Derrick
2008 fick jag förmånen att vara på VM i samarbete i Uganda tillsammans med 7 svenska barn, Anna, Jennie och en lärare till, Agneta. En grupp av barn från Bristol Academy var tillsammans med oss på den här tillställningen. Det fanns även barn från andra skolor i Sverige som deltog och jag hörde då att de var lite avundsjuka på våra svenska barn som hade så många Ugandiska vänner med sig. Vi var hela tiden tillsammans med barnen från Bristol och var en grupp som många andra ville vara tillsammans med. Det fanns också ugandiska barn, som kom från rika skolor i Kampala, med på VM i samarbete och de var lite avundsjuka på våra Bristol barn som kom från slummen och hade vita vänner. Normalt sett hade inte de rika barnen umgåtts med barnen från Bristol, men under dehär dagarna ville även de rikare barnen vara med i vår stora grupp.
Barnen från Bristol stod för musiken under samtliga dagar och när de vid ett tillfälle, under sista dagen, satt ner och pausade såg jag att ett av de yngsta barnen tittade lite på mig. När jag började titta på honom vände han genast bort blicken för att strax åter titta på mig. Jag gav honom ett leende och där satt vi med ett par meter mellan oss och tittade på varandra. Ett sådant där osynligt band skapades mellan oss och jag tog ett foto. På kvällen hade vi grillfest på hotellet för våra vänner från Bristol. Jag letade efter pojken, men hittade honom inte. Det visade sig att han hade blivit sjuk och Eddie hade lagt honom under en filt i trädgården för att sedan skicka hem honom till skolan i en taxi.
Några månader senare skickade jag fotot som jag hade tagit på pojken till Eddie och frågade vad pojken hette. Till svar fick jag att det var pojken som blev sjuk sista kvällen då vi hade grillfest och hans namn är Derrick.
Detta är fotot jag tog då vi satt där och tittade på varandra.
När jag i februari 2010 åter kommer till Bristol är Derrick pojken som finns vid min sida så fort han inte är iväg och spelar. För Derrick är otroligt duktig i brassbandet och är ute för att spela nästan jämt, även när vi är på besök.
En glad Derrick.
Jag fick till och med en kram av Derrick. Jag har bestämt mig för att aldrig lägga ut bilder på bloggen som på något sätt kan såra eller kränka barnen på Bristol, så kanske skulle jag inte lägga ut en bild när jag får en kram av Derrick. Om ni läste Annas inlägg idag så vet ni vad en kram i Uganda betyder….
Derrick och jag
Men nu är det så att Derrick kompisar också fanns i rummet när jag fick kramen, så de vet redan om det.
Derrick, jag och några kompisar till Derrick som också bodde på Bristol.
2012 och Derrick finns fortfarande på Bristol. Han har nu slutat Primary 7 och börjat på Secondary school, men bor fortfarande kvar på Bristol. Han är ute och spelar jätte mycket, så jag fattar inte hur han hinner med att läsa sina läxor, men jag vet att han har klarat av sina studier med goda resultat.
Derrick 2012
Derrick mitt bland några av deltagarna i brassbandet.
Kolla in tjejen till vänster på förra kortet. Kanske lite svårt att se vem jag menar, men hon som har en skjorta hängandes över axeln. Vem hon är får ni reda på nästa gång jag skriver...
Victoria
Vacation!
Ebola....
Händer....
Händer har alltid faschinerat mig av någon anledning.... Jag tycker att dom säger ganska mycket om en människa. Det kan synas vad man jobbar med eller hur gammal man är eller om man kanske har nån sjukdom...allt syns på händerna. Händer har också spelat en stor roll i Uganda. Dom har skänkt mycket förbryllan, glada skratt och också en hel del trygghet, iallafall för mig.
I Uganda har det inte samma betydelse som här hemma när man håller varandra i handen. Här hemma håller man varandra i handen om man är tillsammans med någon eller så håller man sitt barn i handen.
I Uganda håller man varandra i handen om man är vänner.
Killar håller varandra i handen också, det är ingenting konstigt alls, men det skapade en viss förbryllan hos oss, inte minst 2008 då vi inte visste om det...
Hampus var inte heller helt bekväm då han 2010 blev tagen i handen av en 22 årig manlig Ugandier :) Jag fick snabbt ropat till han att det inte var några konstigheter utan att han bara lugnt kunde gå vidare hand i hand med killen i fråga, men jag såg på Hampus något stela gång att han inte var helt tillfreds med situationen!
Samma sak hände nu 2012 då vi skulle pila iväg till en restaurang en av kvällarna....en av tjejerna blev tagen i hand av en utav killarna, stelheten satte in och hon vände sig om och tittade på mig och väste lite leende att
" Min pojkvän skulle inte gilla det här!"
Skitroligt tyckte jag då jag vet anledningen till det hela och kunde skrattande berätta att även hon kunde vara lugn för att det för dem inte alls har samma betydelse, men det är klart....det kan ju kännas lite udda för oss....
Precis lika udda som det är för dem att vi kramas! Dom blev stela som pinnar till en början, och jag fattade ingenting såklart... men kramas gör man inte med sina vänner så som vi gör :)
Olika seder som vi har kan ju såklart göra att vi hamnar i en del lustiga situationer, men ingenting är ju värre än att vi kan skratta åt dem och sedan kanske själva lägga oss till med något som dom andra gör, tex som att Sam och Muteesa numer kramar varandra då dom möts för att det känns för dem som att jag är med dem då och för att det är något som dom lärt sig utav oss...
Att jag däremot skulle gå hand i hand med Jennie då vi är tillsammans känns faktiskt dock fortfarande ganska osannolikt...jag tror inte att vår by är riktigt redo för det.... :)
Anna
Nöjda tjejer!
Vid varje resa till Uganda har väskorna fyllts till bredden med gåvor och då till största delen kläder. Kläder som är skänkta från någon här i Sverige. Om jag bara skulle sätta väskorna på skolan så kan jag aldrig vara riktigt säker på att allt går rätt till när det ska delas ut. Därför vill jag vara med. Om jag själv skulle dela ut varje plagg skulle inte mina resdagar räcka tilll. För det tar ganska lång tid att se till att alla får rätt storlek och ändå får barnen inte välja vilket plagg de vill ha. Jag har upptäckt att det inte fungerar riktigt bra då de vuxna på skolan hjälper till med kläderna, men i år kom jag på att Cissy, Nanono och Sharon kund hjälpa till och då fungerade det.
Naturligtvis fick även de tre tjejerna kläder, men de fick själva välja vad de tyckte var fint.
Nöjda tjejer (Sharon och Nanono) med nya kläder!
Varje dag, då det var arbete med att dela ut kläder, kom Nanono och Sharon för att hjälpa till, Cissy bor på skolan så hon fanns hela tiden där. I början visste de inte hur allt skulle organiseras vid utdelningen av kläderna, men efter ett tag flöt allt på alldeles perfekt. Det var till och med så att jag kunde dra mig åt sidan och de ugandiska tjejerna, tillsammans med våra svenska tjejer, skötte allt arbete. Efter 3 dagar var allt utdelat.
Som tack för all hjälp sa jag till tjejerna att de fick välja ytterligare några klädesplagg. Jag blev fundersam när jag såg vad de valde, för det var inte deras storlek på plaggen. Jag är ganska rak på sak så jag frågade dem vilka plagg som var till dem själva. Då visade de mig de plaggen som jag hade fotograferat dem med. Jag var då tvungen att fråga vem som skulle ha de där extra plaggen som jag hade låtit dem välja. Tjejerna berättade för mig att när de kommer hem kan inte deras mammor tillåta dem att behålla mer än en uppsättning av kläder. Deras syskon har dåligt med kläder och det är inte rättvist om bara ett syskon går runt med flera uppsättningar med nya kläder. Alltså hade tjejerna med omsorg valt ut några klädesplagg som skulle passa bra för deras syskon. Vad osjälviskt tänkt! Här hemma i Sverige hade det inte fungerat så. Mitt mål med att dela ut kläder är att de ska hamna hos familjer som har det fattigt och det gjorde mig inget alls att tjejerna skulle ge lite plagg till sina syskon, de lever ju i slummen. Jag berättade för dem att jag uppskattade att de svarade ärligt på mina frågor och gav dem ytterligare några plagg. Kan ni tänka er hur lyckliga dessa tjejer var när de kom hem och kunde ge sina syskon något så fint som en tröja eller ett par byxor? Jag såg hur glada de var när de lämnade Bristol den här dagen. De gick med riktigt lätta steg ut genom grinden.
Victoria
Ett litet äventyr i sig.....!
Sharon Kirabo
Just så heter nästa tjej som jag vill presentera för er. Åter en tjej som länge höll sig i bakgrunden men ändå var mycket nyfiken på oss. Hon höll sig i bakgrunden för hon tillhör de som är lite blygare, men absolut inte mindre intresserad av att ha kontakt med oss.
