Undrar varför saker och ting händer…..

 

Jag anser mig själv inte vara religös, men jag tror nog att det finns något som är större än oss och att saker och ting händer av en anledning. Kanske är det så att man inte hittar meningen med det som händer alldeles med det samma. Kanske går det dagar, veckor och till och med år innan man kan känna att det var det här som var meningen…..

 

 

När dagarna går i ett med alla måsten så lägger jag med lätthet tankarna åt sidan och jag funderar inte så mycket utan bara kör på. Känner själv att det låter lite ”småflummigt”, men jag funderar något oerhört mycket när jag får möjlighet att slappna av och då låter jag tankarna vandra iväg.

 

Tänk om dagen kommer då vi inte kan göra något mera för våra barn, tänk om något händer med Eddie vem ska då finnas för barnen. Tänk om det händer mig eller Anna något, vem ska då stötta den andra. Det måste hela tiden komma in nya pengar då vi inte har en uppsjö av pengar men tänk om pengarna slutar att komma in, det får ju bara inte hända! Fast om pengarna slutar att komma in kanske det finns en mening även med det. Kanske öppnas det nya dörrar som vi med glädje kliver in i. Kanske får vi vara med om oanade möten som kan leda till något vi inte vet idag.

 

Givetvis funderas det mycket på varför just jag har fått en möjlighet att få vara med om det som händer oss med vårt arbete för Bristols barn och ungdomar. Svaret på den frågan har ännu inte kommit till mig, men svaret kanske kommer i morgon eller nästa veckan eller nästa år. Under tiden så ska jag bara njuta av denna del av mitt liv som har lärt mig så mycket om mig själv och om mina fantastiska vänner flera 100 mil härifrån……

 

 

                                     
 
Hoppas vi ses snart igen……

 

 

Jennie


Inatt var vi där!

Jag vaknade med ett leende på min läppar imorse för i natt har vi varit i Uganda! Jag och Jennie bland alla barnen och vi hade det som vanligt hur bra som helst! En repris av vår senaste resa i drömmen fast Elias och Felicia var inte med nu...Undrar vart vi gjort av dem? :)
 
 
Barnens små armar uppsträckta i luften skrikandes NAANGE! ( jag med! ) i ivern att få sitta en stund på våra axlar när vi  springer över Bristols skolgård.
De mer försynta tonåringar som så gärna kommer med en hand bara för att få känna på en och för att liksom försäkra sig litegrann om att vi är deras vänner.
Eddies varma leende som får en att på riktigt förstå att också han är uppriktigt glad över att vi är där.
 
 
En bra dröm för mig kan ni tro.... helt gratis så fick jag en natt på ett ställe som jag längtar till varje dag.
Det är bra att drömma ibland....!
 
 
 
                                                                          Anna
 

Tack Mia för ditt hjärta....!

Häromdagen var det en modevisning i vår lilla by på ett Vandrarhem som ägs av min svägerska Mia. Modevisningen hölls av en affär som vi har haft turen att få hit. Massa fint har dom, Blingcity!

Både Mia och ägarna av affären, Marie och Gunilla har familjevänner på Bristol, och vi har även fått mycket hjälp av dem då vi skickat ner saker till Uganda via DHL.

 

Iallafall så hölls modevisningen där och samtidigt så frågade Mia om hon fick passa på att försöka göra en liten insamling till barnen på Bristol.... Det kunde ju ge några kronor iallafall.

Vi är tacksamma för all hjälp som kan inbringa en endaste krona så vi tackade såklart ja till idén och engagemanget till våra älskade barn.

 

Fantastiska 1164 kronor blev det!

Helt utan inblandning av oss, då jag var tvungen att jobba och Jennie var bortrest.

1164 kr mer än vad vi hade innan! Mia sa lite försiktigt att det inte blev så mycket av det, men för oss är den summan stor....!

Vi sliter illa för varenda krona som ska in, därför är det så himmelens skönt när nån bara lassar fram en idé, genomför den, och sen skänker pengarna rakt av...Ni anar inte känslan av det!

 

                                                      Så Mia.... TACK! TACK! TACK!

 

                                                                       Kram!

 

                                                                 Anna och Jennie

 

 

 


Lite mera barn :)

Nu har det värsta arga lagt sig och jag överväger inte längre åkern....därmed inte sagt att jag tycker om skitdatorn.
 
Men det finns betydligt trevligare saker att lägga sin energi på och igår så kom det mer foton på våra barn som Sam har tagit och skickat :)
 
Lilla fina Jamirah Babirye...
Ben Mugoya :)
Jolly Mabanda!
Mawere Dafali
Jalia Namatovu... vårt allra första barn som fick en familjevän...
Och vackra Winnie som har en speciell plats i mitt hjärta.
 
 
                                                                         Anna

JAG BLIR KNÄPP!

Jag har en ny dator. Jag avskyr den djupt. Jag undrar om jag någonsin kommer att tycka om den.
Windows 8 är ingenting för mig som suger på datorer.
På bara några timmar har jag lyckats radera både det ena och det andra, såsom fina kommentarer vi fått på bloggen samt en del bilder. Jag har heller inte lyckats lista ut hur jag ska svara på en kommentar då den säger massa saker som jag inte förstår vad den menar.
 
Jag återkommer, när jag är mindre arg och förstår hur den här skitdatorn fungerar alternativet är att jag slänger ut den på åkern. Men jag kommer tillbaka.... och jag ber om ursäkt för de kommentarerna jag har raderat..... det var inte meningen....
 
