 
 
 
 
 
 

Grattis Sam <3

Idag fyller en av de finaste människorna jag vet år,Sam.Födelsedagar i Uganda är ingen stor grej,det går oftast obemärkt förbi men jag tycker det är viktigt. Han har firat genom att jobba med bygget på Bristol men också med  en tårta som jag med Eddies hjälp ordnat till honom precis som jag brukar när han fyller år.Jag hade också lämnat lite presenter som han fått idag.
Sam med världens största hjärta som lärt mig så otroligt mycket om livet.Han som har ett större ansvar än vad många andra har men som ändå aldrig ger upp utan ständigt fortsätter att tro.Han fyller år idag och jag är så glad att jag får ha honom i mitt liv och jag hoppas att jag en dag får fira hans födelsedag på riktigt tillsammans med honom precis så som han förtjänar.
 
 
 
 
Anna

Sorgligt men ändå skönt på nåt konstigt vis...

Nu har dom flesta barnen som ska åka hem över lovet åkt hem.Ett 40 tal barn kommer att stanna kvar.
Alla utav dem är inte utan hem eller familj men en del vill som sagt inte lämna Bristol andra fick vi höra häromdagen, blir inte hämtade helt enkelt....Eddie kan ringa föräldrarna och säga att det är dags att hämta hem sitt barm, Javisst säger dom men sen kommer dom inte och svarar inte när Eddie ringer igen...Sen går tiden och helt plötsligt så har dom tillbringat hela sitt lov på Bristol och ytterligare ett år har gått utan att dom fått träffa sin familj.
Det känns helt absurt att det det är så och inte ens Eddie vänjer sig vid den tanken att ingen vill ha dem,vårdnadshavare finns men dom väljer att avstå.
 
På sätt och vis är det lika bra att dom är kvar.Dom som stannar vet vi iallafall är mätta och fortsatt glada och det känns mitt i det sorgliga ändå bra....
 
 
Anna
 

Grattis Bloggen!

Med det 1561:a inlägget så firar vi idag att bloggen fyller 4 år!
16 december 2011 så satte vi det första inlägget utan att ha en enda aning om hur man gjorde,vart det skulle leda och jag trodde absolut aldrig att vi skulle skriva i den 4 år senare.Men här är vi... Fortfarande en liten fisblogg i universum men vi finns ändå. Nu känns bloggen som en ovärderlig skatt där allt är samlat.Man kan alltid gå tillbaka och se vad vi gjort och gå tillbaka och läsa och känna om och om igen.
Den dagen då allt är över kommer vi fortfarande att kunna minnas tack vare alla ord som blivit skrivna och det känns så otroligt värdefullt.Den har också hjälpt mig massvis.Genom att skriva har jag bearbetat allt det jag känt och jag väljer att bara stoppa undan vissa saker som jag inte kan skriva om helt enkelt,istället för att fylla hela mitt inre med orediga tankar och känslor.
 
 
Det har varit väldigt svårt,och är fortfarande väldigt svårt att sprida vårt arbete med Bristol.Människor stänger ofta av för att det finns så mycket elände i världen så jag antar att det är svårt att ta sånt här till sig.
Man orkar inte lyssna helt enkelt.Hit kommer dom som vill veta och som vill lyssna och det gör allt lite lättare för man känner inte att man tränger sig på då.
Man läser om man vill helt enkelt...
Vi har vår historia med Eddie och med barnen på Bristol och för oss så finns det inte så mycket mer som slår det.
 
 
 
Anna
 
 

Vänner att vårda.

2015 har varit ett tungt år på många sätt för min del men främst på det personliga planet.Vårt liv kastades omkull och ingenting kommer nånsin att bli detsamma igen.Jag har jobbat mer än vad jag nånsin tidigare gjort och jag har lärt mig saker som jag aldrig trodde jag skulle behöva lära mig.
Nu närmar vi oss slutet på 2015 och jag kan säga att jag är glad för det.Aldrig tidigare har jag så tydligt känt att jag verkligen vill ha ett nytt år.Jag ser fram emot det.
 