Sharon Kirabo
Jag tror faktiskt att de flesta barnen önskar att få vara nära oss och lyckas bli en av dem som rör sig i vår närhet. För det är faktiskt så att det är omöjligt för mig att umgås med alla barnen och det blir vissa barn som man pratar mer med. Egentligen önskar jag att jag hade förmågan att ta varje barn till mitt hjärta och visa dem kärlek, men det har jag tyvärr inte. Jag vet att det finns så många av dessa barn som behöver en vän, en vän som bryr sig och det är här som ni kommer in. Det är flera av er som har hört av sig till oss för att stötta ett barn och skicka brev till barnet. Jag tror inte riktigt att ni kan förstå hur uppskattat det är av ”ert barn” att få ett brev av er. Ett brev att hålla i handen och känna att det finns någon där, långt borta, som vet vem jag är och tänker på mig. Sharon är en av de som har fått en vän i Sverige och det är hon mycket glad över.
Sharon i full fart att öppna presenten som hon i mars fick av sin brevvän.
För några månader sedan fick jag ett sms av Sharon där hon bad efter sin brevväns e-post adress. Jag har förmedlat adressen mellan brevvännerna och jag hoppas verkligen att Sharon har lyckats med att få kontakten hon sökte. Jag är däremot inte säker på att Sharon har de pengar som behövs för att gå in på ett internet café och skicka ett meddelande till sin vän. Jag har själv skickat ett meddelande till Sharon, men inte fått svar. Även om hon inte har råd att skicka ett meddelande så är glädjen för henne att ha våra adresser stor. Hon vet att hon kan nå oss och det är ju inte alla barn förunnat att ha våra kontaktuppgifter.
Barnen har olika taktik för att pocka på vår uppmärksamhet. Den första stunden känns det mycket roligt när alla vill vara runt mig, men snart blir det bara jobbigt. Då kan det vara skönt att få sätta sig ner och prata lite med något barn. Jag för min del väljer oftast att då sätta mig bredvid ett barn som inte har trängt sig runt mig och ropat efter min uppmärksamhet. Ett barn, som jag bara genom att titta på hennes eller hans ögon på avstånd, kan känna en samhörighet med. Sharon var på sätt och vis just en sådan tjej. Vid ett av besöken 2010 skulle jag fotografera en tjej när hon visade mig runt på skolan, Sharon var denna tjej, och där genom kameralinsen fann jag en ny vän.
Sharon i sin skolbänk när jag skulle fotografera henne 2010.
Sharon tillhörde de som då bodde på Bristol. Jag skriver tillhörde eftersom hon nu har slutat Primary 7 och börjat på Secondary school och då istället bor med sin mamma. När hon skulle visa mig sin säng berättade hon för mig att det finns ingen på skolan som sover ensam i en säng. Alla delar bädden med någon. Man väljer inte själv vem man ska sova med, utan det går efter storleken. Sharon som då tillhörde en av de större flickorna sov med en liten flicka.
Sharon med Wendy som hon delar bädden med. Wendy har också en vän i Sverige.
Även fast inte Sharon går på Bristol eller sover där längre så kom hon till Bristol i mars. Detta eftersom hennes brevvän hade skickat med ett brev och en present till henne. Hon öppnade presenten och läste brevet för att sedan sätta sig lite åt sidan och skriva ett brev för oss att ta med tillbaka till Sverige. Jag märkte att hon inte hade så mycket kontakt med de andra barnen i rummet så jag satte mig bredvid henne. Jag började prata med henne och snart hade hon blivit en av tjejerna som under hela veckan kom att finnas vid min sida för att hjälpa till när det behövdes.
Även stora tjejer har kul med ballonger!
Victoria
När tusan ska jag landa....?
Att aldrig riktigt landa är lite påfrestande.
Att alltid vilja göra lite,lite till och att alltid ha känslan av att inte vara tillräcklig, det är så det är för mig när det handlar om Uganda...
I mitt vanliga liv så står jag ganska stadigt med fötterna på jorden.Jag är inte världens bästa mamma, men jag är den bästa mamman i världen för just mina barn.
Jag är inte heller världens bästa fru med det mest välbetalda jobbet, men jag är jag.
Jag funderar sällan på att jag inte skulle vara tillräcklig eller bra nog, jag duger helt enkelt.
Jag kan därför inte låta bli och undra hur det kommer sig att jag känner mig så otillräcklig gentemot dem?
Dom som inte begär någonting överhuvudtaget, utan tacksamt tar emot det som vi kan ge dem.
Varför känner jag mig inte nöjd och tillfreds med det som vi har gjort? Jag söker svaret på det både inuti mig och utanför men jag hittar det inte och jag vet verkligen inte...
Ifrån dem känner jag ingen press alls, men pressar jag mig själv så mycket så att jag inte nånsin kan bli nöjd? Taskigt av mig isåfall att göra så mot mig själv, för så skulle jag ju aldrig göra mot någon annan...!
Jag jobbar stenhårt för att få bort den känslan av otillräcklighet....Jag lyckas inte överhuvudtaget, men jag är medveten.Det kanske kan räcka en bit iallafall?
Anna
Secondary school
Bristol Academy är en primary school. Baby class heter den klass som har de yngsta barnen, därefter kommer Top class följt av Primary 1 och ända upp till Primary 7. När man är klar med Primary 7 måste man sluta på Bristol Academy. Har man råd så kan man börja i en Secondary school. Denna skola har 6 årskurser, men många slutar redan efter fyra år. Cissy och Nanono går på en Secondary school som bara ligger 500 meter från gamla Bristol Academy. Jag fick förmånen att följa med Cissy till skolan en dag. Precis när jag kom var det lunchrast. Här är ett foto från hennes klassrum.
Cissy är tjejen i vit skjorta och slips längst fram på kortet.
Nanono går i samma klass och naturligtvis ett foto på båda tjejerna utanför skolan.
Två glada tjejer framför sin skola.
Victoria
Jösses vad han skrek!
Roliga små händelser utspelar sig hela tiden då vi är i Uganda...saker som får en att börja skratta bara av minnet nu när man är hemma igen.
En sån söt liten händelse utspelade sig då vi kom till ett ställe dit Eddie åker för att hämta sina "krafter". Jag har skrivit om det innan...det var där vi blev daskade av bananblad och vi kastade kaffebönor.... iallafall...dit kom vi nu också så att tjejerna skulle få se det hela också. Vi var inte med i nån ceremoni denna gången utan vi gick bara in på gården.
Väl därinne får ett litet barn syn på oss....han blev så fruktansvärt rädd när alla vi vita kom in så han började skrika som en stucken gris! Han skrek och skrek och skrek! Inte ens när hans mamma tog upp honom så slutade han! Och det blev så roligt till slut så vi skrattade allihop åt den här lille killen. Eddie,Sam och Muteesa tyckte det var helfestligt!
Den enda av oss som kunde närma sig pojken var Nathalie som själv är från Brasilien eller har påbrå därifrån iallafall, om jag inte minns fel, hon var ju också lite brun, så det var ok :)
Hoppas bara på att den här lille killen inte fick några men för livet från den dagen då hans gård fylldes av vita, dessa hemska människor! :)
Anna
Nanono
2008 tillbringade vi bara en dag på skolan. Då passade jag på att gå runt och fota en hel del. Bredvid mig fanns ett gäng med småtjejer. Eftersom engelska är mycket gångbart i Uganda så inbillade jag mig att dessa tjejer kunde en hel del engelska. Men jag kom på, då jag ställde en massa frågor till dem, att de hela tiden svarade yes, yes och åter yes. Jag började tvivla på tjejernas svar och ställde då samma fråga men med en negation. Återigen svarade de yes på min fråga. En flicka som hade hållit sig lite i bakgrunden och inte vågade hänga runt mig började le lite lätt. Jag tittade på henne och hon sa då till mig att småtjejerna inte alls förstår så mycket engelska. Där av hade jag fått felaktig information av dem. Jag fortsatte att prata med flicka som visade sig heta Nanono. Hon visade runt mig på skolan och berättade en massa saker för mig om skolan. När vi kom in i flickornas sovsal bad jag om att få ta ett kort på henne.
Nanono 2008
Nanono har aldrig bott på Bristol utan tillhör den grupp av barn som bara kommer till skolan på dagarna.
När jag i februari 2010 återvände till Bristol hoppades jag på att få återse Nanono. Det visade sig att hon nu hade blivit klar med årskurs 7 och hade börjat på Secondary school, i samma klass som Cissy. Jag väntade och väntade, dagarna gick, men ingen Nanono dök upp. Sista kvällen frågade jag Eddie efter Nanono. Han hade ett telefon nummer så han kunde nå henne och dagen efter, min sista dag i landet, fick jag träffa henne. Att jag frågade efter henne och bad om att få träffas gjorde henne mycket glad.