 
 
                                                               Anna

Han bär på en historia också han...

 
Ibland så glömmer jag vem Eddie är....Eller jag glömmer såklart inte av honom, men jag glömmer av att han har en historia bakom sig han också som hade kunnat få vem som helst att inte vilja stiga upp någonsin igen. Jag tänker inte på att också han måste bära på saker som gör ont och jag tänker inte på hur väl han måste förstå vad de barnen bär på som han tar hand om nu, just för att han har gått igenom samma sak.

 

Eddie är idag otroligt stark som människa. Jag hyser den största respekten för honom, och det han gör för Ugandas barn, det gör inte alla. Det kan inte sägas nog många gånger.

 

 

 

 

Tänk om vi hade kunna få bara en liten,liten del av de barnen som finns på Bristol nu att känna sig lika starka på insidan som Eddie gör. Om vi, trots deras upplevelser, kunde få dem att bli starka individer med hela hjärtan och en klar bild på framtiden.

Om vi bara kunde hjälpa dem att förstå att världen tillhör dem, precis som den tillhör alla andra....

 

 
 
 
                  
                                                                          Anna

Man tar vad man behöver!

Ibland kommer små minnen fram som man stoppat undan i nåt fack långt borta. Dom liksom bubblar upp!

I morse kom ett sånt litet minne och jag kunde inte sluta skratta!

Det är svårt att skriva så att nån förstår men det är Uganda i ett nötskal på nåt vis!

 

 

En dag var vi ute på lite äventyr sist vi var nere... Vi var  hemma hos Sam, Muteesa och hos Sam´s mormor bland annat. På vägen till Sams mormor så var det ett farthinder som var väldigt högt. Vilket gjorde att dom flesta körde genom en bensinmack för att slippa hindret, då underredena i bilarna slog i, alternativt så sneddade dom över hindret i väldigt låg hastighet.

 

 

Våran buss körde runt hindret, men bussen framför oss valde att köra över.

Just när dom kommit upp med framhjulen på hindret så skumpar det  till ganska så rejält i bussen så bakluckan flyger upp.

I ögonvrån ser vi nån komma springande mot bussen för att som vi tror, vara snäll och klappa ner bakluckan..... Men nä..... Snabb som en iller så haffar han tag i en gummilist som sitter runt själva hålet för bakluckan, river loss den, och springer iväg!

Chauffören och mekanikern av den bestulna bussen hoppade såklart ur och försökte springa efter men han försvann snabbt!

 

 

Men fatta vad fult... killen behövde en gummilist och då löste han det.....inte på ett så bra sätt men det såg kul ut för oss som såg det!

 En sån här buss är det som saknar en gummilist....... :D

 

                                               

                                                                                Anna

 


Att hjälpa!

I vårt projekt har vi flera olika sätt som man kan hjälpa till på och vi är tacksamma för all hjälp som vi kan få, för utan den så kan vi inte göra det vi gör. Det finns inga som helst möjligheter att vi klarar allt själva längre.

 

 

  • Vi har våra familjevänner som skriver med ett specifikt barn, och bidrar med pengar för det. Detta är väl det sättet som dom allra flesta känner är det enda rätta....Man känner att man "gör" något. Men med det här sättet att hjälpa så åtar man sig också vissa saker och det passar inte alla. Vi är väldigt noggranna med familjeverksamheten då den betyder väldigt mycket för barnen där nere, så den måste flyta på. Och ibland måste vi sätta stopp för intag av nya familjevänner för att hinna ikapp och etablera en bra kontakt.

 

  • Vi har också månadsstödjare som betalar en summa varje månad. Den här hjälpen är oerhört viktig, och gör precis lika stor skillnad som den som familjevännerna ger. Här behöver man inte göra något mer, men man hjälper till att trygga upp situationen så att vi slipper "panikarbeta" då det rasar. Drömmen är att kunna jobba i förebyggande syfte.

 

 

  • Sen brukar vi alltid göra ett försök att samla in pengar då vi reser ner för att kunna köpa saker då vi väl är på plats. Då kan man också välja att hjälpa till. Alla sätt att hjälpa är bra, det viktiga är att man gör något....

 

 

Känner ni att ni vill vara med? Eller ni undrar något, så kontakta oss jättegärna!

 

 

 
 
 
                                                                Anna och Jennie

Jag vet att det är fel..

Om en känsla kan vara fel, så vet jag att min är det när jag säger att det det känns som att jag sviker barnen i Uganda när vi inte är där. För jag vet att vi inte gör det. Men vi kan aldrig säga till dem att: Vi åker hem nu men vi ses i September igen, då kommer vi tillbaka!

Vi har aldrig lovat dem att komma, men inuti mig känns det så.

 

Vi vet aldrig när vi lämnar Uganda om det är den sista gången vi gör det...Och det tycker jag är jättejobbigt!

Jag mår bäst när jag vet vad som ska ske och då inbillar jag mig att alla andra vill ha det så också.

Vi har inga skyldigheter gentemot någon, men det spelar ingen roll. För jag vill kunna lova dem att vi ses igen, både för deras skull, men också för min.

 

 

Band är skapade mellan oss utan att vi bett om det, och dom banden sträcks och tänjs på mer än vad jag tycker om. Jag vill att dom ska veta att vi kommer så fort vi bara kan för att dom betyder mer än vad dom själva förstår.

