Skänkta skor på secondhand

I Kampala finns det en marknad där man kan handla mycket billigt. På denhär marknaden bör man inte gå om man är vit och dessutom kvinna, inte heller om man är en rik ugandier. De rika i Uganda får allt lov att handla i affärer där det är dyrare priser. Men i alla fall så följde jag med Eddie till marknaden och jag kan lova att jag aldrig kommer att gå där själv…

Jag hade sett att några barn på skolan var i stort behov av skor och på marknaden skulle vi leta efter skor. Eddie frågade flera handlare om priset och tyvärr gick det inte att handla när jag var med för priset blev alldeles för dyrt. Istället fick Eddie nästa dag själv åka till marknaden. Vi behövde 25 par skor i olika storlekar och vi fick till slut betala 80 kr/par och då var det secondhand, alltså skor som någon i den rika världen har skänkt för att de ska ges till någon fattig. Men riktigt så går det inte till. I stort sett allt som skänks till de fattiga får de istället betala för. Och vem tar vinsten?

När jag kom hem till Sverige gick jag till en secondhand-butik och såg att motsvarande skor kunde jag här köpa för 35 kr/par.

 

 

Eddie tittar på skor hos en handlare på marknaden. Alla skor är här secondhand.

 

 

Ett par killar med flip flop och en annan med ett par cm för små skor.

 

 

En hög med skor som vi inhandlat och här letar var och en efter ett par som ska passa dem.

 

 

Och visst passade skorna.

 

 

Några nöjda killar med bra skor på fötterna.

 

 

Om alla ufgandier skulle äga ett endaste par skor så skulle inte alla skor i Uganda räcka till.

Victoria


Kommentarer
Postat av: Petronella

Helt otroligt dyrt! Varför är det så? Jag brukar köpa skor på loppis i Sverige och då brukar de kosta 10 eller 20 kr!
Vilken fin och viktig blogg!

Kram
Petronella

Svar: Det är mycket vi inte förstår av det som sker i Uganda....Tack för att du tittat in till oss, hoppas du kommer tillbaka! :) Och tack för dina ord! Anna, Jennie och Victoria
JennieAnnaVictoria

2012-08-15 @ 20:52:28
URL: http://prinsessornapabellevue.blogspot.se
Tack för att du läser om våra barns liv på Bristol Academy, och Tack för att du vill lämna ett par ord hos oss, det värmer!

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0