När man blir ensam efter en skilsmässa så blir man verkligen ensam.Man känner det så oerhört starkt.Det handlar ju inte om att man är ensam på riktigt för alla finns ju kvar i ens närhet,men känslan av ensamhet blir påtaglig när man levt i en tvåsamhet länge.Det känns lite som att man inte passar in längre där man har passat in förut och man måste lära om vissa saker.
Hela året har gått till att hitta rätt igen och jag har inte varit speciellt lätt att umgås med tror jag.
Jag har många gånger dragit mig undan för orken har inte funnits där och det har även gällt mina närmsta vänner...Vi är 5 tjejer som har träffats i typ 18 år och jag vet att dom finns där.Igår träffades vi för en traditionsenlig julträff med paketleken som vi gjort i hur många år som helst och helt plötsligt så känner jag hur mycket jag har saknat dem.Hur mycket energi dom ger och hur otroligt tacksam jag är att jag får lov att ha dem i mitt liv.
Alla har inte den turen att få vara en del av en stark vänskap,men jag har det och jag är så lycklig för det.
Tack för att ni finns...
 
 
 Favoritbild från Parga 2012 när vi reste bort en vecka tillsammans.
Bäst är ni.
 
Anna
 
 

Julklappstips eller bara för att...

Julen närmar sig och kanske vet ni inte vad ni ska ge nån som har allt i julklapp...Eller kanske vill ni göra nytta med dom julklapparna ni ger,eller för all del bara köper det för att det är en unik grej!
 
Okej...armbanden är ju inte så värst unika om vi ska vara ärliga (men fina!) men CD skivan är! 
4 jullåtar inspelade med Bristols fantastiska brassband,det ni! Tilloch med jag och Jennie sitter på framsidan fast vi är nästintilll tondöva båda två!
Armbanden med texten "Bristol" eller "Hard Work Pays" finns i svarta eller vita bokstavspärlor.
Det kostar 100 kr och vi skickar dom gärna till er och ni swishar pengar eller sätter in det på barnens konto.
Cd skivan tänker vi oss 50 kr för eller om ni vill 100 kr för den goda sakens skull!
Allt,och då menar vi allt går helt oavkortat till barnen på Bristol Academy precis som alltid och samtidigt är ni med och gör skillnad på riktigt.
 
 
Kom och köp!
 
 
 
 
Anna och Jennie
 
 
 

Vackert var ordet!

Vi får vara med om så otroligt mycket saker tack vare vårt arbete Bristol,mycket vackra saker som vi annars missat.
Som igår tillexempel.....Ett fantastiskt luciatåg i Varbergs kyrka! Ståpäls från början till slut!Vilka duktiga barn och ungdomar det finns. Just det här luciatåget gjordes av en skola i vår stad som heter Påskbergsskolan och sedan Jennie var och pratade om vårt arbete med dem för nån vecka sen så valde dom att hälften av dagens kollekt skulle gå till våra barn på Bristol,den andra halvan går till UNHCR-Männikor på flykt.
Vi är såklart oerhört tacksamma för den hjälpen och så glada att vi fick uppleva ett fantastiskt luciauppträdande!
 
 
TACK!
 
 
 
 
Anna och Jennie
 
 
 