Nanono februari 2010
Jag hade med mig ett plockepinn och där på golvet, i ett av klassrummen, satte jag mig med Nanono och Cissy för att spela. Det var många andra barn som ville komma med oss, men detta var Nanonos och Cissys stund med mig.
Nanono, Cissy och jag.
Min nästa resa till Uganda blev redan på hösten samma år. Jag stod i ett klassrum och höll på att sortera kläder i högar, kläder som skulle delas ut till barnen. Klockan var strax efter 16.00 och en flicka står utanför fönstret och ropar mitt namn. Det är många som ropar mitt namn i Uganda och det är inte alltid jag svarar. Men den här flickan var mycket ivrig och jag hörde att hon verkligen ville få min uppmärksamhet. Jag gick fram till fönstret och där såg jag vem det var, Nanono. Det första hon frågade mig var om jag kände igen henne och om jag kom ihåg henne. Och det är klart att henne glömmer jag aldrig. Jag bad henne komma in på skolan. Men det kunde hon inte eftersom hon inte längre gick på skolan och spelade i brassbandet gjorde hon inte heller. Alltså var hon tvungen att stanna utanför sa hon. Då gick jag ut och hämtade henne. Klart att mina vänner ska få komma in!
Nu är det 2012 och jag är tillbaka i Uganda. Invigningen av skolan är precis till ända och jag ska resa mig från min fotölj. Då knackar någon lite lätt på min rygg och där står hon igen och undrar om jag känner igen henne. Hon har blivit lite äldre, men klart jag känner igen henne och säger hennes namn till henne. Jag ser att det lyser av glädje i hennes ögon för jag kommer ju verkligen ihåg henne.
Nanono 2012
Vi pratade en stund och jag frågade henne om hon kunde tänka sig att komma tillbaka redan nästa dag och hjälpa oss när vi skulle dela ut kläder till alla barnen. Nästa dag och nästa och nästa…. Ja, varje dag som återstod av resan så kom Nanono för att hjälpa mig med vad än jag ville ha hjälp med.
Nanono i fullt arbete med att se till att rätt barn kommer in för att få sig en uppsättning kläder av oss.
Jag hade nu fått två tjejer som hela tiden skulle finnas vid min sida, Cissy och Nanono. Men det fanns två tjejer till och berättelsen om dessa får vi ta en annan dag.
Victoria
Lite bilder.... :)
Promenad i Nabweru
Jag visste redan innan avresan från Sverige att det skulle vara en invigning av skolan den 12 mars. Men hur dagen skulle se ut mera exakt hade jag ingen koll på. Utformningen av dagen låg helt på Eddies ansvar. Tanken var ju att invigningen skulle ske på ugandiskt vis. Min tanke om hur invigningen skulle ske utgick ifrån mina personliga erfarenheter om hur svenska invigningar brukar gå till, alltså skulle den vara över på 1,5 timmar. Men nej, så blev det inte alls. Vi blev informerade om att taxin skulle hämta oss tidigt på förmiddagen och vi kom inte hem förrän sent på kvällen. På förmiddagen var planen att brassbandet skulle gå runt i byn och spela för att på så sätt informera folket om att det var en stor fest på gång. Alla ”stora ”barn skulle gå med och vinka och heja på folk de passerade. Och givetvis ville man att vi vitingar skulle följa med. Efteråt insåg jag att det var ett snyggt sätt att visa upp oss på bygden.
På skolgården samlades vi. Brassbandet ställde snabbt upp sig i fina rader.
Efter dem skulle alla barnen stå, men det var inte lika lätt att få till snygga led.
Sedan var det vår tur att ta plats, lite utspridda men mitt bland barnen. Här har Anna hittat en bra plats.
Jag själv stod nästan direkt efter brassbandet.
Så var det dags att börja promenaden med händerna fulla av barn som ville vara nära och hålla i handen. Nu pratar vi inte om ett barn i varje hand, utan 4 barn i varje hand. Det blir lite trångt. Jag vill gärna få lite bilder så då måste jag be dem släppa en av mina händer så att jag kan knäppa av ett foto.
Det blir faktiskt lite bråk mellan barnen om vilka som ska få lov att hålla mina händer. Angenäma problem för mig, men inte roligt att de ska behöva bråka.
De relativt snygga leden höll inte formen så länge. Men glädjen är stor när vi tar oss runt i byn i en tryckande hetta. Nyfikna var alla på oss. En del stod och pekade på oss och försökte visa sina små barn att det fanns vitingar. Det kändes nästan som att vi var utställda till beskådning, men det får man bjuda på. Reaktionerna på att se oss var många. Jag minns att jag hade ett stort leende och vinkade på en massa människor, ändå fanns det små barn som blev rädda och började gråta när de såg mig. Jag tror att de aldrig hade sett en viting tidigare.
Vissa vinkade ivrigt tillbaka, andra gav ett stort leende och en tredje ropade på någon inifrån huset för att denne skulle komma ut och titta på oss. En äldre kvinna stod till och med på gården och rockade loss riktigt ordentligt. Det blev ett stort jubel på barnen när de såg henne.
Promenaden varade mer än en timma vill jag minnas. När vi kom tillbaka till skolan var jag så smutsig och svettig. Vid ett sådant tillfälle är det bättre att ha ett brunt skinn än ett vitt. I mitt ansikte kunde man se ränder av smuts när svetten rann. Inte bra och inga kläder för ett ombyte hade jag med mig. Klockan 2, då ceremonin började, var det många ugandier som verkligen hade tagit på sig rena och fina kläder och där satt jag med otroligt smutsiga kläder. Men vad gör man? Gilla läget och håll humöret uppe. Alla dehär människorna som kom till ceremonin hade ju kommit för en trevlig tillställning, men även för att få titta på oss. Då spelar det ingen roll om jag är smutsig eller ej, mitt skinn är ändå vitare än deras. Kanske var det bra att jag inte var helt ren, för då ser de att deras vardag även duger för mig.
Victoria
:)
Umeme!
Umeme...det är ordet för ström på Luganda.Ett bra ord som är lätt att använda istället för det engelska ordet electricity eller power som dom oftast använder.
Umeme....Något som för oss är så in i bänken självklart att ha. Vårt liv bygger på att vi har ström!
1 timme MAX, sen känner man sig halvt handikappad och börjar bli orolig för maten i frysen,att inte kunna ladda telefonen, eller att man ska missa favoritprogrammet på tv:n på kvällen eller nåt annat som man tycker är vansinningt viktigt, visst är det så?
Sam är ju en kille som nämns ganska ofta här i bloggen, åtminstone i dom inläggen som är skrivna av mig.
Anledningen till det är såklart att det är just han som jag har allra mest kontakt med och han är den som står mig närmst därnere. Vi har nästintill daglig kontakt på ett eller annat sätt, mest bara för att kolla av att allting är okej.
Nu för ett tag sen så blev uppehållet av kontakt några dagar för långt för att jag skulle känna mig riktigt bekväm...dom gångerna han kom in på exempelvis facebook så var det från ett café, som Sam oftast inte använder sig av då det är för dyrt för honom. Han använder oftast sin telefon för där är facebook gratis.Men han kom snabbt in och skrev att allt var bra och sen ut igen...Det kändes lite konstigt tyckte jag och för mig kändes det inte riktigt som att det stod rätt till...
Till slut fick jag frågat om det var problem med nåt,och då kom det fram att han inte längre har nån ström där han bor.Han har inte råd att betala räkningarna helt enkelt...
Man betalar till ett kontor inne i Kampala och man betalar man för så mycket ström som man använder, ungefär så som vi gör.
Så sedan drygt en månad är han utan ström...han hade ju inte kunnat ladda sin telefon, därav den uteblivna kontakten...
Sam skulle aldrig, som jag tidigare skrivit, be om nåt.Han vet vid det här laget också att jag oroar mig lite lätt, även då det gäller honom så han sa ingenting om sin situation...Han är ju långt ifrån ensam om att inte ha ström i sitt hem! Det är det ju många,många som inte har och kanske aldrig heller haft.
Sam berättade att man lätt kan vara utan ström ett år om det är så för att man har inte råd att unna sig en sådan "lyx". Batterier till en ficklampa är ju inte heller det gratis så Sam, och många med honom använder sig nu av stearinljus...
Bra här hemma då vi kan välja att använda det för att mysa till det under vintern tex, men inte så mysigt om man tänker på att han fullständigt avskyr mörkret, att han bor ensam och nu till veckan ska börja att göra sina slutprov till sin utbildning.Lägg där till brandrisken om man somnar ifrån ett levande ljus och tänk tanken vad som händer då...då känns det inte jättekul...Men just det här är ju lite svårt för mig att lösa för honom.Strömmen ÄR tämligen dyr,även med våra mått. Och klarar sig det gör han, det vet jag, men åndå känns det trist...
