Ny föreläsning!

Vi har blivit inbjudna av Mia på Bed & Breakfast Moarna att hålla ett nytt föredrag om vårt hjärteprojekt :)
Vi tackar såklart för det och hoppas få se några av er där :)  SÅ......


DEN 19E JUNI KL 18.30 PÅ MOARNAS BED & BREAKFAST SÅ BERÄTTAR VI OCH VISAR BILDER FRÅN VÅRA RESOR TILL UGANDA OCH TILL BARNEN PÅ BRISTOL ACADEMY!

MIA BJUDER PÅ FIKA SOM NI KAN LÄGGA EN FRIVILLIG PENG FÖR, DOM SKÄNKS SEDAN HELT OAVKORTAT NER TILL BARNEN PÅ BRISTOL!

ANMÄL ER HÄR PÅ BLOGGEN MED EN KOMMENTAR, SMS,TELEFON ELLER VIA FACEBOOK,HELT ENKELT PÅ DET VISET SOM PASSAR DIG BÄST :)

KÄNN ER VÄLKOMNA!


KRAM ANNA, JENNIE OCH VICTORIAAnna: 073-0323343
Jennie:0731-545305

Lite nytt från Bristol! :)

Idag bjuder vi på purfärska bilder från Uganda :)


Jättedålig bild egentligen, men den visar dom nyuppsydda skoluniformerna!


Här har vi Joshua i tvättartagen! :)

Lite fler killar som tvättar... I lila skjorta har vi Jolly!


Och ett gäng Bristolbarn som hänger :)

En liten hälsning från Barnen på Bristol Academy!


                                 Anna

Varför vill jag tillbaka.....?

Lite djupigheter så här på kvällskvisten....


Men jag funderar på vad anledningen är att man faktiskt känner sig väldigt hemma på en plats där man inte borde känna sig hemma överhuvudtaget....?
Jag är svensk, helt och fullt ( pappa från Piteå, mamma från Borås....jag vet,schysst blandning...)
Jag har alltid bott i Sverige, ja till och med i Tvååker alltid förutom lite studier i Örebro...
Jag är inget superfan av att resa egentligen.
Jag gillar att sola och bada och att åka skidor, absolut gör jag det, ganska mycket tillochmed.... men det är ingen jättestark känsla jag har
-att nu måste jag bara åka på en solochbad, eller åka skidorresa!


Jag gillar att vara hemma helt enkelt...MEN...kan någon då svara mig på hur det kommer sig att när jag landar i Uganda så kommer det ett lugn över mig som jag inte upplever någon annanstans....
Varför av alla länder i världen blir det just Uganda?
Dom ser inte ut som jag, dom tänker inte som jag, dom fungerar inte som jag.
Dom är min totala motsats i det mesta, men ändå känner jag mig som hemma...
Ytterst konstigt tycker jag. Också lite opraktiskt då det inte är helt enkelt att bara sticka dit...Är det kanske så att vi levt ett annat liv före det vi lever nu? Vissa tror ju på det, och vem kan säga att det inte är så?
Är det då så enkelt att jag levde i Uganda i det livet då? Är det därför som det känns som hemma...?Jag har inte blivit knäpp. Jag lovar! Jag funderar bara lite....Eller är det så att just dom människorna som finns därnere, har funnits med mig i ett tidigare liv på något sätt,är det anledningen kanske?

Jag vet inte....Men jag kan inte släppa tanken på varför jag vill tillbaka hela tiden....


                                                             Anna


Hur söt? :)


Ibland kan det vara skönt att vara i sin egna lilla värld om det blir alltför stökigt när dom där vita människorna kommer på besök :)
En liten kille som bevakar all uppståndelse på lite håll....


                              Anna

Vi är tacksamma varje dag..

Om alla tänker att det inte spelar nån roll att man hjälper andra människor som har det svårt, hur ska vi då nånsin kunna få till en förändring?
Man måste inte rädda världen, för det kan man inte, men man kan alltid hjälpa någon...
Om alla bara gjorde något aldrig så litet så blir ju skillnaden enorm till slut.
Varför har vi så svårt att förstå det? Varför ser vi bara våra allra närmsta?
Och varför i hela fridens namn tror vi alltid att det är så svårt att hjälpa till...?Några som har förstått att man kan göra skillnad är familjerna till våra barn på Bristol! Vi är 45 stycken familjer nu som valt att hjälpa några i världen, och för det är vi tacksamma varje dag!
Vi känner oss hedrade att det är just vårt projekt som ni tror på och som fått er att vilja hjälpa.
En del av vårt arbete är att få er att känna det, och det hoppas jag att ni gör!
Ni är viktiga, varenda en av er, vi har sett det och Eddie har sett det.En Ugandisk man som kommer och säger att:

-Det här barnet behöver en vän, hon har det tufft....

