Nu ska det bli rent och fint!

För många år sedan, innan plasten blev vanlig i Uganda, användes det till exempel bananblad för att tillverka olika förpackningar att ha sin mat/matsäck i. När man hade ätit upp var det bara att slänga förpackningen där man befann sig. Förpackningen skulle ändå, så småningom, förmultna och försvinna. Tyvärr har detta beteende levt kvar i landet. Skillnaden är att förpackningarna idag är tillverkade av plast och inte alls förmultnar. Inne i Kampala finns det en organiserad hantering av sopor, men man behöver inte komma så många kilometer från stadskärnan innan det är överfullt med skräp. Det är liksom ingen som tar ansvar för att det ska vara rent och snyggt. Precis utanför sin egna lilla husdörr håller man rent, men skräpet slänger man direkt på den lilla grusade gatan. Skräpet, som är allt från kompostmaterial till plast, får ligga kvar på gatan tills det börjar regna. Regnet kommer med sådan kraft att allt som ligger i dess väg spolas med och vipps har skräpet försvunnit för denna gång. Men vart tar skräpet vägen? Jo, till den lägst belägna platsen i området och där hopas det med skräp.

 

Med många barn på skolan blir det en hel del skräp. När barnen kommer på morgonen kan det vara städat och fint (i varje fall när vi är på besök) och bara efter 5 minuter ligger det en massa plast på skolgården. Jag har pratat med Eddie om att jag faktiskt inte förstår varför barnen slänger skräpet där de står och går. Eddie säger att det bara blir så eftersom alla gör så, även vuxna utanför skolan. Jag kan inte påverka eller ändra på hur alla gör i Uganda, men jag kan i alla fall berätta hur vi har det i Sverige med sophantering och sedan se till att ge några av framtidens ugandier förutsättningarna att tänka på sina sopor. Efter diskussion med Eddie kom vi fram till att inskaffa soptunnor och papperskorgar till skolan. Det är inte lätt för barnen att lära sig att slänga skräpet på rätt plats om det inte finns något att slänga det i. Men nu pågår ett försök med att få det rent och fint på skolan, än har jag dock inte hört något om resultatet.

 

Här ser vi att papperskorgarna är inhandlade och har kommit på plats. Nu ska skräpet bara i också!

 

 

Det ska finnas en papperskorg utanför varje klassrum och ett par soptunnor på skolgården.

 

 

Victoria

 


Kommentarer
Tack för att du läser om våra barns liv på Bristol Academy, och Tack för att du vill lämna ett par ord hos oss, det värmer!

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0