2010 då vi var nere,Jennie,jag, Victoria och Hampus så köpte vi solcellslampor till skolan för att dom skulle kunna ta bort stearinljusen. Brandrisken var för stor ansåg vi. I en sovsal med tända ljus och massa barn så kan det hända som inte får hända...
Jag får nog ta ett snack med Sam om dom här lamporna till honom också...
Men umeme, det borde vara en självklarhet för alla, visst borde det det?
Anna
Nu är dom framme! :)
Hur ser det ut invändigt i köket?
Jag glömde visst att lägga ut en bild på det. Men här kommer det några bilder. Köket är inte alls stort, ca 3x3 meter. Först fyllde man upp med en fyllnadsmassa som verkar innehålla en massa skräp, material som inte förmultnar. Därefter har man gjutit ett betonggolv och putsat väggarna.
Victoria
Jag tror det gör gott....
Jag vet inte hur det är för dom andra två, men för mig är det så att det här med bloggen har varit en riktigt bra grej....
Inte bara för att vi vill dela med oss av våra upplevelser och för att försöka att få andra att förstå vad det är vi sysslar med, utan också för mig själv.Vi kan inte prata med människorna i vår närhet om allt det som vi varit med om.
Dom tycker säkert att vi pratar om det jättemycket och hela tiden, men det finns ändå så oerhört mycket kvar därinuti som man inte pratar om,fast det vet dom ju inte om...
Jag har otaliga skrivna inlägg som jag aldrig publicerat...inlägg som jag heller aldrig kommer att publicera. Men dom har blivit skrivna, av mig.
Jag tror att det är så, att då man säger något högt eller skriver ner det, då kan man som först börja bearbeta det som man behöver....
Det behöver inte vara några stora grejer egentligen men man kan inte bara packa in saker i sin kropp utan att ta hand om det. Förr eller senare så är den full och då kommer smällen.
Mitt sätt att få det ur mig har blivit att skriva, och det är ju tack vare bloggen. Känslan av att inte veta vem som läser det man skriver, skrämmer mig ibland, men samtidigt så är nyttan det gör så mycket större än rädslan, så då får det vara så..
Jag tror att vi kommer att kunna se tillbaka på allt mycket klarare tack vare att bloggen finns. Vi har satt våra minnen,bilder, en hel del känslor och tankar på pränt och det gör oss gott,även inuti.
Så tack för att ni läser det som vi skriver...
Anna
Ett magiskt ögonblick för mig
För ganska exakt 5 år sedan, juli 2007, hade jag ingen tanke alls på att skaffa mig en massa vänner i ett afrikanskt land. Om någon då hade sagt att jag skulle vara med och bygga en skola i Uganda så hade jag inte trott på det. Jag som aldrig hade varit bra på engelska, hur skulle jag kunna kommunicera med ugandierna i en så viktig sak som ett skolbygge? Jag hade absolut inga tidigare erfarenheter av något sådant och ingen hade jag att rådfråga. Jag var heller inte så berest av mig. Att resa till Uganda, ett land långt borta, låg inte i min tankevärld. Jag hade ingen kunskap om landet och hade inte på egen hand tagit mig ut i världen. Orolig för allt som skulle kunna hända mig, som vit kvinna, i ett land med bruna människor. Men utan kunskap är man ofta orolig för nya saker.
Men så halkade jag på ett bananskal…. Och följde det mitt hjärta sa var rätt att göra. Jag tog mig till Uganda och kunde sedan inte glömma barnen på Bristol Academy. Tanken gick till dem varje dag och jag insåg att jag faktiskt kunde göra något för dem. Det som allra mest behövdes var en ny skola med lite bättre standard än vad de var vana vid. Nu i efterhand inser jag att det var tur att jag inte förstod hur mycket arbete det skulle innebära för mig innan barnen kunde börja sina studier på den nya skolan. Man tror att det är väl bara att bygga och att det svåraste är att få tag på pengar. Men det är inte heller så lätt att samarbeta och förstå varandra om man kommer från två helt olika kulturer och vardagar. Missuppfattningarna, som inte bygger på språket, har varit många. Men skam den som ger sig. Om inte vi bygger en skola för våra barn, vem skulle då göra det? Antagligen ingen. Om jag nu skulle få frågan: ”Var det värt allt arbete som krävdes för att bygga skolan?” så är svaret självklart JA.
Den 12 mars 2012 blev en dag fylld av härliga upplevelser för mig, härliga minnen att bevara och ta med mig genom livet. Att få vara med då vår skola skulle invigas gav en känsla av upprymdhet. Nu var skolans bygge kommet så långt att alla barnen skulle kunna börja sina studier där. Men inte sagt att bygget är klart, för vi har en del saker kvar som måste fixas till innan vi kan säga att allt är klart.
Här är bandet som ska klippas. Seden med att klippa ett band när något ska invigas verkar vara densamma i våra länder.
Snart händer det…
…nu har det hänt. Vår skola har blivit invigd! Ett magiskt ögonblick för mig, ett ögonblick där tusen bilder for genom mitt huvud, bilder på hela byggets förlopp.
Jag kan aldrig skryta med att jag en gång var förståndig och insåg att jag kunde erbjuda min arbetsinsats till behövande barn. De liksom bara kom in i min vardag och sökte upp mig. Jag kunde lika gärna bara låtit barnen passera mig utan att ha gjort ett enda dugg för dem. Men idag är jag mycket glad för att jag gjorde det som kändes rätt för mig.
Sätt inte upp gränser på vad du kan klara av att göra, allt är möjligt bara det känns rätt i hjärtat!
Victoria
Älskar varje dag av det...
Inte så värst ofta så pratar vi om vår resa till Uganda som vi gjorde 2008 även fast det egentligen var den som var startskottet på allt det som sedan hänt. Det känns som om resorna 2010 och 2012 är det som det mesta handlar om.
Vad som skiljer den första resan från övriga är framför allt att vi då -08 bara hade en endaste dag på skolan bland alla barn.Därmed inte sagt att vi inte träffade några barn eller ungdomar under vår resa för det gjorde vi, men dom kom och var med oss på hotellet och dom var på VM:et inne i staden där vi var. Så vi träffade en begränsad grupp av barn och ungdomar fast vi träffades mycket! Jag tror att det var en bra grund som lades där, för hur det än är så klappar hjärtat allt lite extra fortfarande för flera av dem som vi då tillbringade vår tid med. Toney, Derrick, Sam, Robert, Richard,Cissy och Suudi är bara några av dem som vi fortfarande har med oss och som gärna kommer för att träffa oss då vi kommer på besök. 4 år äldre nu än då, gör ju såklart också sitt till att det blir lättare att prata med dem när man nu träffas. Vi är vänner men med ett långt avstånd emellan oss,både vad gäller ålder och antal mil, men det spelar ingen roll!
Under resan 2008 gjorde vi också nåt som vi vid senare resor inte gjort heller. Vi avslutade vår vistelse i Uganda med en safari! En cool upplevelse att ha med sig i sitt bagage! Unika dagar som också det har gett oss minnen för livet!
Tänk om vi 2008 vetat vad det skulle bli av det här med Uganda?
Då när vi var helt ovetandes om precis allt och man fullständigt bara sveptes med i allt det nya vi fick uppleva.
Känslan av att världen är så mycket större och så mycket mer än det som vi har runt knuten.
Hade jag vetat det då så tror jag att jag hade blivit skiträdd! Jag hade nog fortsatt att blunda precis som många andra fortfarande gör, även i vår närhet, fastän att vi förklarar gång på gång hur det ser ut!
Jag skulle aldrig, inte för någonting i världen, vilja ha detta ogjort som vi fått vara med om.
Det är en ära helt enkelt...och jag älskar varje dag av det.
Så här såg den mesta tiden ut 2008.Vi hängde tillsammans med brassbandet.Människor som nu blivit våra vänner.
( Killen i gult är det dock ingen som vet vem det är.Han ville bara vara med på kort så han haffade ett instrument och dök in i högen)
Linnéa, en dag då ungdomarna och barnen kom till oss på hotellet. Här knyts det vänskapsarmband.
En elefant på NÄRA håll...som faktiskt är precis så nära som det ser ut....glad att man befann sig i en jeep!
Giraffer, supervackra djur!
Jennie....
Och jag.....Totalt ovetandes ( och väldigt unga!!) om vart resan skulle ta oss... Lycklig att den tog oss så långt.