Amanda <3

Första gången vi var i Uganda 2008 så var Jennies dotter Amanda med.Samma dotter som var med nere nu.
Då var Amanda inte ens 12 år fyllda.Hon var liten och hon var oerhört blyg.Upptill allt detta så blev hon väldigt sjuk när vi var där. Hon vågade inte direkt prata med nån och Linnéa och Amanda skrattade gott åt nu när dom mindes hur Linnéa fått översätta allt nån sa till Amanda då. Amanda fick också besöka ett sjukhus och det satte sig hos henne så hon har inte direkt haft nåt driv att åka tillbaka till Uganda,inte innan nu 2015.
Den Amanda vi reste med nu går inte att jämföra med den flickan vi hade med oss då.
Hon har precis fyllt 19 år och från första stund så föll hon in bland barnen på Bristol som om hon aldrig gjort nåt annat.
Hon har växt på alla plan och det var väldigt roligt att hon kunde få en annan lite mer positiv bild av Uganda än vad hon hade förut,att hon fick vara frisk och på riktigt fick se det som vi ser... Stolt blir man över att få ha så världsfina ungdomar med oss på våra resor.
 
 
                      
                                                                                       Anna
 

Det går undan!

Herr Kisingiri ligger inte på latsidan minsann! Hela förra jullovet gick till att renovera sovsalarna och jag tror att han behöver lite vila också han det här lovet så nu kör dom för det vilda.Faisal leder arbetet men har väldigt god hjälp av dom storkillarna som inte är ute på presidentspelningsturnén med brassbandet.
Det är alltid oerhört spännande att följa arbetet på Bristol,det blir sällan som vi tänkt oss men det brukar alltid bli bra ändå!
 
 
Anna
 

Vi är också bara människor...

När Sam klev in i mitt liv så visste jag inte hur många som skulle komma att följa med honom.Jag visste bara om en mamma,en syster och en bror,det var dom jag trodde fanns.

Allt eftersom tiden gick och vi kom varandra närmre så har jag också fått träffa resten av alla dom som finns i hans liv,far och morföräldrar,farbröder,fastrar,kusiner,bröder och systrar.

Alla är vi en del av honom och det har varit oerhört enkelt att träffa dem.Jag känner mig aldrig som en vit besökare tillsammans med dem.Jag är Anna som är med Sam och jag tas emot med öppna armar, färgen på mitt skinn ser dom inte längre,lika lite som jag ser deras.

Han tackar för det jag gör men jag vill inte höra...jag vill göra det jag gör och det finns inget alternativ.

Hur ska jag nånsin kunna se på hur han sliter för sig och sin familjs framtid utan att göra nåt? Hade det varit tvärtom så hade han gjort detsamma för mig,det är jag säker på.

Få människor har påverkat mig så mycket som Sam har gjort och fortfarande gör.Han klev in i mitt liv så självklart och precis lika självklart så är han kvar med en stor egen plats i mitt hjärta.Jag undrar ofta varför det blev just han bland alla människor vi mött...men det är väl bara så att människor möts av nån anledning men man måste inte alltid veta eller förstå varför...

 

Både Jennie och jag har under åren som gått försökt att inte göra skillnad på människorna därnere.

Men nu accepterar vi att även vi bara är människor också och att vi känner olika mycket för dem.Det får vara så helt enkelt,det går inte att göra nåt åt det.Några får mer hjälp av oss,inte som en del av projektet såklart utan utav oss som privata personer.Det handlar inte bara om hjälp i form av pengar och saker utan också att dom får ta del av en större del av dom som vi är. Det låter kanske hårt och orättvist men egentligen är det precis så som vi gör här hemma också,en del betyder lite mer och andra passerar i ens liv och man minns inte ens att dom varit där och man saknar dom således inte när dom är borta....Hårt kanske,men det är ju faktiskt så.

 

 Sam med sin lilla kusin.Men i Uganda kallas dom inte kusiner utan bröder...
Här är vi på besök hemma hos Sams farbror Mr Ssendege i Kiwangala.Mr Ssendege är pappa till den lille mannen i Sams knä och han är också oerhört betydelsefull för Sam.Sam är delvis uppväxt hos mr Ssendege sen han förlorade sin pappa när han var bara 8 år gammal.
 
Anna
 
 

 

 

 

 

 

 


Nu ska det byggas lite igen

Så var det dags igen.Jullovet är här och det är den tiden på året som vi har bäst möjlighet att bygga och storrenovera på Bristol om det behövs.Barnen är tämligen få och alla utrymmen behöver inte utnyttjas.