Och då är det inte pengarna vi pratar om som är det tuffa...
Då är det att pappa har dött i aids,storebror likaså och att mamma är svårt sjuk i samma sjukdom och kvar finns bara flickan som är 10 år och hennes lillebror.
DET är när man har det tufft i Uganda........Och då kan det vara skönt att ha en vän.                                               Anna


Lovisa om sin tid i Uganda...

Sist ut i tjejligan har vi Lovisa! En brutta som jag tror kan sova hursomhelst och närsomhelst! Jag undrar om hon ens åt på planet ner...? :) Även Lovisa är en tjej med mycket,mycket hjärta!Min tid i Uganda

För ungefär ett år sedan när jag började fundera på vad jag ville göra som projektarbete var valet enkelt
-jag ville vara med en om en förändring, jag ville göra skillnad.
Idag, ett år efter har jag gjort skillnad, inte hos alla men hos några.
Det är ungefär två månader sedan vi kom hem från vår resa i Uganda och det går inte en dag utan att jag tänker på mina upplevelser och framförallt på mina vänner nere i Uganda.Jag hade svårt att föreställa mig hur mina resa till Uganda skulle bli, vad jag skulle känna och hur jag skulle ta till mig alla intryck och upplevelser. Det var en nervös och förväntansfull Lovisa som satte sig på planet ner till Uganda. Viktoria och Anna hade berättat för oss att när det kommit till Uganda under deras tidigare resor dit hade de alltid fått ett varmt välkomnade. Eddie brukade tillsammans med elever från Bristol stå dem på flygplatsen men de menade på att detta förmodligen inte skulle ske nu då vi skulle anlända väldigt sent på kvällen till Uganda
- både Viktoria och Anna hade fel.
Det enda jag kommer ihåg att jag omfamnades av massa mörka människor, någon tog min väska och en annan gav mig en stor fin blombukett.
Min resa kunde inte börja bättre, alla var otroligt hjälpsamma och snälla.Under min tid i Uganda har jag lärt mig mer och mig själv och min omvärld än vad jag har gjort under mitt 19åriga liv. Alla upplevelser från min resa kommer jag bära med mig resten av mitt liv.Jag älskar barn, framförallt småbarn och när vi första dagen åka till gamla Bristol möts vi av 200 ungar som bara skrek och rusade mot våran buss som rullar in på skolgården. Känslan av att se så många barn springa emot oss och veta hur glada de är att vi är där går inte att beskriva. Tårarna sprutade ut samtidigt som man skrattade och log.


En väldigt rolig händelse som hände var att vi hade inte fått reda på att så som vi hälsar i Sverige, det vill säga när vi vinka,r betyder ”kom hit” i Uganda.
När vi kommer ut ur bussen börjar både jag, Nathalie och Pernilla att vinka- inom loppet av några sekunder hade jag omkring 25 barn runt mig som alla ville hålla min hand eller bara röra mig.
Jag fick redan första dagen en favorit bland alla ungar. Shafik heter han och är omkring 3 år gammal.
Ingen visste hur gammal han var och det visste han inte själv heller. Shafik och jag hade en väldigt speciell relation.
Vi pratade aldrig med varandra- han sa inte ett ord på hela resan men ändå kom vi varandra väldigt nära.
Redan första dagen kände jag hur han sökte efter omsorg och kärlek. Han vill sitta i mitt knä och jag bar runt på honom hela tiden. Efter ett tag somnar han i min famn. När det sedan var dags för oss att åka tillbaka till hotellet försöker jag väcka Shafik men han vaknar inte- han är helt utslagen.
Jag fortsätter att rycka i honom förtvivlat och barnen runt omkring mig börjar slå på honom.
Han rör sig inte. I ren panik tar jag upp min vattenflaska och häller den över hans ansikte och hans mun- för en sekund trodde jag att han var död.
Han öppnar sakta ögonen men han är mer eller mindre helt utslagen. De andra barnen förklarade för mig att han antagligen inte har ätit eller druckit på ett tag. Sedan den dagen hade jag Shafik vid min sida varje dag.Jag lärde mig under resan att jag fick ut mer av att prata med de äldre barnen. De kunde bättre engelska och delade gärna med sig av sina berättelser. Jag har under min tid i Uganda fått höra berättelser om livsöden som jag aldrig kommer att glömma. Det finns självklart massa att säga om den här resan och jag skulle kunna skriva en bok om allting jag hart lärt mig och upplevt men jag vill avsluta med att uppmana alla att göra en sådan här resa och kom ihåg, minst lilla gör skillnad.   //  Lovisa
Lovisa med lille Shafik...ibland skapas det band som aldrig försvinner..