Anna
Fortfarande kvar efter 2 år
När jag i februari 2010 besökte barnen hade min pappas faster skickat med många tjocka tröjor. Tröjor som hon på kvällarna själv hade stickat. När jag nu kom ner, 2 år senare, var det en flicka som var klädd i en av tröjorna. Den var för stor för henne. Troligen hade hon fått ta över den efter någon annan. Det roliga var att tröjan fortfarande användes efter så lång tid. I Uganda slänger man inte kläder innan de är riktigt dåliga. Växer man ur ett klädesplagg innan det är utslitet ger man det till någon annan som kan använda det. Man kan tycka att tjocka tröjor inte skulle behövas i ett så varmt land som Uganda, men det är inte sant. Till och med jag behöver en tjock tröja att ta på mig framåt kvällen. Det är kanske 35-40 grader mitt på dagen och när kvällen kommer kan temperaturen sjunka till 20-25 grader. Det blir en stor temperaturskillnad vilken gör att man faktiskt tycker att det är kallt.
Victoria
Ett nytt litet klipp!
Direktrapport :)
Vi hittade en! :)
Idag var jag på IKEA.....det tycker jag är jätteroligt!
Idag blev det också extra roligt för jag hittade en docka! En docka som var brun! Det hör inte till vanligheterna kan jag säga! Vet att vi har nämt det innan men vi har letat länge utan att hitta någon. Alla dockor är vita typ.
Victoria har sett nån handsydd historia nångång som var jättedyr men nu låg det helt plötsligt en mörkhyad docka i tyg för 99 kr...
Den fick såklart följa med hem i väntan att få resa med oss ner till Uganda om vi kommer dit igen :)
Anna
Köket
När jag var på vårdcentralen för ett läkarbesök kom det sig att jag började prata om Uganda. Läkaren berättade för mig att det var många i Uganda som drabbades av lungcancer och nu ville han passa på att fråga mig lite om landet. Han undrade om det fanns mycket industrier med utsläpp som skulle kunna påverka förekomsten av lungcancer. Men det finns i stort sett inga industrier alls, det är ett land som till största delen lever på att bruka sin jord. Då undrade han vilka bilar det fanns i landet. Och på det svarade jag att det är så fattigt att det finns bara bilar i de större städerna eller i alla fall nästan inga bilar alls på landsbygden. Efter en stunds samtal kom han fram till att en stor orsak till lungcancerns förekomst måste bero på att många tillagar sin mat över öppen eld i mycket dåligt ventilerade hus. När jag nästa gång reste till Uganda passade jag på att fråga Eddie om det här med lungcancer, om han hade en aning om varför det förekom så ofta i Uganda. Han sa att det troligen berodde på att de tillagade sin mat över öppen eld och andades in stora mängder av den farliga röken. Han berättade också att kvinnan som lagade mat på skolan hade varit tvungen att sluta arbeta eftersom hon hade drabbats av problem med lungorna, troligtvis cancer. Vad jag förstod så hade kvinnan två små barn att ta hand om och nu skulle det bli svårt ekonomiskt för henne eftersom hon inte kunde arbeta.
Detta är köket på den gamla skolan. Ett träskjul med stampat jordgolv. När det är vindstilla stannar all rök inne i skjulet.
Vi hade tidigare diskuterat att köket på den nya skolan inte skulle vara ett träskjul, utan ett hus byggt av tegelsten. Risken att väggarna skulle brinna upp blir mindre då det är byggt av tegel. Köket skulle också vara skilt från de övriga byggnaderna för att minimera alla brandrisker. Alltså satte vi igång att bygga…
Där de stora träden växer ska vårt kök byggas. Träden måste bort.
Träden är borta och det markeras ut vart väggarna ska placeras.
Markarbetet utförs.
Hörnen muras upp.
Väggarna börjar komma på plats.
Byggställningarna håller inte svensk standard.
Nu är även taket på plats.
Och slutligen är väggarna putsade.
Det sista fotot visar hur köket såg ut när vi var nere i mars. Eddie hade tänkt göra en eldstad på golvet och låta röken gå ut genom ventilationsgallerna. Detta är ingen lösning som vi kan stå bakom. Jag kan absolut inte leva med att den kvinnan som nu är anställd (sedan slutet av förra året) ska utsättas för ökad risk att insjukna i någon form av lungproblem. Alltså måste vi se till att det byggs en eldstad/spis med skorsten som avlägsnar röken från köket. En diskussion om spis hade vi med Eddie i mars. Han sa att det var uteslutet att köpa en spis som behövde el för att fungera och fläktsystemet var tvunget att konstrueras så att det blev självdrag i skorstenen. (Elen är dyr och den är ofta avstängd.) Två dagar efter vårt samtal med Eddie kommer två män till skolan och vill prata med mig. Eddie hade ringt efter dem. Männen kom från ett företag som tillverkade sådana eldstäder som vi eftersökte. Vi diskuterade om hur det skulle utformas och jag fick ett pris på det hela. Tyvärr hade vi inte pengar med oss för att genast starta bygget. Men nu har det kommit in tillräckligt med pengar och vi har skickat ner dem. Vi väntar på foto för att se hur det hela har blivit…
Victoria
Lorraine, Whittney och Victoria
Eddie, ägaren och grundaren av Bristol Academy har 3 egna barn, Baby Victoria har vi ju skrivit om, det var flickan som fick sitt namn efter "våran" Victoria. Men han har 2 barn till. Lorraine och Whittney...eller Whittaney eller hur det nu stavas...
Lorraine är äldst och han är en lugn och sansad kille! Lik sin pappa både till sätt och utseende tycker jag.Han är väldigt behaglig att ha att göra med och han har alltid ett litet leende till övers :) Han är nu 9 år, tror jag om jag inte minns helt fel.
Lillasyster Whittney var, åtminstone både under resan 2008 och 2010 sin brors totala motsats! Ett yrväder utan dess like! Hon dansade och sjöng, hoppade och studsade hela tiden! Ett riktigt charmtroll!
Nu 2012 då vi träffade henne så var det en annan flicka vi mötte. Även hon hade blivit betydligt lugnare och hennes långa hår var borta, hon ville inte ha det mer!
7 år ska hon vara , om Lorraine är 9...
Vi har ju följt även de här barnen sedan 2008 så det är alltid kul att träffa dem igen också! Vi träffade dem bara en dag nu under vår resa 2012 då även dem går i skolan (och dom går inte på Bristol) och just den dagen var jag riktigt sjuk så jag fick inte spenderat den tiden med dem som jag hade velat, men till slut kom dom insmygandes i mitt och Victorias rum och Lorraine kröp upp i sängen hos mig en stund:) Jag tog fram min telefon och så spelade vi lite Angry Birds :)
Man kan inte låta bli att undra över vad det ska bli av de barnen? Med den drivkraften och engemanget som deras pappa har så borde det kunna bli något alldeles speciellt...
En liten Lorraine 2008. Då gick han på Bristol, nu har dom flyttat så han går på en skola närmre deras hem.
Lorraine 2010, Lite större men lika söt!
Lorraine och Whittney 2012!
Whittney 2010 :)
Whittney och min dotter Linnéa 2008...
Och så lilla baby Victoria :)
Anna
Första besöket på hotellet
Att få vara lite speciell....
Ibland betyder saker man gör mer för andra än vad man i själva verket själv förstår....
Breven ni faddrar skriver till barnen på skolan är oerhört viktiga tex.Det får barnen att växa och det får barnen att känna sig sedda.
Nånting annat som betyder mer än vad jag anat är de tillfällena då Sam och Muteesa var med oss ute och åt under vår senaste resa....
Det händer liksom inte för dom att man äter på sådana ställen som vi gör. Att betala 14.000 ugandiska shilling för en enda måltid är inte möjligt! För oss är 42 kr en droppe i havet, för dom 42 kronorna äter dom kvällsmat i kanske 15-20 dagar...
Nu i efterhand då jag förstått hur viktiga dom här kvällarna var, åtminstone för Sam, så kan jag känna en enorm glädje över att vi gjorde som vi gjorde och var tillsammans med dem så mycket som vi var. Vi hade dessutom inte kunnat röra oss lika lätt och säkert på Kampalas gator utan deras sällskap heller, så det var värt mycket även för oss!
Cissy, den flickan i Uganda som står Victoria närmst hade vi också med oss. Inte direkt på några middagar, men hon var med på vårt hotell och åt frukost med oss och hon var också med oss ute då vi handlade lite olika grejer som vi behövde ha.
Det är klart att det betyder något för dem. Att få vara speciell för någon gör vem som helst glad. Har man dessutom aldrig varit det förut så blir ju säkert känslan ännu starkare.
Så att följa sitt hjärta i vad man tror är rätt är med största sannolikhet precis det som man ska göra, det kan förändra livet för någon...
Jag ,Sam och Muteesa på favorithaket i Kampala "Nandos"! (Vi hade trevligt fastän vi ser rätt buttra ut...)
Victoria med sina coola föräldrar Elsie och Stig :)
Tjejerna Nathalie, Lovisa och Pernilla! :)
Såhär kan en måltid se ut intagen på vårt hotel....ser inte så aptitligt ut men det smakade okej! :)
Cissy,en stund för henne att få vara alldeles speciell...utan en massa plikter och måsten.