Det är  dags att riva en utav våra klassrumslängor och ersätta den med en ny. Det kommer bli dom små barnen som får det nytt och fint nu.

 

Bara ett par dagar innan vi reste ner den här gången så sa jag till Jennie att vi nog måste försöka förbättra miljön för de mindre barnen. När vi väl var nere så tog det bara ett par dagar innan Eddie lyfte problem som uppkommit och att småbarnssektionen var ett av de mest akuta att lösa. Inte svårt för oss att säga ja.

Byggnaden kommer nu att byggas i sten precis som huvudbyggnaden och vi har bett om dörrar i metall också för att vi ska kunna låsa ordentligt efter dagen slut.Med såna dörrar kan vi förhoppningsvis också få till en mer lekfull miljö för barnen där sakerna kan stanna kvar varje dag utan att försvinna. Vi kommer också att slippa blöta barn när regnet kommer och blött skolmaterial då det regnar in nåt alldeles vansinnigt.

 

Det kommer bli en slitig tid för Eddie men vi vet också att han är så tacksam och glad att se sin skola växa fram till nåt så otroligt fint.Han är stolt...precis som vi är.

Nu blir det bygga av,igen!

 

 Den första rivningen är gjord :)
 
Anna

 

 


Hon har gjort det igen :)

Så har hon gjort det igen,våran Signe! Hon är galet bra på att sälja lotter! För jag vet inte vilket år i rad så har hon stått på julmarknad i Okome och sålt till förmån för våra barn på Bristol.
Hon gör helt makalösa pepparkakshus och bakar och har sig.Hon är alltid en hjälp för oss och vi vet att hon alltid ställer upp närhelst vi behöver.
Tyvärr kunde vi själva inte vara med och sälja i år vilket vi varit de senaste åren men Signe fick hjälp av sin kompis Inga och tillsammans så dammade dom till med 3600 fantastiska kronor till Bristol! Helt galet!
 
Tack snälla Signe och Inga för ert arbete till Bristols barn <3
 
Såhär såg det ut 2013... :)
Och detta från 2014
 
Anna
 
 
 
 
 

Det regnar men vi dör iallafall inte

Regnet öser ner...vilka dagar vi har haft.Det är inte mycket som vittnar om att julen snart är här eller att vintern skulle vara nära.Jag som avskyr kyla och snö är inte ledsen iochförsig men det finns ju många andra som gillar det och nog lyser snön upp litegrann,det kan jag erkänna.
Men det där med regnet har jag svårt att klaga på...det är inte kul såklart men vi har hus att gå in i och våra liv är sällan i fara för att det regnar.
I Uganda innebär regnet tusentals människos död och dom här bilderna har jag tagit nu senast och det är precis utanför grindarna till Bristol.Man tar sig varken ut eller in och det människorna på bilderna gör är en utav anledningarna till dödsfallen...vattnet är så oerhört smutsigt.Ett sår,vatten på händerna som de sen får i munnen, allt det där skapar infektioner och sjukdomar som får folk att faktiskt inte överleva.En stor andel barn drunknar i vattenmassorna som drar fram.Barn som i många fall aldrig hittas igen.
 
Jag är glad att vi,i vårt fall har gjort grindarna på baksidan av Bristol.
Eddie tillåter inte barnen att röra vattnet ens.
Vad dom gör på väg hem kan han såklart inte ansvara för men i dom har stenkoll på att barnen håller sig undan det smutsiga.
En liten barnsandal flyter förbi medans jag står där och jag kan inte låta bli att fundera på om den tillhör nån som just fått sätta livet till.
 
 
 
Anna
 
 

Det blir sällan rätt faktiskt...

Alltså Uganda....Jag vet inte...dom är lite annorlunda där, dom vill alltid väl men det blir liksom nästan alltid nån miss i kommunikationen.
 
