Människor dör.......

Vet ni att det dör 2800 barn VARJE dag bara i Afrika...? Den största andelen där är barn under 5 år...dom allra flesta av dem dör av sjukdomar som hade gått att förhindra med vaccinationer, såsom vi gör här för våra barn.
Malaria tex...en liten sketen mygga som ställer till det så oerhört så det tar livet av över en miljon människor på ett år...!
Det är kanske inte jättekonstigt att man nojjar då man hör om malaria... Drabbas en, så drabbas oftast flera då en och samma mygga ju sticker fler än en person i dess närhet...



Sam är en av dem som drabbats ganska hårt...han har haft malaria 2 eller 3 gånger nu bara under det senaste året. Och då sover han ändå under myggnät....
Jag pratade med honom häromdagen men han hade lite svårt att skriva...armarna värkte utav injektionerna som han varit tvungen att ta.....6-7 injektioner under en vecka i armarna blev det den här gången...förra gången behövde han dropp också. '
Han klagar inte , men jag märker ju att det tar på honom. Veckor av huvudvärk, illamående och trötthet innan man kanske ens förstår att det är malaria man har och därefter då behandlingen med i det här fallet sprutor.
Har man tur så klarar man sig med tabletter, men det gör man som sagt var inte alltid.Det beror på vilken typ av malaria man får också. Det finns nämligen 4 olika sorter ...från lindriga till betydligt mer allvarliga.


Nu är Sam någorlunda vuxen och vet att det inte är nån som varken tycker synd om honom  (mer än möjligen jag då...) eller tycker att det är så himlans konstigt att man får malaria, men tänk när det drabbar de mindre barnen? Dom som kanske inte har nån famn att krypa upp i när man mår dåligt? Eller dom som kanske rent utav inte har möjlighet att få nån behandling överhuvudtaget för att pengarna inte räcker till eller för att föräldrarna är för dåligt upplysta om vad det kan vara...



Våra barn på skolan har tur, för dom får behandling såklart om det skulle drabba någon där, men som sagt...alla har inte den turen...tyvärr.


Kommentarer
Tack för att du läser om våra barns liv på Bristol Academy, och Tack för att du vill lämna ett par ord hos oss, det värmer!

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0