Anna
Posten VS DHL?
Postgången går sådär ner till Uganda kan jag säga....
Jag skickade ner 60 brev, fullproppade med fotografier den 26e mars, skrivna till de barn som skrivit brev till mig då vi senast var nere... dom breven har inte kommit fram. Det kommer dem mest troligt inte heller att göra...trist för barnen och trist för mig...
Detta vill vi ju inte ska hända då vi skickar ner brev från våra faddrar såklart. Därför provskickade vi förra veckan ner ett paket med DHL. En av våra faddrar hade möjlighet att hjälpa oss med det.
Vi var osäkra på om det skulle fungera överhuvudtaget till det U-land som Uganda faktiskt är...
Döm om vår förvåning när paketet 2 dagar senare anländer till Kampala efter mellannlandning i London, Leipzig, och Nairobi....! Ytterligare 2 dagar på det så hade Eddie paketet i sin hand! Hur smidigt som helst! Inga klåfingriga tullar som tar paketen eller nån klantig posthantering som tappar bort det :) Förstå vilken lycka!
Då vi inte visste hur det skulle funka så gjorde vi så att vi inte skickade ner nåt värdefullt. Jag skickade ner ett parT-shirtar till Sam och till vårt fadderbarn Kalema. Men som sagt, fram kom det utan några som helst missöden.
Dagen efter paketet anlänt så fick jag kort på mina guldgossar! Hur kul som helst!
Nyekiperade och glada (Syns dock inte på bilderna), och lika glad blir jag såklart över att se dem!
Så DHL kommer vi att prova igen, och Marie, Tusen Tusen Tack för din hjälp!
Superdålig kvalité på bilderna men likväl kul att se :) Sam översätter mitt brev som jag skickade med då Kalemas engelska inte är nåt vidare bra.
Anna
Varan
Vi hade just lämnat skolan och åkt ca 200 meter med vår taxibuss när en man håller upp ett djurskinn. Chauffören frågade om jag såg vad det var för djur. Nej, det hade jag inte gjort, så han backar tillbaka för att visa mig. Det var en varan. Mannen som håller i skinnet låter oss få veta att de nyligen har dödat djuret och att det sprang runt deras lilla hus när de lyckades fånga in den.
Jo, jag vet att det ser lite läskigt ut med ett dött djur, men det är såhär livet för våra barn är. Medans vi har kaniner och harar som springer runt så har de varaner.
När jag nu sitter här och tittar på bilderna från resan 2008 hittar jag ett foto från vår safaritur på samma djur, fast livs levande.
Victoria
Gustav är hittad!
Kaninen som fick en ny vän
Gustav heter en liten pojke som en gång ägde en vit kanin med svarta öron. När han inte längre ville ha sin kanin lämnade han den till Röda Korset i Kungsbacka. Där köpte min mamma kaninen för 1:- och vi tog med den till Uganda.
Här sitter kaninen på resväskan innan sin långa resa till Uganda.
Foto fån flygstolen.
Här är pojken som nu har fått en liten kanin med svarta öron att hålla kär. Kaninen är en liten väska. På ryggen finns det två handtag och en dragkedja. När man öppnar dragkedjan ser man att någon har skrivit Gustav, ett efternamn och telefon nummer. Jag ska nog testa att ringa numret och berätta om kaninens resa till Uganda. Återkommer när jag vet mera om Gustav och kaninen.
Victoria
Lära sig nytt är alltid kul!
Varenda dag som jag pratar med nån av storkillarna från Uganda så tror jag att jag lär mig nåt nytt...
Nu senast fick jag lära mig att Uganda är indelat i 112 olika distrikt och att varje distrikt innehåller olika villages... Gamla Bristol låg i en village som heter Kazo och nya Bristol ligger i Nabweru village.
Sam, Muteesa och Lubanga bor i Kawempe som också är en village som alla ligger i Wakiso district :)
Jag fick också lära mig att "god natt" på Luganda heter "Sulabulungi", och att det kostar 350.000 Ugandiska shilling att ta ett körkort i Uganda, vilket motsvarar 1050 Svenska kronor, samt att ett pass varar i 10 år och kostar 750 kr att få.... ingenting som vem som helst löser alltså....!
Jag har också blivit varse att Muteesa ( prinsen) är en rackare på att lära sig svenska och pluggar svenska lexikon varenda dag typ... det blir nog ett helt samtal på svenska med den killen nästa gång vi kommer ner!
Jag ligger helt klart i lä med mina få Swahiliska fraser som jag lyckats komma ihåg....!
Min swahili sträcker sig till fraser såsom : Asanti saana = Tack så mycket
Mimi nakupenda= Jag älskar dig
Niyaje ? = Hur mår du?
Niko poa = Jag mår bra
Tuwonane kesho = Vi ses imorgon
Sam ni rafiki yangu = Sam är min vän
Så....det var mina superkunskaper i språket swahili....! Fraser som är oerhört användbara.... :)
Det enda av detta som skrämmer mig är att dom kommer vilja höra mig säga det här om vi kommer ner igen....vilket troligtvis kommer att få en hel hög med Ugandier att ramla omkull i en skratthög mitt på golvet! Men, men jag får väl bjuda på det!
Dom här 3 killarna bor i Kawempe som ligger i Wakiso distrikt :) Muteesa, Sam och Lubanga! 3 världsbra killar med hjärtat på det rätta stället,är stolt över att kunna kallad dem mina vänner!
Anna
En liten liten stund av lycka..
Timmarna innan vår hemresa 2010 var vi på vårt hotell för att byta om och göra oss iordning för hemfärd.
Sam var den som var utvald att följa med oss till flygplatsen tillsammans med Eddie och hans familj.
Vi hade en stund över så Sam ,Hampus och jag spelade lite "hoppa groda".... :),
antagligen även det något som Sam aldrig tidigare gjort...spelat familjespel alltså.
Efter lite svensk marabou choklad och Coca Cola i magen så hade vi där en mysig stund.
Så olika människor,olika åldrar och syn på livet, så enades vi ändå.
Jag minns det,Hampus minns det och Sam likaså.
Banala saker för någon annan, men minnen som dröjer sig kvar för oss. Hampus i ett armband som han fått av Sam och Sam med ett halsband som han fått av Hampus....Jag mitt emellan. Stolt över min son för den han är, och var, under den resan vi gjorde tillsammans.
Stolt över Sam för den han är och för att han klarar sig trots de motgångar som han stött på.
Det är svårt än idag att inte tårarna trillar då jag ser på just de här 2 bilderna....
ingenting för någon, men väldigt mycket för mig....
Anna
Svenska flaggan
Sovsalarna har inget innertak, men detta är inget hinder till att använda utrymmet ovanför till förråd. Ovanför flickornas sovsal förvaras trädstammar från lite klenare träd. Tre av dessa stammar plockades ner och lite linor skaffades fram. Sedan användes detta till flaggstänger.
Till att börja med satte man fast linorna på stammarna. Sedan grävdes det tre hål bredvid varandra. En stam sattes ner i hålet som fylldes på med småstenar och grus.
Därefter stampades det till så gott det gick med skorna, allt för att stången/stammen inte skulle ge vika och lägga sig ner.
Nu är flaggstången klar och det återstår bara att hissa flaggan.
Det är en härlig känsla man får när man ser den svenska flaggan hissas såhär långt bort från Sverige. Och jag vill också informera er om att flaggan har vi inte försett dem med. Den har de inskaffat helt själva!
Victoria
Ett litet smakprov!
Marabustorken
Marabustorken lever på savannen i centrala Afrika, men också mitt inne i centrala Kampala. Fågeln är mycket stor och kan bli hela 150 cm lång.
Den rör sig ganska nära människor och verkar äta allt som slängs i området. Dock är den ändå lite rädd för närkontakt med oss människor. Om man ser en hög med sopor så kan man garantera att det finns en marabustork i närheten som ser till att få sig ett mål mat, men egentligen är det en asätare. Marabustorken har en lång, grov och spetsig näbb som är smutsgul. Huvudet saknar nästan helt fjädrar och på halsen hänger en rosa pung. I övrigt är fjäderdräkten blåsvart och smutsvit. Vid första anblicken är den ganska söt, men när man tittar närmare på den så ser den mycket smutsig ut, rentav äcklig att titta på. Den är säkert ren, men dess färg får mig att tänka på smuts och sopor.
Det finns ganska många marabustorkar nära hotellet vi brukar bo på och de bygger sina bo i de stora träden som vi ser från hotellfönstren.
Det är inte bara ett bo i varje träd, utan ganska tätt mellan bona.
Mellan sina vingspetsar kan den här storken bli upp till 3,2 meter!
Victoria
Tusan också.....!
Jag har gjort det igen....!