Jag tror faktiskt nästan aldrig att under våra besök där att vi lyckats få in all mat rätt som vi beställt på hotellets restaurang tillexempel.Det är alltid nåt som är slut,nåt som dom inte fått med,nåt som dom missuppfattat eller nåt annat.
Det är ju inte så att man blir arg direkt för vi vet ju redan från början att det kommer att ske så det är liksom ingen idé att hetsa upp sig för det.Men nu senast så missade dom hela frukostbeställning till 3 av oss och då hade vi redan väntat en timme och hann inte vänta mer,då kan jag erkänna att det kändes lite irriterat i magen ett par minuter eller så.
 
En kväll kom vi hem sent jag och Sam och jag var inte särskilt hungrig mest bara sugen på grönsaker.
Så jag beställde tomater,rödlök och avokado,jättegott med allt solmoget och precis vad jag ville ha.
45 minuter senare kom vår mat. Sam fick lever istället för den beställda kyckligen och jag fick råa morotsslantar med rödlök för det andra var slut....Till saken hör att jag är allergisk mot råa morötter och kan inte äta det....lyckad kvällsmat.
Det är svårt att säga ifrån också för att skickar vi tillbaka maten så får servitrisen betala den med sin lön och det vill man ju gärna inte bära på sitt samvete,så då äter man hellre popcorn till kvällsmat.
Ett annat år gick Jennie och Elias ner för att bara beställa lite dricka till oss....25 drickor fick vi...till 6 personer...Det är oklart vem som bar skulden till det misstaget men jag tror inte det var Jennie och Elias iallafall,och vi var inte törstiga mer den kvällen heller....
 
Nu senast var där ny personal i restaurangen som vi inte sett tidigare,en av kvinnorna var mycket bra! Hon ville att vi skulle beställa frukosten kvällen innan så allt skulle vara klart när vi kom ner på morgonen,det funkade sällan fullt ut men hon hade en vilja att lyckas! Var hon inte där funkade typ inget!
En kväll som vi hade födelsedagsmiddag på hotellet så bjöd dom på förrätt,vi visste inget och blev naturligtvis glada för det,en fin gest helt enkelt och lite ovanligt att ingen vill ha betalt i Uganda.
 
Förstår nu om ni blir grymt avundsjuka på den här rätten...snitsen på upplägget är grymt! :)
 
 
Vackrare blir det inte....och gott var det och nu har vi bjudit på ett mattips inför lördagkvällen,varsågoda!
 
Anna
 
 

Stor och liten

En dag var vi ju iväg på utflykt i Jinja,det har Jennie berättat om förut. På väg tillbaka fick vi inte mindre än 3 (!) punkteringar....med oss i bilen hade vi 2 barn och väntan på 2 timmar för att fixa första punkteringarna kunde lätt ha blivit lång.Men inte ett gnällande vi hörde från barnen för med ett finger och lite sand kan både stor och liten underhålla sig....
 
 
Min son Hampus och Eddies lilla dotter Victoria Nabalende.
Nabalende som för övrigt är ett av de vackraste ugandiska namnet som jag vet.
 
Anna
 

Det bubblade ända nerifrån magen.

Hon är så tyst, säger maama Big.Hon skrattar aldrig och hon säger inget,inte ens till sin pappa när han kommer och hälsar på om söndagarna.
Hon pratar om lilla Jane Francis.Eddie säger samma sak,hon pratar inte och hon leker inte särskilt mycket heller.
 
 
Numera är hon ett boende barn sedan hennes pappa varit med om en olycka och brutit benet riktigt riktigt illa.
Pappan tillhör Bristol och brassbandet sedan länge. 
Den lilla flicka är vacker och hennes ögon tycks inte ha nån botten.
Jane Francis är familjevänsbarn till Tore och Eivors familj så för dem var Francis en självklarhet att se,och för oss andra så var det lätt att se att både Eivor och Tore föll hårt för den lilla.
 