                                      AnnaPå det stora hela spelar det ingen roll!

Idag har jag startat min morgon med att vara heligt förbannad...på Telenor. Just idag avskyr jag dem.


Men än en gång kan jag tacka Afrika, den här gången för att dom räddade mig från en trolig hjärnblödning!
För just som jag är som mest förbannad och går runt med ilskna steg i huset med en telenorbrutta i örat, så får jag syn på mina kort på mina vänner i Uganda, och som i ett trollslag så rinner ilskan av mig....
Inte så att jag erkänner det för telenorbruttan,absolut inte, hon kan få lite skit, men inuti mig så försvinner det.Vad spelar det för roll i det stora hela att dom på Telenor är lite dumma i huvudet emellanåt? Egentligen ingenting för världen i stort och egentligen inte speciellt mycket för mig heller....


Och det gäller ju inte bara telenor, utan allt det som man (jag) alltsom oftast blir förbannad/sur och irriterad på. Det kunde ju ha varit så mycket värre! Iallafall för det mesta....
Iallafall....nytt nerifrån Uganda är att dom som sagt börjat skolan igen efter ett litet lov, där regnar fortfarande ganska rejält och strömmen lever sitt alldeles egna liv. Där haglade nu igen och det tycker dom är väldigt coolt, och hagel heter "omuzira". Sam mår bättre med sin malaria, brassbandet var på en spelning igår och jag längtar tillbaka. Allt är således precis som det ska.Jag önskar er en bra och en glad dag!  / Anna


Människor dör.......

Vet ni att det dör 2800 barn VARJE dag bara i Afrika...? Den största andelen där är barn under 5 år...dom allra flesta av dem dör av sjukdomar som hade gått att förhindra med vaccinationer, såsom vi gör här för våra barn.
Malaria tex...en liten sketen mygga som ställer till det så oerhört så det tar livet av över en miljon människor på ett år...!
Det är kanske inte jättekonstigt att man nojjar då man hör om malaria... Drabbas en, så drabbas oftast flera då en och samma mygga ju sticker fler än en person i dess närhet...Sam är en av dem som drabbats ganska hårt...han har haft malaria 2 eller 3 gånger nu bara under det senaste året. Och då sover han ändå under myggnät....
Jag pratade med honom häromdagen men han hade lite svårt att skriva...armarna värkte utav injektionerna som han varit tvungen att ta.....6-7 injektioner under en vecka i armarna blev det den här gången...förra gången behövde han dropp också. '
Han klagar inte , men jag märker ju att det tar på honom. Veckor av huvudvärk, illamående och trötthet innan man kanske ens förstår att det är malaria man har och därefter då behandlingen med i det här fallet sprutor.
Har man tur så klarar man sig med tabletter, men det gör man som sagt var inte alltid.Det beror på vilken typ av malaria man får också. Det finns nämligen 4 olika sorter ...från lindriga till betydligt mer allvarliga.


Nu är Sam någorlunda vuxen och vet att det inte är nån som varken tycker synd om honom  (mer än möjligen jag då...) eller tycker att det är så himlans konstigt att man får malaria, men tänk när det drabbar de mindre barnen? Dom som kanske inte har nån famn att krypa upp i när man mår dåligt? Eller dom som kanske rent utav inte har möjlighet att få nån behandling överhuvudtaget för att pengarna inte räcker till eller för att föräldrarna är för dåligt upplysta om vad det kan vara...Våra barn på skolan har tur, för dom får behandling såklart om det skulle drabba någon där, men som sagt...alla har inte den turen...tyvärr.


Nya barn :)

Nu har vi fått namn och bilder på de nya barnen från skolan till er som blev av med era fadderbarn nu sist :)
Jag lägger dom på lådan i morgon så hoppas jag att ni har dem hos er inom dom närmasta dagarna! 
Nu när jag läste det igen så lät det som att jag skulle stoppa barnen i lådan....men det var det ju inte men iallafall bilder på ert barn:)


Än en gång, ett stort tack för att ni vill hjälpa oss! Hör av er om ni funderar på något,
vi är här för er!


                                               Kramar Anna Jennie Victoria


Jag med ett av våra fadderbarn, Harimah Nakayiza :)  (kolla in min tofs.... efter att en sisådär 40 barn ruffsat runt i mitt hår så var det en aningens tovigt och lite yvigt....:))

Min lille Kalema Anna!