Sagt ordet JA....det suger verkligen när jag säger det...Det händer alltsom oftast. Fastän jag inom mig hör att jag säger nej, så är det inte samma ord som kommer ur min mun då jag öppnar den, för då kommer det likt förbannat ur ett JA ur den väldigt ofta följt av ett, det fixar jag!
Jag vet vart det kommer ifrån! Det är min mammas fel! Hon är precis likadan nämligen. Dessvärre verkar vi ha smittat av oss även till Linnéa, min dotter. Hon är också en JA-sägare av rang, likaså på henne efterföljs ja-et av ett, det fixar jag! (Förlåt Linnéa, men det är faktiskt din mormors fel...)
Vill ni veta vad jag sagt ja till? Jag har sagt ja till att skaffa en svensk scoutdräkt....Vad var det som hände liksom....? Vart ska jag få tag på det? Vad har ens en svensk scout på sig?
En blå skjorta va? och en gul halsduk....? Kan man köpa det här nånstans kostar det väl antagligen hur mycket som helst, och det har jag ju inte riktigt lust att lägga mina pengar på... Men ett ja är ju ett ja så jag måste ju helt enkelt försöka lösa det här nu...!
Finns det nån av er kanske som har en scoutdräkt liggandes hemma?? I strl M eller L :) Ni kanske inte vill ha den längre.....? Skänk den eller sälj den gärna väldigt billigt till mig så jag kan göra en Ugandisk scout lycklig....
Jösses vad trött jag blir på mig själv ibland.....ska sätta mig i ett hörn nu och träna på att klart,högt och tydligt säga ordet NEJ....! Det här fixar inte jag!
Always prepared-Alltid redo!
Anna
Inför invigningen
Dagen innan invigningen av skolan var många barn upptagna med förberedelser. Ett gäng med killar hade fått till uppgift att plocka bort alla små stenar som låg och skräpade runt köket (den gråa byggnaden).
Stenarna kördes till ett hål, som så småningom ska fyllas igen helt och hållet.
Skottkärran som användes var allt annat än hel. Någon sand eller jord skulle det inte kunna köras i den, för det skulle rinna ut direkt.
Andra barn övade inför sina framträdanden.
Victoria
Hjälpsamhet lönar sig!
Trygghet och prövningar
Jag läste på att ställe ett citat som jag tycker stämmer otroligt väl och säger ganska mycket..
" Att bara stanna hemma är som att bara läsa en endaste sida i en bok".
Visst är det bra? Trygghet är det grymmaste som finns, men det utvecklar oss inte.
Iallafall inte om vi stannar i tryggheten hela tiden och inte utsätter oss för några prövningar alls.
Prövningar behöver ju inte vara att resa till Uganda, det kan ju vara att byta jobb, göra nåt man tidigare inte vågat, tex säga nej fastän man nästan alltid säger ja,eller egentligen vad som helst. Att efter ha utsatt sig för en prövning då är tryggheten däremot fantastiskt skön att ha!
För min egen del trodde jag inte att en av mina prövningar skulle bestå i att åka till Uganda,det har ju liksom inte funnits med i mina tankebanor alls som jag tidigare berättat om, men nu blev det så och för det är jag otroligt tacksam!
Precis lika tacksam som jag är att jag har min trygghet att falla tillbaka på i den familjen som är världens bästa för just mig.
Nu ska det bli rent och fint!
För många år sedan, innan plasten blev vanlig i Uganda, användes det till exempel bananblad för att tillverka olika förpackningar att ha sin mat/matsäck i. När man hade ätit upp var det bara att slänga förpackningen där man befann sig. Förpackningen skulle ändå, så småningom, förmultna och försvinna. Tyvärr har detta beteende levt kvar i landet. Skillnaden är att förpackningarna idag är tillverkade av plast och inte alls förmultnar. Inne i Kampala finns det en organiserad hantering av sopor, men man behöver inte komma så många kilometer från stadskärnan innan det är överfullt med skräp. Det är liksom ingen som tar ansvar för att det ska vara rent och snyggt. Precis utanför sin egna lilla husdörr håller man rent, men skräpet slänger man direkt på den lilla grusade gatan. Skräpet, som är allt från kompostmaterial till plast, får ligga kvar på gatan tills det börjar regna. Regnet kommer med sådan kraft att allt som ligger i dess väg spolas med och vipps har skräpet försvunnit för denna gång. Men vart tar skräpet vägen? Jo, till den lägst belägna platsen i området och där hopas det med skräp.
Med många barn på skolan blir det en hel del skräp. När barnen kommer på morgonen kan det vara städat och fint (i varje fall när vi är på besök) och bara efter 5 minuter ligger det en massa plast på skolgården. Jag har pratat med Eddie om att jag faktiskt inte förstår varför barnen slänger skräpet där de står och går. Eddie säger att det bara blir så eftersom alla gör så, även vuxna utanför skolan. Jag kan inte påverka eller ändra på hur alla gör i Uganda, men jag kan i alla fall berätta hur vi har det i Sverige med sophantering och sedan se till att ge några av framtidens ugandier förutsättningarna att tänka på sina sopor. Efter diskussion med Eddie kom vi fram till att inskaffa soptunnor och papperskorgar till skolan. Det är inte lätt för barnen att lära sig att slänga skräpet på rätt plats om det inte finns något att slänga det i. Men nu pågår ett försök med att få det rent och fint på skolan, än har jag dock inte hört något om resultatet.
Här ser vi att papperskorgarna är inhandlade och har kommit på plats. Nu ska skräpet bara i också!
Det ska finnas en papperskorg utanför varje klassrum och ett par soptunnor på skolgården.
Victoria
Det spelar ingen större roll...
Städa
Utanför vårt hotell städades/sopades gatan varje dag. I Sverige görs detta arbete med en sopmaskin, men i Uganda utförs arbetet av en person som går med böjd rygg och sopar med en kort kvast.
Till och med när det ska städas på skolan används dessa, ganska ineffektiva, kvastar. Man sopar och sopar men man får liksom inte med sig allt grus. När man är klar ser det ut som att det än en gång borde sopas.
Ganska länge trodde jag att det inte fanns riktiga sopborstar i Uganda, men jag hade så klart fel. Problemet var att de var lite för dyra. Det var billigare med dehär korta kvastarna som tillverkades av kvistar. Med en riktig sopborste får man bort gruset mycket lättare, det går fortare att sopa och i ryggen får man inte lika ont. Eddie fick i uppdrag att inhandla några riktiga sopborstar till skolan. Jag har förstått att Eddie är lite ekonomisk (även med våra pengar) och därför köpte han inte några svarvade skaft till borstarna. Istället valde han att köpa skaft som var lokaltproducerad och inte lika jämna. De är inte lika fina, men på så sätt har vi ju även hjälpt en lokal hantverkare att få tjäna till sitt levebröd.
Victoria
Lära av varandra
Elever på Bosgårdsskolan i Tvååker har engagerat sig mycket för våra barn i Uganda. Bland annat har de varit aktiva att samla in pengar på olika sätt. Men vårt samarbete med barnen i Uganda bygger inte enbart på att vi ska ge pengar till dem. Det är minst lika viktigt att vi lär av varandras liv. Det är just det vi på denhär bloggen försöker förmedla till er, alltså en liten bit av livet i Uganda (sett med våra ögon). Men det är ju minst lika viktigt att våra vänner i Uganda lär sig om oss och våra liv. Med detta har några klasser på Bosgårdsskolan arbetat. De har skrivit små texter som bland annat handlar om vad de gör på sin fritid, vad de gillar för mat, vad de drömmer om och hur de bor. Några har skrivit en dagbok och valt ut texten för en dag för att på så sätt visa hur livet kan vara i Sverige. Alla texter har sedan översatts till engelska. När vi åkte till Uganda i mars fick jag nöjet att ta med mig de svenska elevernas arbeten och överlämna dem till elever på Bristol Academy. Nedan ser ni en bild tagen då jag har räckt över en bok med texter skrivna på både svenska och engelska.
Victoria
Positiva människor ger energi!
Glada, vackra barn!
Vår sista dag i Uganda på denna senaste resan så var vi ute och körde lite...vi hade varit och tittat på en ev uteplats till barnen. I vilket fall så befann vi oss då i närheten av ett av våra fadderbarns hem och Eddie undrade såklart om vi ville se det, och svaret var ju naturligtvis ja :) Vi skulle få säga hej till pojkens mormor/farmor och också till hans tvillingsyster. Naturligtvis jätteroligt tyckte vi!
Men som vanligt då vi rör oss i Uganda så drar vi till oss uppmärksamhet....Inte riktigt så mycket inne i själva Kampala där dom är lite mer vana vid vita, men då vi kommer ut på landsbygden så är vi som aporna i en djurpark! Alla vill titta, känna och prata lite!