Dom tar sig an henne och rätt som det är en dag så hör vi det...ett bubblande skratt ända nerifrån magen och det kommer från den lilla flickan och från den dagen så var hon sig inte lik.Hon kröp upp i knät på Eivor och Tore så fort hon kunde och hon lekte med de andra barnen.Känslan att se det var helt fantastisk.
Tänk vad lite kärlek och omtanke kan göra? Att få en famn som är beredd att ta emot en när helst man önskar,
det borde alla få ha.
 
 
 
 

Jag vet att hon kan.

Hon säger att hon inte kan skriva,att hon inte får ur sig orden.Jag hävdar motsatsen.Hon kan.
Allt vi vill säga finns där inuti oss,och en del saker är oerhört smärtsamma.Det mesta är tack och lov glada minnen och lyckliga händelser för annars hade vi inte stått ut.Genom att berätta och prata om det vi är med om så bearbetar vi det också.När jag läser det Jennie skriver så förstår jag henne också lite bättre
 
 
I fallet med Brain så kommer vi aldrig att glömma det vi såg och vi kommer aldrig att glömma honom.Han påminner mig väldigt stark om en annan människa som vi har haft med oss sen projektet startade,nämligen Sam.
Jag tror också att det är anledningen till att Brain så starkt har satt sig hos oss eller det är iallafall anledningen att jag tycker om honom.Sam liksom Brain finns bara där och dom begär absolut ingenting.
Såna människor är det lätt att älska.
 
 
                                   Sam är en tekniknörd av rang och hjälper Brain med hans telefon.
 
                                                                                      Anna
 
 
 

Familjen i mitt hjärta

För några år sedan lärde vi känna en kille som hette Brain. Jag har skrivit om honom förut och om hur mycket han har kommit att betyda för oss. Hans hjärta är stort och det har det varit från början. Han är 15 år gammal och alla som träffat honom av oss här i Svergie säger samma sak när dom beskriver honom och hans sätt att vara. Otroligt ödmjuk, vänlig och ber aldrig om något. Han har ögon som beskriver vad hans hjärta säger och ett leende som smittar.
 
Jag vet att han betyder mycket för Anna också men det har blivit så att jag och min familj har hjälpt honom genom åren. Till en början så betalade vi hans skolavgift så att han kunde fortsätta att läsa på secondary när han var färdig med Bristol. Vi har sett till att dom har lite extra mat när dom har det som värst och vi har kunnat hjälpa dom när dom varit sjuka. Vid varje besök vi gjort så har han växt och vi har lärt känna honom och hans familj. Han är alltid med oss när vi är där och hämtar och lämnar oss på flygplatsen. Han har alltid en hjälpande hand för oss och han gör det för han är så som person inte för att göra sig till för att vi är där....
 
Förra året så träffade jag hans mamma och lillasyster när dom kom till Bristol en dag. Hon var i mina ögon lika vän som sin son och jag blev så otroligt tagen över mötet med hans mamma Gertrud. Inför denna resan så hade vi pratat om att vi skulle besöka Brain i hans och hans mammas hem där dom bor tillsammans med hans små syskon. 
 
I ett tidigare inlägg så har Anna skrivit om just denna dagen och hur mycket det besöket berörde henne. Mina ögon fylls med tårar medans jag skriver dessa rader för aldrig någonsin har jag upplevt dom känslorna och dom bilderna i mina ögon som sedan etsade sig fast i mitt huvud och i mitt hjärta.
 
Huset dom bor i ligger inte långt från Bristol. Vi beslöt oss för, jag och Anna, att inte alla skulle gå dit då vi inte ville dra för mycket uppmärksamhet till oss när dom bjöd in sina vita vänner till sitt hem. Min Amanda följde med samt Eddie och Brains bästa vän Samuel tillsammans med Sam.
 