I tisdags hade jag också en lyckostund...Då hade en av "storpojkarna" på Bristol tagit med sig mitt lilla fadderbarn Kalema till ett internetcafé för att han skulle få se hur man chattar på internet...Kalema har tjatat på Mbowa länge ( storkillen heter Mbowa...) att han skulle få följa med och jag har också pratat med killarna via deras telefoner då dom yngre barnen varit med på skolan och dom tycker ju det här är väldigt häftigt...!
Anna är i Sverige och dom är där och ändå så pratar vi....!


I Uganda är det så att har man en mobil där man har internet så är facebook gratis...det kostar ingenting att koppla upp sig där medans det i deras ögon är jättedyrt att gå till internet cafe´n.
i Sverige har vi ju det precis tvärtom....Hursomhelst så hade vi turen att jag faktiskt var online på facebook precis som dom loggade in och jag fick således chatta med mitt fadderbarn!
För andra låter inte det här som en big deal kanske, men det var det för mig!
På nåt vis så kommer man dem närmre och det känns så himla bra!
Han berättade att han hade vart i nån moské (?) nånstans, och att han snart skulle börja skolan efter lovet och att han tyckte mycket om skolan för det var hans framtid...
Min smarta unge! <3


Sedan berättade han också att flera av dom andra barnen på Bristol börjat kalla honom för "Anna"!


-Oj, sa jag det var väl inte så kul?


Joho då tyckte han, det gjorde ingenting, för vita var bra människor :)


Ja...men då så... Kalema Anna är väl vackert? Och dom andra barnen tröttnar väl snart...:)
Jag trodde kanske dock inte att jag påverkat honom i den utsträckningen som jag verkar ha gjort...
Att han är viktigt för mig vet jag ju, men att det blir ömsesidigt är man inte lika beredd på...dom är ju ändå bara barn.

Jag trodde inte heller att jag gjorde nån direkt skillnad på barnen därnere så att dom märkte det....men det har jag ju bevisligen gjort, så det får man väl jobba på lite bättre till nästa gång... Samtidigt så är vi ju bara människor vi också och vi blir påverkade av en del människor lite extra, det är nog inget vi kan göra något åt tror jag,en del fastnar där bara...
Jag med min lille vackre Kalema Anna längst fram i bild... :)


                                     Anna


Lyckan kan färdas hur långt som helst

Ibland kan man känna lyckan ända från Uganda rakt in i hjärtat på sig själv här i Sverige!
Igår var en sån dag! Jag kan erkänna att jag var på ett ganska tråkigt humör då jag satte mig vid datorn på kvällen...Vi hade haft en massa att göra på jobbet,lite oklara detaljer om både det ena och det andra och Sam hade fått malaria....igen!
Inte humörsmässigt på topp alltså.

Klickar in på facebook för att slötitta lite, och jag har inte suttit länge innan chattrutan ploppar fram med ett glatt:
 

-Hej Anna! Niyaje?     Det var Sam.

Jag kände med en gång att han var glad för något vilket då inte riktigt synkade mitt pissiga humör...Men sen kom ett:


-Do you know what? :)

Jag: No....

- But do you want to know? :)

Jag: Yes....

- My mum is back!! :)Sam´s mamma har kommit tillbaka från Sudan! Han var så sprudlandes lycklig så mitt mer än lovligt pissiga humör försvann i ett nafs också! Han visste inte om att hon skulle komma utan rätt som det var så var hon bara där!Med all säkerhet vet jag att hon lika snabbt kan vara borta från honom igen men det får inte förta den glädjen att hon faktiskt är hos honom just nu!
Jag kände Sam´s lycka och den blev lika mycket min.
Han kan få koppla av lite nu, han måste inte slita riktigt lika hårt så länge hans mamma är där med honom.
Han har någon att dela bördan med iallafall... Och det värmer mitt hjärta!


Så trots den malarian som härjar i Sam just nu så var han ändå så lycklig.
Han hade varit och fått sprutor för att bli frisk och jag hoppas att det ska räcka för honom även den här gången...
Min oro för just det finns såklart kvar då utgången för denna sjukdomen alltid är oviss därnere, men jag måste tro att det ska gå bra.


Men helt klart är att lyckan den kan färdas precis hur långt som helst!
Man måste inte befinna sig på samma plats för att känna att just den här stunden är en av de bästa!


                                                  Anna


Vilken kväll!