 

 
 
                                                                 Anna
 

 

 


Trevlig midsommar!

Förr om åren när vi firat midsommar så har jag liksom aldrig riktigt förklarat för dom nere i Uganda att vi gör det. För det kan ju omöjligt finnas nån motsvarighet till den här högtiden någon annanstans...!
 
Igår pratade jag med en av killarna därnere och bestämde mig för att berätta om denna udda högtid.
Jag började lite försiktigt att berätta att flickorna har blommor i håret, och att vi dansar kring en midsommarstång....Så långt var allt okej. När jag sen berättade att vi sjunger en sång om grodor tyckte han att det var lite konstigt! Avslutningsvis berättade jag att vi äter rå fisk till mat och då fick jag till svar ett WHAT?! 
Och sen kom ett: Snälla Anna.... skicka lite foton på detta.... jag vill så gärna se!
 
 
Herregud så konstigt det måste låta i deras öron när vi berättar! Samtidigt som det ju måste vara precis lika spännande för dem att höra om våra traditioner som det är för oss att höra om deras.
 
Men med sillen i magen och i väntan på grillning och jordgubbar så vill jag bara önska er en riktigt
Trevlig midsommar!
Tack för allt ni gör för oss!
 
 
                                                                      Anna
 
 

En flicka på 18 och barn från Uganda

Idag är det en stor dag hos oss! Våran äldsta fyller 18 år!
En Linnéa som har varit älskad från första stund och utan förbehåll.
En flicka med lika stort hjärta som yvigt humör och det barnet som gjorde mig till mamma.
Så full av humor och lika mycket allvarsamhet då det krävs utav henne.
 
Jag vaknade kvart i fem i morse och jag kunde inte somna om....dagar som denna blir alltid lite känslosamma tycker jag.... Man förstår vilken tur man haft i livet....det är inte en självklarhet att få bli förälder och det är inte heller en självklarhet för ett barn att vara älskat. Men vi hade tur både jag och Linnéa....Jag för att jag fick bli hennes mamma och hon för att hon inte behöver tvivla på att hon är älskad till månen och tillbaka, oavsett vad.
 
En liten Linnéa i Uganda då vi var där 2008....
 
 
Lite fler kort kom också ifrån Sam på ytterligare några av våra fina barn i Uganda.
Barn med familjevänner i Sverige!
 
Emma Aizizi...
Kalifan Wasswa...
Makanga Harafat...
Gladys Nankula....
Aisha Nakayiza..
Och Andrew Mwebaza!
 
 
                                                                       Anna

Kära familjevänner!

 
 
Vi har vår familjeverksamhet som ligger oss oerhört varmt om hjärtat. En verksamhet där en familj i Sverige skriver brev med ett barn på Bristol. Det betyder jättemycket för barnen och också för oss!
 
 
Vi har till er familjevänner skickat ut ett brev, och nu också ett mail där vi bett er att ändra kontonumret för era inbetalningar samt att meddela oss via er mail att ni mottagit informationen, dels för att det är JÄTTEVIKTIGTatt kontonumret ni använder är det nya från och med nu, samt att vi behöver få vår mailadresslista uppdaterad.
 
 
Responsen på breven har varit låg, därför försökte vi på mail idag, och nu här.
Vi tar gärna arbetet som allt innebär, men om vi kan sköta allt så enkelt som det bara är möjligt så får vi mer tid över till andra saker som också behöver göras. Så snälla hjälp oss med detta!
 
 
                                                         8388-1,4 140 970-7
 
 
                        Detta är det nya kontonumret vi önskar att ni använder från och med nu!
 
 
                                                                     Kram!
 
                                                              Anna och Jennie
 
 
 
 

Spela roll

Jag ser på bilden och ser helt plötsligt nåt helt annat mot vad jag brukar se.

Jag har tittat på den så många gånger utan att riktigt tänka på vad jag känner.

Nu suger det tag i magen på mig av någon anledning som jag inte kan svara på, för jag vet inte.

Jag ser en klar och tydlig skillnad på färgen på våra händer och jag vet också vilken skillnad det är på arbetet som våra händer utför. Jag vet vilka skilda liv dom lever, men jag vet också att det inte spelar nån som helst roll vilken färg man har.......Hur kan det spela roll för någon?

 

 
 
                                                                            Anna
 

Personligt....

Vi utlämnar en stor del av oss själva när vi skriver om Uganda. Ni läser om glädje, förhoppningar, vad vi känner, att vi ibland känner oss totalt otillräckliga fastän vi vet att vi gör vårt bästa i alla lägen.
 
 
Ni vet när jag är glad och ni vet när jag inte är det. Just såhär har jag valt att skriva, för jag kan inget annat.
Jag vet inte hur man SKA skriva, jag gör det bara. Och det är inte svårt, för nånstans är det ändå bara en liten del av mitt liv som ni ser.
Mitt vanliga liv med familjen har jag valt att inte skriva om. Och Jennie skriver inte om sin heller.
 
Men nånstans kanske det ändå hade varit kul för er att få se, och kul för mig att få visa, var jag hämtar min kraft. Hur mitt liv ser ut när jag är hemma och hur vi har valt att ha det.....
 
Det här skrämmer mig mer att visa än nåt annat....så vi börjar lite försiktigt ute.....Välkomna hem till oss!
 