På vägen dit så fick vi många glada hejarop och frågan vart vi var på väg. Brain förklarde väldigt glatt att vi var på väg hem till honom. Klockan blev väldigt mycket innan vi kom iväg och Brain var för söt när han förklarade att hans syskon stannat hemma hela dagen för att vänta på att vi skulle komma dit. Eddie hade förvarnat oss innan att området som dom bor i är väldigt fattigt marken dom bor på är vattensjukt och så fort det regnar så svämmar det över och in i husen......
 
Vi har sett mycket och det var inte så farligt som jag trodde när vi kom fram och dom bjöd in oss alla i deras lilla hus. Storleken på huset var nog ca 4*4 meter och inne i huset så fanns det en våningsäng som Brain delade med sin lillebror Isaac och sin lillasyster Sherinah. I sängen i gemte låg hans mamma och hans lillasyster. Där fanns två fotöljer och ett bord samt lite lådor och påsar till förvaring.
 
Men så fort vi satte oss ner i deras fotöljer kände jag hjärtat snörpas åt och jag tittade åt Annas håll och såg hur hennes ögon fylldes. Jag kämpade emot tårarna och tänkte för mig själv att jag har inte ens rätt att sitta där och gråta i deras hem som dom lever i varje dag och som dom sover i varje natt. Sedan så började Brains mamma att prata.....Och orden som kom behåller jag för mig själv och för oss som var där men hennes tårar visade precis vad hon kände och jag tror aldrig jag känt så tydligt hur otroligt upp och ned som världen är och hur kan det vara så att barnen som födds in i detta inte har något val mer än försöka överleva tillsammans med sin familj. Jag tänkte också att ingen mer än oss som var där kommer att förstå vad vi fick uppleva när vi satt där i deras hem.
 
Gåvorna jag hade med betydde mycket för dom och det gjorde dom för mig när jag köpte dom men gåvan jag fick med mig där ifrån komer jag aldrig och då menar jag aldrig att glömma - inga pengar eller saker i hela världen kan ersätta den sanna vänskapen och glädjen man kan få uppleva av att ge en liten bit av sig själv och känslan som följer av att göra något betydelsefullt genom att vara en vän, den känslan vill man behålla i hjärtat och aldrig släppa ut igen!
 
Innan vi gick tillbaka så blev det ju givetvis lite korttagning och äntligen fick jag träffa och krama om denna lilla tjej som har fått sitt namn efter mig och det gjorde mig alldeles varm i hjärtat. Kanske just lilla baby Jennie  är symbolen för att det kommer att gå bra för denna lilla familj.
 
 
 
 
 
 
 
 
Detta kortet säger för mig allt vad denna dagen handlade om....
 
 
 
 
 
 
 
Här har vattnet sjunkit undan men när det regnar som värst så stiger det över trösklen in i huset och det fylls otroligt snabbt. Det är förenat med livsfara när barnen är små och till och med ormar tar sig via vattnet in i huset samt att vattnet är strömförande av ledningar som hänger ner från huset.
 
 
 
 
 
 På detta kortet kan ni se lillasyster sitta på trösklen i deras hem med allt vattnet utanför och man kan ju bara tänka vad som kan hända om hon trillar utåt om ingen skulle vara i närheten...
 
 
Innan vi gick fick jag en kram av mamman där hon viskade två ord i mitt öra och hennes ögon sa mer än dessa två ord.
 
Väl tillbaka till skolan så brast det totalt för mig och jag vet att Anna kände det samma. Vi behövde nog den stunden att bara låta allt få komma ur oss och flera gånger under kvällen så pratade och skrattade och grät vi över alla känslor och upplevelser vi haft under dagen....
 
 
Nu när vi varit hemma en tid och landat en aning så har jag i samråd med Brains mamma och Eddie beslutat att vi ska flytta på familjen till ett annat boende där det inte svämmar över och där dom kan sova lite tryggare om natten. Processen är i full gång och jag hoppas och tror att detta kan bli starten på något nytt för familjen.
 
 
Jennie

RSS 2.0