Allt sedan vi började med vårt arbete med Bristol så har tankarna funnits på att samla alla som på ett eller annat sätt har varit delaktiga i vårt arbete.
Vi vill ju så gärna att fler än den närmsta familjen ska få höra om våra resor, intryck, glädje och alla dom känslor som infinner sig gång på gång hos oss som näst intill lever med Bristol.
Vi bestämde oss att vänta till efter den sista resan som var nu i mars 2012. Glädjen var stor hos oss när vi såg att anmälningarna började trilla in. Vi får nog erkänna att vi var rädda att ingen skulle komma.......
Igår kom då kvällen när vi skulle få träffa alla som hade möjlighet att komma till Falkenbergs sparbank och höra om våra resa med Bristol från 2008 fram till idag.
Även om vi var en aningens nervösa innan, så släppte det ganska snabbt när vi insåg att detta är ju det som vi brinner för och när man får tala ur hjärtat så behöver man inga manus att följa.
Vi vill tacka alla som var med oss igår kväll, vi känner en enorm tacksamhet mot alla och vi hoppas att alla ni som var där igår kunde gå därifrån med en känsla av hur livet ser ut för barnen och samtidigt känna glädje för det som vi alla får uppleva tillsammans.
Tack!
Anna och Jennie

När man inte kan styra över vad som sker,så kan det göra ont...

När man som vi gjort det som vi lyckats göra, lämnat en del av sitt hjärta någon annanstans där man inte kan styra över vad som händer då blir det emellanåt lite tungt...


När saker och ting händer som vi inte kan göra något åt eller när hjärtat säger att man vill hjälpa till men det inte är nån fördel för dem i det långa loppet...Eller när någon därnere blir sjuk och man inte riktigt vet hur utgången kommer att bli,för att det kan sluta precis hur som helst, då blir man ibland ledsen och känner sig ändå inte tillräcklig... Fastän man vet att man inte kan rädda alla eller få alla att må bra eller att vara mätta varje dag så är det ju ändå det som hjärtat vill...Men det är ju här det jättesvåra med vårt arbete kommer in...Att hela tiden veta vad som är bäst för dem på sikt. Vad hjälper dem egentligen och vad stjälper dem?
Vad kan vi ändra på som är hållbart och kan utveckla dem och vad är bäst att låta vara precis som det är?
Är det så att vår närvaro i deras liv kommer att kunna göra skillnad för dem och isåfall på vilket sätt?
Det är många frågor och tankar som virvlar runt under en dag, så mycket kan jag säga.


Svaren har vi ju inte, inte någon av oss. Tyvärr, känner jag ibland, och ibland känner jag vilken jäkla tur!
Tänk om vi vetat att allt kan gå rakt åt skogen och att allt arbete är ogjort, då hade det ju inte vart så kul...
Nu däremot kan vi ju jobba på i tron om att det vi gör är det rätta och att det kommer att göra skillnad för dem, och innerst inne så tror jag ju faktiskt det....


                                                     Anna


Lite bilder igen...


Mycket nöjda killar efter klädutdelning! Dom här killarna tyckte att de drog högsta vinsten :)


Hur fin kan man bli?


Stora brassbandskillar som spelade för oss sista kvällen innan vi skulle bege oss hemåt igen...


Man hjälps åt med allt. Här är det klippning på gång...


Jag och Samuel...här är jag trött och också ganska så sliten men oerhört lycklig över att få vara där...


Simon-Peter, ett av våra fadderbarn :)


Victoria med ett gäng mycket glada gossar! :)


Kalema Fred...Min familjs fina fadderbarn :)


Monica Nakalembe i fin present på huvudet skickat från sin svenska familj :)


Victoria med några barn i top-class...

                                    

                                                         Anna


Tack!

Än en gång visar människorna i vårt samhälle ett enormt hjärta gentemot det vi håller på med, och det gör oss så otroligt varma i våra hjärtan!


Igår var det konfirmation i Tvååkers kyrka, bland andra så konfirmerades min son Hampus.
För ett par veckor sedan frågade vi vår församling om det var möjligt att kollekten kunde gå till Bristols alla barn, och fick ett ja till svar på det.


Vi blev såklart jätteglada då vi vet vilken skillnad varenda krona gör för dem. Enda kruxet för mig var att prästen prompt ville att jag och Jennie skulle berätta lite kort om vårt projekt inför hela kyrkan.... Ni som känner mig och Jennie vet att hon är lugn som en filbunke och jag är lite mer yvig....Jennie var precis lika lugn över att prata inför alla medans jag var sjukt nervös! Men vi klarade det!


Kollekten blev större än vad vi trott så det var så jättekul!

Så stort tack alla som hjälpte till att dra in en slant till våra högt älskade barn på Bristol! Det betyder så mycket för oss alla, och jag hoppas ni känner det!