                   Så här heter stället där vi bor :)
 
                 
                     Framsidan.....
                   En lite rörig baksida......
                   Våra små lamm på sommarbete :)
 
                    En liten uteplats....
                Och en damm under uppbyggnad.....
                    Jag hade turen att få träffa en händig man...Inget är för stort eller för svårt.
                    Så länge han slipper han slipper resa så är han nöjd! 
                    Huset har han byggt själv med hjälp av sin pappa, min galna svärfar!
 
 
Så....så här har vi det...kanske ,kanske kommer det lite bilder inifrån en dag när jag har det mer städat än vad jag har det nu..... :)
 
                                                            Önskar er alla en bra dag!
 
 
                                                                             Anna

Fina barn, våra barn!

Igår började det droppa in foton från Sam på våra familjevänsbarn!
Dom togs igår och är således alldeles nytagna :)
Barnen ser oerhört allvarliga ut, men det handlar om respekt.... man gör så här i Uganda.
Även om vi mycket hellre hade sett ett jätteleende på dem!
 
                    Nandego Ruth....
                    Sharifah Nakato...
 
                  Tonny Alizania....
                   Kironde Nelson....
 
                   Och Namugambe Robinah
 
 
Dessa barnen är några utav dem som har familjevänner här i Sverige... det kommer bilder på fler :)
 
 
                                                                     Anna
 
 
 
 
 
 
 

320 av 420....

 
320 barn är på plats på Bristol i nuläget. 320 av 420 inskrivna. Så är det att vara barn i Uganda.
Man går i skolan om föräldrarna har råd eller när dom har råd. Missar man en månad på terminen så är det ingen som bryr sig om det, det är bara så.
 
 
Det är ju såklart jättesynd att det är så, dels för att en utbildning är det enda som ger dem en möjlighet att klara sig i livet och att väldigt många av dem har det faktiskt bättre på Bristol än vad dom har det hemma.
 
En mun till att mätta hemma klarar inte alla familjer av dessvärre. Många familjer är också oerhört trasiga och har inte förmågan att ta hand om sina barn överhuvudtaget, men alltid inser dom inte det själva.
 
 
Barn har behov, oavsett i vilket land man bor och även om dom i Uganda inte alls vet nåt annat än det sättet som just dom lever på så tror jag ändå att behoven sitter djupare än så.
Varför kommer dom annars så nära när vi lyfter upp dem i famnen? Dom borde inte veta vad dom ska göra, men det finns där i dem oavsett hur dom haft det.
 
 
Att vara i någons famn är en trygghet för vem som helst.
Att vara älskad borde vara en självklarhet för alla.
Att veta att någon finns där oavsett vad som händer, borde också det vara en självklarhet....
Men vi vet alla att fallet inte är så. Inte i Sverige, i Uganda eller någon annanstans i världen.
 
 
                                
                                                                          Anna
 

Nu är det tomt.....

Lika tomt med besökare på bloggen som det är tomt i mitt huvud om vad jag ska skriva...
Tur att hjärtat är lika fullt i alla fall.... :)
 
 
 
 
                                                                       Anna

Nu är det sommar!

En flicka som ser fram emot sitt allra sista sommarlov. En pojke som tar ett kliv ut från grundskolan och äntligen ska få göra nåt som han själv har valt. En lillebror till dessa som mest bara flyter med i tillvaron och inser att han har alltför många år kvar i skolan för att kunna se ett slut på det ännu :)
Mina tre egna barn som får mig att spricka av stolthet. Ett långt härligt sommarlov ligger framför dem och dom förtjänar det verkligen.
Att regnet öser ner spelar ingen roll, sommaren är här och den kommer att bli bra!
 
 
I Uganda börjar vardagen för Sam bli som vanlig igen. Lillasyster kom hem efter 2 dagar på sjukhuset.
När Sam kom för att lämna henne till mormor möttes han av att lillasysters storasyster (Sam delar mamma med Treccy, som i sin tur delar pappa med Norah) också hon har fått malaria.... Sam fick ta henne med sig och spendera ytterligare en natt på sjukhuset men nu med ett annat barn. Ett barn som han inte har några blodsband med, men ändå inte orkar se lida.
 
Så helt tömd på pengar, men med en friskare lillasyster så är Sam ändå nöjd, och jag är stolt över honom och hans hjärta....så himlans stolt.
 
                     Sam och min Elias....
 
                                                                       Anna
 
 
 

Skype meeting!

För varje dag som går så lär vi oss nya saker. Saker som förbättrar och förenklar vårt arbete med Bristol.
Idag har vi tagit ett steg i en bra riktning genom att ha vårt första bestämda möte via Skype med Eddie!
 
Vi har pratat med honom flera gånger innan men bara för skoj skull, nu hade vi saker att uträtta.
Vi hade ett jättebra möte och samtalet funkade utan avbrott vilket inte är så vanligt då deras nätverk är ganska dåligt...
 
Allvar blandat med mycket skratt är det som möter oss i vårt arbete med Eddie, upptill det en stor portion tacksamhet och ödmjukhet ifrån honom inför det arbete vi lägger ner.
 
Det här var inte sista gången vi hade möten via Skype, det är jag alldeles säker på.
Snabbt, lätt, ja eller nej.... svårare behöver det inte vara när man arbetar mot samma mål,
Det som är bäst för Bristols Barn!
 
Sämsta bilden....men ändå! :)
 
                                                                   Anna

När Eddies dröm blev mer än bara en dröm...