För som sagt, det är tillsammans som vi kan göra skillnad!

                                                 Anna


Asanti Saana Sam and Muteesa!

I know that there are someones in Uganda who is reading here to, trying to understand what I am writing about...:)


So Muteesa and Sam, this is for you!!


I just want to say thank you for being my best friends in Uganda!
Thank you for everything that you are and keep on fighting for your self, because if you fight, I will fight for you to right beside you!


Thank you for always belive in me and I will do my very best to make it stay that way.
Keep up your good work in your life, you are the best! Love always!


                                                            Anna


Med ett ständigt leende på sina läppar, här har ni Pernilla :)

Vi fortsätter med ytterligare en upplevelse från en av tjejerna,Pernilla.
Kanske den mest försynta av tjejerna utåt sett men som ständigt hade ett leende på sina läppar under våra dagar i Uganda, Jag tror knappt att hon tänkte på det själv.
Jag kan bara hoppas att hon kände samma glädje inuti som hon visade utåt...Jag heter Pernilla och är en av de tjejer som följde med till Uganda i år, med mig hade jag Lovisa och Nathalie och vi går alla tre i trean på Falkenbergs gymnasieskola. I och med att vi går i trean så har vi ett projektarbete som vi måste ta itu med och då passade det ju jättefint att utföra en liten del i Uganda med dessa två tjejer!
Sagt och gjort vi flög ner med ett härligt gäng till Uganda och den resa har inneburit otroligt mycket för oss. För ett år sedan hade vi nog aldrig tänkt oss allt detta.

Innan vi åkte så läste jag lite på bloggen och kunde egentligen inte föreställa mig så speciellt mycket, och få en bild av alla människor där nere som Victoria berättat om. Det häftiga skulle ju bli att få möta allt det nya för första gången, människorna, landet, klimatet och skolan. Första dagen då vi besökte Bristol var kanske en av de dagar som gav mig starkast intryck, barnen. Vi kommer inrullades med vår minibuss och de vi möts av är ett gäng springandes elever, ut från klassrummen för att säga hej till oss, ett ögonblick man aldrig glömmer.
Den här resan har betytt väldigt mycket för mig och att få göra det med dessa människor som verkligen brinner för det och att ha fått vara en del av det känns så stort.
Nu ett par månader senare så kan man läsa bloggen med ett leende av att känna igen och kunna relatera till allt som skrivs, det blir en helt annan känsla. Jag har även lärt mig mycket av denna resa som jag kommer bära med mig. Jag har fått lära känna många av barnen och även de äldre, och Victoria, Anna, Stig och Elsie som resesällskap. Jag tänker mycket på dem och undrar hur dem har det och hoppas att dem är lika glada nu som då!
Jag är jätteglad för att vi fick följa med på resan och vara en del av det, man fick ibland stanna upp där nere för att verkligen inse vart man var och höll på med. Där nere var vissa stunder jobbiga för man får se och veta mycket tuffa saker men samtidigt har jag har många roliga stunder på skolan med barnen och det är deras glädje som gör att man orkar.
Det har utan tvekan varit den bästa upplevelsen i mitt liv, det är svårt att beskriva det och jag kan knappt förstå att vi var där. Om jag får chansen skulle jag vilja åka tillbaka och träffa dem vänner jag fått där nere och även för att lära känna nya!


Pernilla med favoritpojken! :)


                                                   Anna


Lite biljard kanske?

Om man bor på landet i Uganda och känner för att spela biljard men inte har något biljardbord, vad gör man då....?

Man bygger ett såklart! :)Detta kortet är inte taget där vi brukar vara utan från norra Uganda från ett distrikt som heter Gulu. Uppfinningsrikedomen har inga gränser!
                                                 Anna


Nathalie om sin resa....!

Med oss på vår resa nu 2012 hade vi som sagt 3 tjejer. Fantastiska tjejer på alla sätt och vis, med mycket ,mycket hjärta.
Att dom inte förstått vad dom skulle få uppleva visste både jag och Victoria, för det gör man inte innan man själv varit där.
Men dom gjorde det så bra och jag förstår nu att dom själva är ganska nöjda med sin resa, trots alla tunga bitar man upplever så överväger inte dom det fantastiska man får uppleva när man är i Uganda...
Här kommer tjejernas tankar om deras resa... Först ut har vi Nathalie, en glädjespridare av rang :)

 

 