Fokus låg på att bygga en skola och det var också det enda vi skulle göra. Då skulle Eddie´s dröm vara förverkligad och vi skulle känna oss nöjda. Allt det här var vi på det klara med.

 

 

Ändå står vi här nu...med mer arbete än någonsin tidigare, fastän skolan faktiskt fungerar och är klar på det stora hela. Vi står här för att vi vill det. För att saker hände som vi inte kunde veta och för att vi hade känslor inuti oss som vi inte visste fanns.

 

Det som skapar mest arbete för oss idag är att sprida att våra barn finns, och det är inte lätt.

Det är en hårfin gräns mellan att få folk att vilja lyssna och att stöta bort dem. Jag har nog lyckats stöta bort fler än vad jag har fått att se, men man lär väl sig med tiden kanske vilka det inte är någon idé att prata med om just detta. Och att ha människor med sig som egentligen inte bryr sig alls, det vill vi inte heller ha.

Dom tar för mycket av vår energi.

 

Livet tog den här vändningen....Vi lägger antagligen för mycket tid, fokus och hjärta bakom det vi gör, men det går inte att inte göra det. Dom olika världarna vi lever i är inte alltid lätta att hålla isär då man alltid känner sig otillräcklig på något av hållen.

Känslan och tanken av att veta att jobbar vi bara lite hårdare, så kanske nån mer ser att barnen finns, och gör vi bara lite till så kanske det snart är våra barns tur att få den uppmärksamheten och hjälpen som dom behöver....Det svåra är ju att vi aldrig vet att det kommer att hända. Varje dag hoppas man att någon ska göra något som kan trygga tillvaron litegrann.

Ge oss lite tid och andrum för att hinna ifatt med alla tankar och ideér som vi har...

 

 

Jag önskar att människor förstod att vi faktiskt har valt att göra det här. Det är inte bara en kul grej.....

Vi blir inte rika, för att hjälpa andra handlar inte om det.

Det innebär också uppoffringar för oss, vakna nätter med rusande huvuden, tårar när vi inte når dit vi vill och orken är på väg att ta slut för jag vet inte vilken gång i ordningen.....Men vi vill göra det, för att vi kan.

 

 
 
                                                                               Anna

När man blir så lycklig så man kan svimma!

För ett litet tag sen så fick jag ett meddelande på min facebook från en som heter Mona. Mona är syster till Pia som antagligen har hjärntvättat både Mona och övriga familjen med vårt arbete på Bristol. Mona är precis lika hjälpsam som sin syster och har skänkt pengar till våra barn titt som tätt. Nu hörde hon av sig ang lite andra pengar som gör oss både rörda och otroligt glada!

Mona har en dotter som heter Alicia som slutat 9 an nu precis. Alicias klass hade samlat in pengar för att göra en klassresa. Dock blev det kvar lite pengar då resan var betald och istället för att ta de här pengarna själva så bestämde klassen sig för att skänka pengarna till ett välgörande ändamål! Hatten av för 16 åringar som tänker så! Som ni kanske nu redan anat så var det välgörande ändamålet våra barn på Bristol! Vi blir så glada! Både för att våra barn får ytterligare lite hjälp till sina instrument ,men också för att svenska ungdomar gör en sån handling mot andra barn och ungdomar i världen,det ger hopp inför framtiden!

 

 

Det här inlägget hade jag förberett för att lägga på bloggen så snart vi fått reda på hur många hundra den här klassen hade fått över. Vi räknade med kanske 2-300 , men som alltid är det inte storleken på summan som gör oss mest glada utan tanken att våra barn har synts för någon.

Jag trodde jag svimmade när jag kollade till på vårt konto nu precis och fann att klass 9c på Apelskolan har satt in 3500! Herregud! Ytterligare 3500 som vi kan lägga på instrument till våra barn! Helt galet! Vi finner inga ord!

 

Så Alicia och alla ni fantastiska ungdomar i 9c,känn i hela ert hjärta att ni just varit med och gjort skillnad!

Skillnad för barn och ungdomar i världen som behöver all hjälp dom kan få.....

Vi är så evinnerligt tacksamma för er hjälp! Ni anar inte!

 

                                                                  Tusen Tusen Tack!

 

                                                                     Anna och Jennie


HARD WORK PAYS

 Det är  barnen och ungdomarna som vi möter på våra resor som vi gärna berättar om för er här på bloggen. Dom har många öden som berör oss och dom vill vi ju också att ni ska få ta del av. Korten vi tar och får med oss hem är mestadels helt ljuvliga att titta på och varje gång ser man något nytt i korten på alla barnen. Våra besök är helt fantastiska och vi får komma nära barnen, bära dom som vill bli burna och trösta dom som behöver tröst.

 

 

Bakom allt detta så ligger det också många timmar av jobb. Jobb som startar här hemma och som startar månader innan resan och som fortsätter fram till dess att våra väskor är vägda och incheckade på flygplatsen i Sverige. 

 

 

När vi väl är framme tar ett annat sorts arbete vid. Ganska omgående sätter vi oss i möten med Eddie där vi diskuterar hur situationen på skolan är, vad som behövs inhandlas till skolan, är där några som är sjuka, finns det barn som har fösvunnit osv. Detta är ett måste innan vi kan komma igång med den långa arbetsveckan som vi faktiskt har framför oss.

 

 

När vi gjort upp vad som ska handlas så tar Eddies hårda arbete vid till att leta dom bästa priserna och få så mycket som möjligt för pengarna vi har med oss. Vi ska ju förvalta pengarn på bästa sätt utefter det förtroende vi har fått från givarna. Varje dag läggs många timmar på att diskutera och förhandla.

 

 

Det ska ringas till någon som känner någon, åka från en butik till en annan, leta telefonnummer till någon, ordna transprt, fixa hantverkare osv. På kvällarna ska allt dubbelkollas, sorteras, packas osv. Många kvällar blir till nätter innan vi kan lägga oss för att sova några välbehövliga timmar. 

 

Ingenting köps utav Eddie utan att han först kollar med oss om det känns rätt med priset han har givits och att antalet är rätt.

 

 

Det blir många papper som skrivs allt efter som veckan går. Vi måste ha allt svart på vitt, både för oss och för Eddie.

 

Vad jag vill säga är inte att det ska tyckas synd om oss på något sätt, men trots att korten på barn är helt underbara så ligger det många, många timmars jobb bakom för att få allt att fungera. Det gäller både för oss och för Mr Kisingiri……..

 

Jennie


En storebror...

En lillasyster som just nu befinner sig på en klinik strax utanför Kampala med en ilsken Malaria härjande i sig.
En storebror sittandes på en stol bredvid henne med förhoppningen om att inte förlora ännu ett syskon...
 
 
En verklighet som är Sam´s och Treccy´s.....och det var längesen jag kände mig så långt borta som jag gör just nu.
 
 
                                                                     Anna

När någon tänker,blir man glad!

Ju äldre man blir, ju mindre kräver man av livet. I alla fall gör jag det.
Eller är det för att vi har varit med om det vi har vart kanske....?
Jag vet inte men i alla fall så är det inte speciellt mycket som krävs längre för att man ska bli glad.
En upplockad diskmaskin från nån härhemma som inte brukar göra det, eller en planerad middag efter en dag på jobbet som man dessutom slipper laga eller att kläderna är bortburna från tvättstugan efter att jag tvättat dem är saker som får mig att bli glad!  Ni hör....jag kräver inte mycket.....
 
 
Detsamma gäller dem i Uganda....När dom gör saker man inte bett om, så blir man glad!
Sam är fantastiskt duktig på att göra det. Han kommer ofta med små hälsningar, eller ringer på Skype så ofta han kan bara för att han vet att vi vill se barnen. Skulle jag sedan be honom om något så rör det sig oftast om max en dag innan han har gjort det, och alltid med ett leende.
 
 
Igår var det en annan kille som fick leendena att bli breda härhemma.... Muteesa hade varit på Bristol och passat på att knäppa lite kort på vissa barn och skickade hem till oss. Om Jennie bett honom göra det, det vet jag inte men jag fick i alla fall en bild skickad till mig på en flicka som jag längtar efter mycket......Winnie ♥ !
 
 
Hjärtat blir både varmt och lätt över att få se henne må bra,likaså över Muteesas handling för att han vet att jag  funderar utan att jag behöver säga det till honom....
Att vi gör det vi kan för varandra är en självklarhet.... för vänner gör det.
 
 
 
                                             
Det  färgade tvinnade bandet kring Winnies hals visar att hon är ett boende Bristolbarn...
Det sitter en nyckel i det och den går till Winnies blåa plåtlåda.....i vilken hon förvarar sitt liv.
En nyckel på Bristol tappas inte bort. Så enkelt är det.
 
 
                                                                      Anna

Vi kan lätt göra skillnad

Har ni tänkt tanken hur mycket pengar vi gör åt varje månad på saker vi inte ens tänker på?

 

Jag menar rasselpengar som läggs på hämtmat,glass,bio osv.

Saker som vi kan klara oss utan men som vi unnar oss för att vi kan göra det.

Jag kan lova, att om vi räknar samman alla de pengarna som rinner mellan våra fingrar så skulle vi sluta på ganska så åtskilliga hundralappar för de allra flesta.Men det är skillnad i våra liv...

 

 

För 600 kr har vi skolgång ett helt år för ett barn på Bristol. Det kan vi blåsa på en månad på INGENTING.

För 168 kr kunde vi köpa en solcellslampa till en av sovsalarna för att slippa använda stearinljus där barnen sover.

För 40 kr har vi ett myggnät till ett barn som hjälper till att förhindra Malaria.

 

 

Förstår ni?

Vi kan förändra förutsättningarna för ett barns liv för 100 kr i månaden, för till och med  50 kr i månaden....

Och vad gör dom allra flesta? Ingenting alls.

Jag lovar att sätter man 100 kr på ett autogiro som dras varje månad, så har dom flesta utav oss glömt bort att vi hade dom pengarna inom ett par veckor...Så lite skillnad gör 100 kr på en månad för dom flesta utav oss.

 

 

Ni som är här inne och läser tillhör ju inte den kategorin av människor som inte gör något, för då hade ni inte vart här, ni hade inte heller kommit tillbaka.

Det handlar inte bara om att skänka pengar för att man ska göra det, utan att faktiskt vilja göra det...

Lika viktigt är tankarna som vi ger de människorna som ingenting har.

Tankarna ger dem ingen skolgång eller mat i magen, men på sikt kan synen på dem förändras.

Vi kan också på så vis förändra barnens syn på sig själva....får vi dem att förstå att dom är värdefulla och betydelsefulla så kommer dom att möta världen på ett annorlunda vis också dom.

Jag är medveten om att det är en lång väg att vandra, men vi måste ju iallafall försöka.