Vi har fått vara med om något som inte många människor kommer att få uppleva. I höstas trodde Lovisa, Pernilla och jag aldrig att det här skulle bli till verklighet. Vi trodde aldrig att vi faktiskt skulle resa till Uganda för att göra vårt projektarbete. Det var bara något vi drömde om att få göra. Tiden gick och vi började bli stressade över att Victoria aldrig bestämde sig för om resan skulle bli av eller inte. Tillslut gjorde hon det och vi bokade en 10-dagarsresa ner till Uganda men vi kunde fortfarande inte förstå att vi verkligen skulle dit.Väl nere i Uganda kunde man inte riktigt förstå att man var där heller. Det var för många nya intryck på samma gång, både roliga och jobbiga. Mitt första starka minne var välkomnandet på flygplatsen av massa ugandier som ville hälsa oss välkomna till Uganda. Vi fick varsin blombukett och alla var så himla glada att se oss.
Nästa minne blev ankomsten till hotellet. Min första tanke var: ska jag bo här? Jag vill hem till Sverige igen! Jag hade förväntat mig något helt annat men det tog inte lång tid innan man bodde in sig. I slutet av veckan när man hade sett hur alla andra bodde tyckte man till och med att hotellet var rena lyxen.Ett annat fint minne är när vi kör in på skolgården på gamla Bristol med minibussen. Det är en känsla jag aldrig någonsin kommer att få uppleva igen. Det var ett utav dem bästa ögonblicken på resan och det var svårt att hålla tårarna borta. Vi körde in på skolgården och vi hör hur alla barn på skolan börjar skrika och springer ut till bussen. Sedan omringas vi av hundratals barn och det går inte ens att beskriva den här känslan.Vi har fått uppleva så otroligt häftiga saker på den här resan. Man har fått tackla väldigt många jobbiga saker både under resans gång och här hemma men det här är en resa jag aldrig kommer att glömma. Jag är så stolt över att jag tog chansen till att följa med på den här resan och jag lovar att det är värt att göra en sådan här resa om man får chansen. Det har även varit fantastiskt roligt att få lära känna mina nya vänner Anna, Victoria, Elsie och Stig men främst alla barn, ungdomar och vuxna som jag lärt känna i Uganda. Jag hoppas verkligen att jag får chansen att åka tillbaka till Uganda och till Bristol Academy där alla mina nya vänner finns för jag saknar dem otroligt mycket.
Innan man varit med om en sådan här resa är det svårt att föreställa sig hur mycket skillnad en enskild individ kan göra men nu vet jag att minsta lilla gör skillnad!Nathalie och Joshua :)

Ssemakadde Toney, en stjärna i Uganda.

En del barn och ungdomar kommer man aldrig någonsin att glömma. Toney är en av dem. Vi träffade honom redan 2008. Då en liten pjalle med massa glimt i ögat och en av de barnen som alltid höll sig nära oss.
2010 träffade vi honom igen och Toney var även då en av dem som vi tillbringade mycket tid tillsammans med Jennie,jag och Hampus. Han ville lära sig svenska ord och han tyckte om att höra på vad vi hade och berätta...Vi har haft fortsatt kontakt med Toney under den här tiden och nu när vi kom ner 2012 igen så var han en utav de första som mina ögonen sökte efter då vi kom till skolan.
Och han var där. Han är stor nu,18 år.
Fortfarande precis lika fin och snäll och även otroligt tacksam över att vi kommit tillbaka...
Min tid räckte inte riktigt till för Toney på den här resan så mycket som jag önskat, men jag pratade såklart med honom en del.
Näst sista dagen innan vi skulle åka hem så såg jag att hans hörlurar som han hade till att lyssna på musik med var mer än lovligt trasiga, så då gav jag honom mina. Han såg att det var ett par Iphone hörlurar och det är inga billiga saker i Uganda kan jag säga, så han blev glad :) Jag hade antagligen kunnat ge honom min Iphone också bara för att få se glädjen, men jag sansade mig såpass iallafall....!Liksom många av ungdomarna i Uganda,åtminstone av dem som kommit mig nära, så ber han inte om någonting mer än att vi ska vara vänner, och det är inte svårt att säga att vi kan vara det. När någon ger så mycket utan att kräva något tillbaka då är det lätta att säga ja till vänskapen....


Liten Toney, 2008 :)

Toney 2010 med taktpinnen för brassbandet....:)

Toney 2012....betydligt äldre än 2008 :)

                                                  Anna


Glöm oss inte......

Ta nu chansen och kom till Falkenbergs sparbank tisdagen den 15/5 kl 19.00.
Se detta som ett tillfälle att uppleva hur barnen har det på skolan och hör oss berätta om livet i Uganda och se det med hjälp av fantastiska bilder som är tagana under våra resor.
ALLA är välkomna och det går bra att anmäla sig här på bloggen!