Klarar vi ett enda barn så har vi gjort skillnad.

 

 

                                                                    Anna

 

 

Jag minns.....

 
 
 
 
 
Jag lovar att minnas den alldeles för nätta lilla kroppen i min famn...
Varm,trött och alldeles avslappnad.
Och jag lovar att aldrig någonsin bli bekväm med tanken att människor i vår värld har det svårt.
 
                                
                                                                        Anna

Tack! Tack! Tack!

Insamlingen till instrument till barnen startade som en tämligen trög historia....Det var inget som förvånade mig egentligen, men som ändå gjorde mig lite nedstämd då instrumenten är mer viktiga än vad vi kan förstå...

 

Men vi hade sen innan bestämt jag och Jennie att vi måste vara nöjda med varenda krona som kan tänkas komma in....det kan ju iallafall räcka till något...

Och det som startade mer än lovligt trögt kom att vända till en summa som vi känner oss så himla glada över!

 

                                                          ♦  6750  kr

 

 Skänkta av er i bloggvärlden, det är stort det!

 

Dom allra flesta av er har vi inte ens träffat utan ni har valt att ta oss och barnen till er iallafall!

Det känns i hjärtat ska ni veta.

Något som bara började som en kul grej med det här med bloggen verkar bli det som skänker oss mest, och då menar jag inte i pengar utan engagerade läsare med massa hjärta och vilja att hjälpa till med det som man kan just nu.

 

Jag och Jennie har också tagit beslutet att låta de pengarna gå till instrument som vi fick från det loppet som Angela anordnade i vår lilla by, så det innebär ytterligare 2400 kr!

Sen inväntar vi ytterligare några kronor från ett annat håll som vi också kommer att använda till instrument så vi kommer att kunna skicka ner en summa till Eddie som vi vet att han kommer att uppskatta massor!

 

Så snart allt är ordnat med nerskickade pengar och inköpta instrument så kommer vi såklart att visa bilder på det.

 

Men vi vill också säga Tack....för att ni tror på oss och på det vi försöker göra...det är det största av allt!

 

                                                                   Anna och Jennie

 


Lite,lite bloggkärlek!

Jag läser en del bloggar....det blir ju gärna så när man skriver själv....

Jennie läser också en del vet jag, men vi läser inte samma. Inte alla iallafall.

 

Men det finns en del av de bloggar vi läser som är gemensamma och det är sådana som valt att hjälpa oss lite extra mycket i vårt arbete med Bristol.

Det är många som gör det och vi är oerhört tacksamma för varenda en av er, men just dom här ger oss oerhörda mängder med energi och vill hela tiden hjälpa oss framåt.

Egna ideér om vad som kan göras, ivriga hejarrop när orken tryter, vilja att sprida vårt arbete och ett aldrig sinande humör när bloggen gjordes om är bara exempel på vad dom gjort.

 

Hur vi ska tacka er, det vet jag inte.... för det finns inget som är stort nog, men i sann blogganda så hamnar ni nu på vår länklista över bloggar och bloggare med mycket hjärta!

 

                                                     Tack för er hjälp... Ni är grymma!

                                                                      ♥ ♥ ♥

 

                                                               Anna och Jennie


När hjärtat slutar att slå

Ni vet känslan när hjärtat slutar slå för ett par sekunder och man blir så rädd så att man inte vet vad man ska göra, det hände mig igår. Och jag insåg så snabbt att våra vänner i Uganda har vi verkligen till låns....

Det har man förvisso med alla, men där är det ändå annorlunda.

 

Jag pratade med en ungdom därnere som jag har lite svårt att hantera, det är nåt med honom som gör att jag inte riktigt fixar honom. Han är medlem av brassbandet men bor inte på skolan.

Och efter ett kort Hej, så skriver han att en i brassbandet har blivit mördad.

 

Det svartnar för ögonen då jag vet att Muteesa inte är hemma och Sam har jag inte pratat med på ett par dagar, och ingen av dem är online så jag kan nå dem. Tankarna rusar.

 

Det är så här att man litar inte till fullo på speciellt många därnere, det är bara så, inte till 110%.

Det är ett fåtal och man vill inte tro på något som inte kommer från den lilla skaran.

Jag försöker få fram från den här killen vem det är som blivit mördad, och till slut får jag ett namn som jag inte alls känner igen, en lättnad för jag iallafall får veta att det inte är Sam eller Muteesa...

Samtidigt så växer klumpen i magen för att tillhör han brassbandet så vet jag ju ändå vem det är, och det är en ungdom, nån som fått sluta sitt liv alltför tidigt.

 

Rätt som det är kommer Muteesa online och jag får äntligen prata med nån som jag förstår mig på!

Han blir såklart lika rädd som jag då han inte varit hemma under helgen och på 2 sekunder tar han reda på vad som hänt... Det visar sig vara en kille som spelade i skolans brassband emellanåt, men han var inte medlem i det....en nära kompis till våra killar i vilket fall, men ingen som vi träffat.

Dessutom hade det inte hänt nu utan i februari, ett par dagar innan vi kom ner nu i år.

 

Varför den där killen väljer att leverera "nyheten" 4 månader efter den hänt och på sättet han gör det, får stå för honom....han klev dock inte in på min lista för personer jag litar på.

Men ändå fick jag en smak på vad jag vet kommer att möta oss....Vi kommer att förlora människor därnere som vi tycker om,för deras liv är annorlunda än vårt.

 

Jamil som den mördade pojken hette blev matförgiftad av sin styvmamma, 20 år gammal.

Hur ska man nånsin lära sig att hantera såna saker? Jag kommer inte att göra det iallafall.

Jag inser också att vi blir skyddade från sanningen av våra vänner därnere, och ibland känns det skönt att man inte får veta allt som händer...en falsk trygghet, det vet jag, men ibland är den skön att få, den sanna kan göra så vansinnigt ont och skrämma en mer än något annat.

 

 
                                                                            Anna

Dom älskar honom.

Otaliga är de små samtal som vi för med våra ungdomar på Bristol, främst via facebook från en krasslig telefon.
Att logga in där kostar ingenting, men det går ganska långsamt. Man kan köpa airtime och får då en snabbare uppkoppling men det har dom ju inte pengar till såklart, men det funkar absolut iallafall.
 
Att få ge ungdomarna de här små stunderna känns som en självklarhet, även fast man ibland inte riktigt har tid eller ork, men det är viktiga samtal om både stort och smått.
 
Igår pratade jag med en kille som går i S.6 och som hoppas på att kunna börja läsa på univeritetet nästa år.
Jag frågade om han kommer bo kvar på Bristol då?
 
-Det vet jag inte svarade han lite lojt, jag kanske flyttar eller nåt.
 
-Okej blir mitt svar, och innan jag hinner skriva mer såkommer det från honom igen,
 
-Fast vet du Anna? Jag har varit hos Mr Eddie sedan 2004 och jag ser honom som min pappa, jag vet inte om jag kan lämna honom. Han ger mig allt jag behöver och jag älskar honom.
 
 
Precis så är det...men sanningen är nog också den att det finns ingen annanstans för den här pojken att ta vägen.
Hans liv är på Bristol och Eddie är hans trygghet, tillsammans med de andra barnen och ungdomarna som inte heller har någon familj att ty sig till.
 
Banden mellan Eddie och de äldre ungdomarna är klara och väldigt tydliga. Han gör allt för dem och dom gör allt för honom. Vi såg det redan under vår första resa och det är ännu mer tydligt nu när vi känner dem.
 
Det är respekt vi ser i deras ögon när dom tittar på honom. Inte respekt som i rädsla, utan respekt som i kärlek för att dom vet att han gör allt vad han kan för dem och för alla sina barn på Bristol Academy.
 
 
        Eddie med storkillarna 2008.....
 
                                      
                                                                             Anna
 

Tack Victoria

 
 
Tidigare har vi berättat om det fantastiska gensvaret vi fick när Anna och jag hade möjlighet att på vår arbetsplats få sätta ut insamlingsbössor till förmån för våra barn.
 
Det var före jul som våra egenhändigt gjorda bössor fick ta plats i luckan på det matställe där vi jobbar. Vi bestämde att dom skulle få stå framme tills dess att vi i februari i år skulle åka ner till skolan. Våra kunder var helt fantastiska och de som till en början stoppade ner sina växelpengar kom snart tillbaka och växelpengarna växte till sedlar.....
 
På två ställen till i vårt lilla samhälle stod våra bössor. I blomsteraffären där min svärmor jobbar och i en kläd och smyckesbutik som Marie driver. Marie tillsammans med sin mamma är en av våra familjevänner.
 
Vi har valt att ha en bössa kvar på jobbet då många fortfarande väljer att lägga sina växelpengar där i.
 
För någon vecka sedan så kom där ett mail till oss. Det var ifrån en tjej som heter Victoria. Varken jag eller Anna hade träffat Victoria och vi blev sådär otroligt varma i hjärtat när vi läste vad hon hade skrivit till oss. Hon berättade att hon har läst våran blogg och att hon läst reportaget om oss som finns i Tvååkersbladet. Victoria berättade att hon jobbar på ett bageri hon undrade om hon fick sätta en av våra bössor där så att kunderna kunde få stoppa i en peng om dom ville och att dom även skulle lägga sina drickspengar där i !! Det är på Gööks bageri här i Tvååker som Victoria jobbar fast hon är mestadels i den butiken som ligger i Skogstorp, Falkenberg.
 
Tack vare Victorias sätt att tänka och sitt engagemang om att vilja hjälpa till så står där idag en bössa i Tvååker och en i Skogstorpsbutiken. 
 
Det är så lätt att avvara en krona eller två, och är vi många som tänker dom tankarna så kan bössorna snart fyllas!
 
 
 
 
 
 
                                                      Jennie
 
 

1 JUNI!

Tiden springer som bekant ifån oss och idag är det 1 juni!
Helt galet men samtidigt så skönt för att sommaren är här.
 
 
Idag har vi också sista dagen för insamlingen av pengar för att kunna hjälpa våra barn med lite nya instrument.
Dom sliter onödigt hårt med knappar som inte går att trycka ner, instrument som saknar toner och cymbaler som saknar handtag att hålla i.
 
 
Pengarna de tjänar på att spela går till saker som dom inte klarar sig utan.
 
 
Så.....Hjälp oss att hjälpa barnen på Bristol! All hjälp gör skillnad!
Tack alla ni som redan gjort det! Hoppas ni förstår hur mycket det betyder!
 
 
                                     8388-1,4 140 970-7
 
Fina Derrick......Han kan spela alla instrumenten som dom har, och han älskar det!
Bristol är Derricks hem,och musiken är hans liv.
 
 
                                                             Anna
 
 
 
 
 

RSS 2.0