Alla betyder något....!

Jag har skrivit det innan men jag gör det igen....Mitt hjärta svämmar över!


Det svämmar över av kärlek till alla de fantastiska människor som vi har fått den äran att ha i vår närhet.
Inte i närhet i den bemärkelsen att de bor nära oss geografiskt, för där har vi ju den totala motsatsen, men närheten till dom på så vis att dom rusat rakt in i hjärtat på en och vänt upp och ner på hela ens tillvaro.
Jag trodde aldrig att det var så här mitt liv skulle bli....
Jag som både vart tuff och hård och tämligen busig smälter numera fullständigt då jag bara ser ett litet barn från Uganda eller får ett meddelande skickat till mig från någon där. Missade samtal från Uganda på mobilen från någon som jag inte haft hjärta att inte lämna mitt nummer till får mig att vilja göra mitt absolut yttersta för att åtminstone göra livet annorlunda för några utav dem.
Jag vill det så jävla gärna.


Jag vill få dem att förstå att dom är viktiga människor i världen,dom är inte vem som helst.
Dom betyder något och det dom vill, det räknas.
Jag vill att dom förstår att dom har hjälpt mig att bli en bättre människa också.
Och jag vill så gärna att dom ska förstå att tillsammans kan vi göra skillnad!


Våra resor är våra egna....

Ganska ofta kommer frågan till oss vem som betalar våra resor ner till Uganda?
Eller då vi samlar in pengar till Bristol så vill folk gärna skoja och säga: Jaha, är det till era flygbiljetter då eller!?

Säkert inget illa ment överhuvudtaget, men jag tycker inte att det är jätteroligt faktiskt, efter en sisådär 487 gånger så blir det inte det...På vår resa 2008 reste jag och Jennie med som "extrahjälp" till de 7 barnen vi då hade med oss. Just till den resan var det sökt pengar från olika håll för att bekosta resan,och det gällde även mig och Jennie.


Efterföljande resor, den 2010 och den resan nu för mig 2012 är däremot helt våra egna och vi står för ALLA omkostnader,flygbiljetter,hotellrum,transporter,mat och allt annat som tillkommer helt själva med egna privata pengar.
Vi har hittills inte fått någon hjälp till våra resor från någon.Jag har förstått att det här inte är så vanligt, för dom allra flesta verkar tro att det vi gör är bekostat av någon annan som det är på "alla andra" organisationer som hjälper fattiga människor här i världen. Men i vårt fall är det alltså inte så.


Vi åker då vi har råd och möjlighet, men det kostar oss! Och därför är det inte heller alltid så kul att folk tror nåt annat...Men vi vet ju å andra sidan hur det ligger till så egentligen behöver man ju inte bry sig om just dom kommentarerna.


Vad vi däremot bryr oss om och vad som får oss att växa är alla de positiva människorna som vi har runt omkring oss, dom som tycker att de vi gör är helt fantastiskt fastän det för oss är helt självklart numera. Det ger så mycket energi och det får oss att orka ännu mera! Så tusen tack för det! Det betyder så mycket!


                                                            Anna


Längtan tillbaka är stark....

Ibland infinner sig inte lusten att skriva,så är det bara.Tråkigt men sant. Alltsom oftast bubblar det ur mig hur lätt som helst men nu står det still...

Jag ägnar i stort sett all min vakna tid till att tänka på Bristol, och på människorna i Uganda. Jag skulle så gärna vilja att det försvann ur mitt huvud åtminstone ett litet tag...det blir nämligen lite tröttsamt emellanåt.

Samtidigt så vill jag ju inte alls att det ska försvinna! Jag vill ju det här! Jag vill bara att det ska bli perfekt, och så mycket vet jag, att det målet kommer vi aldrig att nå...
Perfekt existerar inte i Uganda....

Jag vill inget hellre än att åka tillbaka igen.Längtan tillbaka till detta urknäppa land har aldrig tidigare kommit tillbaka så snabbt för mig.Det brukar krypa sig på efter ett år eller nåt sånt, men nu är längtan lika stark som om jag inte varit där alls för bara 7 veckor sedan...

Det finns så mycket att arbeta med och så många människor att arbeta för, så att livet här hemma ter sig fortfarande faktiskt lite ytligt..
Hade det inte varit för att man har sin familj här hemma som betyder så otroligt mycket så hade jag nog tagit mitt pick och pack och stannat där lite längre för att verkligen få se hur dom har det i sina liv...
Jag vill så gärna veta.En liten pojke som somnat en stund i min famn...det finns inget bättre.


                                  Anna

RSS 2.0