När vi kom ut till det här stället så var det inget undantag...barnen flockades runt omkring en och kameran som är det roligaste dom vet på skolan, var också en riktig höjdare här! Vi fick träffat pojkens familj och sagt hej till dom men det var lite trångt....
Skillnaden på barnen som går på skolan, och på övriga barn som vi möter utanför är väl att barnen på Bristol är rena.Kläderna är inte alltid hela, men dom hänger iallafall ihop på dom allra flesta. På dom barnen man ser utanför så är inte alltid fallet så.
Men på nåt vis så ser man inte det....man ser bara de vakna ögonen på dem, lyckan över att det händer nåt alldeles unikt för dem där och då, i det här fallet att det kom en hel buss med "muzungus" till deras by! Vilken höjdare!
Det blev ett fotokalas utan dess like :) Alla ville vara med och göra nåt kul :) En satte på en plast påse på huvudet, en visade sig stark, dom drog fram det ena snygga leendet efter det andra så det var bara att knäppa på!
När jag sen ser på korten jag tagit och sen ser att Sam fotat mig under tiden som jag fotat barnen så är det svårt att avgöra vem som ser lyckligast ut....det kan vara jag, fast jag trodde det var barnen....!
Nåväl, den lilla stunden vi var där var en glad stund och jag kan inte låta bli att undra om dom minns?
Jag gör det.
T
Anna
Småbarn
En dag i oktober 2011 plingade det till i min mobil och jag hade fått ett sms från Eddie. Jag kunde läsa att han och Anne hade fått en dotter och att både mamman och flickan mådde bra. Det var så skönt att höra att allt hade gått bra, särskilt när man vet att de inte har samma möjlighet till sjukvård som i Sverige. Jag skickade så klart genast ner ett sms med lyckoönskningar. Sedan kom nästa sms. Jag vet att jag läste det flera gånger innan jag riktigt fattade vad jag läste. Flickan hade fått namnet Victoria, efter mig. Jag kände mig oerhört glad. Att ge sitt barn mitt namn innebär att de alltid kommer att minnas mig och det är absolut det största tack jag kan få. Här är ett foto på mig med lilla Victoria och hennas mamma Anne. Klänningen som flickan har på sig är sydd av en sömmerska i Falkenberg och är en av de kläduppsättningar jag överlämnade för att visa min tacksamhet.
Anne och Eddie hade nu den ekonomiska möjligheten att Anne kunde föda flickan på en klinik. Det ökar chansen till att undvika komplikationer i samband med födseln. Men tyvärr är det vanligast att man föder sitt barn hemma och då utan något smärtstillande.
Under mina tidigare besök på Bristol Academy har jag bara träffat på ett relativt nyfött barn, men under den senaste resan var det flera av våra vänner som hade fått barn. Redan när jag första dagen anlände till skolan fick jag se en flicka bäras runt på en arm. Först blev det att hälsa på alla barn som kom springande och sedan sökte jag mig bort till den lilla flickan på armen. Det visade sig att en av de kvinnliga lärarna på skolan hade fått barn och jag behöver inte ens fråga om lov att få hålla henne, utan fick henne genast i min famn.
Det tar inte mera än ca 10 minuter innan en av de andra kvinnorna på skolan kommer fram till mig. Hon ber mig att följa med för hon har något att visa mig. Jag går med henne in i flickornas sovsal och där, på en säng, ligger det en babyfilt. Jag lyfter lite på filten och får se en liten nyfödd pojke. Han är bara två veckor gammal och mamman som arbetar på Bristol Academy fortsätter som vanligt att arbeta trots att hon nyligen har fött ett barn. Jag tar för givet att hon har med pojken till skolan idag för att visa honom för oss. Så jag frågar vem det är som passar barnet under dagarna när hon jobbar. Hon säger till mig att pojken är med henne varje dag på skolan och att hon är en av de lärare som bor på skolan under terminerna. Pojken bor alltså på skolan.
Mamman ville så gärna att jag skulle fota henne tillsammans med hennes två pojkar.
Davis var den förste killen som Eddie tog hand om. När jag 2008 åkte till Uganda var Davis med och hämtade oss på flyget. Under hela vårt besök tog han hand om oss och såg till att vi hade det bra. Jag kommer ihåg att han fyllde 25 år under vårt första besök. Och varje gång jag kommer till Uganda så finns Davis där. Nu har han blivit pappa. I slutet av 2011 fick han en son som heter Jorum.
Victoria
Brev som ger lycka
Än en gång...vi har det bra.
Vi har det väldigt bra i vårt land, och ofta vet vi inte ens om det...Eller vi vet det nog men det är så självklart så vi tänker inte på det.
En av sakerna jag tänker på är bla vårt sätt att föda barn i det här landet....Skulle det inte funka på det "vanliga" sättet, så blir det kejsarsnitt och oftast går det vägen vilket sätt det än blir.Ibland sker ju naturligtvis det som inte får hända och man förlorar sitt barn, men det hör ju inte till vanligheterna, som tur är!
I Uganda gör man inte kejsarsnitt. Eller, det kanske man gör, kunskapen finns säkert på dom finare sjukhusen, men det är ju ingenting som är en självklarhet för vem som helst...Man löser situationen efter bästa förmåga och hoppas att det ska gå bra.
Jag pratade med en av storkillarna på Bristol häromdan.Han hade varit på begravning. Hans kusin hade dött 29år gammal då hon höll på att föda sitt barn. Nånting var inte som det skulle och nån hjälp fanns inte att få....
Mamman dog och det gjorde också hennes barn.
Det här är inte unikt på något sätt varken i Uganda eller i andra fattiga länder dessvärre....
Men visst måste man säga att vi har det bra? Vi får inte glömma det. Jag tycker att vi kan tänka på det ibland och inte tillåta oss att så lätt tycka att precis allt är skit. Vi har det bra,vi har faktiskt det....
Den här lille skiten var 2 veckor då vi var nere... :) Hur liten somhelst och hur söt som helst!
Anna
Behöver ett hjärta vara fyllt med pengar?
Tips!
En stolt parad!
Idag öppnades ett av mina minnesfack helt plötsligt. Jag kan inte riktigt säga vad det var som fick just det här minnet att komma upp nu, hur starkt som helst,drygt 4 år senare . Det här hände alltså under vår resa till Uganda 2008.
Vi deltog ju då i det något luddiga: VM i sammarbete...Inte lätt att förklara vad det innebär som sagt, men man kan väl lite förenklat säga att det samlas barn från hela världen för att prata om och "bygga relationer" till andra människor i världen och på så vis också kunna lära sig hur man kan påverka sin egen framtid. Typ....
Hursomhelst så skulle det vara en parad under dom dagarna som VM pågick i Kampala. Alla deltagarna, vilket var flera tusen, skulle gå i en parad på gatorna. En mäktig syn kan jag tänka mig för dem som tittade på.
Bristol Academys brassband var dom som ansvarade för all musik under hela VM:et så dom skulle gå först och leda hela paraden med sina uniformer och med sin musik! Stort, även för dem, då just det här brassbandet och barnen tillhörde dom mest fattiga även i den stora skaran av människor som var där.
Iallafall så skulle dom göra det och vi var stolta över dem såklart! Men, för dem var det ett krav att vår svenska grupp skulle gå tillsammans med dem längst fram. Vi tillbringade all vår tid med brassbandet under dom här dagarna och dom var förstås också oerhört stolta över att få vara tillsammans med oss också. Så, vår lilla grupp skulle följa dem, längst fram på Kampalas gator!
Morgonen då den stora paraden skulle ske, så hände det som inte fick hända...Missförstånd de lux....
Nånting händer som får dom att tro att vi själva skulle ta oss in till Kampala City på morgonen, så dom skickar ingen buss ut till vårt hotel... Tiden går och går och går och vi inser att tiden börjar bli knapp.
Vi ringer Eddie, och han skickar en buss, men vi inser då att vi inte kommer att hinna dit i tid. Sveket mot barnen och ungdomarna i brassbandet känns enormt, det var det enda dom ville, att vi skulle gå bredvid dem då de spelade och vi klantade till det....Vi satte vårt hopp till att vi kanske skulle kunna ta emot dem vid paradens slut iallafall.
Men rätt som det var då vi kom körandes i vår buss så kom hela paraden gåendes! Förvisso slutet på det väldigt långa tåget av människor men vi visste ju att våra vänner var längst fram! Vi skrek på busschuffören att stanna och vi hoppade ut allihopa och började springa förbi alla människor för att komma fram till brassbandet! Och vi gjorde det! Det var lyckliga barn och ungdomar som såg oss komma och vi var precis lika lyckliga!
Känslan att gå där framme tillsammans med de här människorna var, och är än idag obeskrivlig. Vi var 2 helt skilda grupper av människor, men vi var ändå så helt och fullt enade. Dom, lika stolta som vi, över att få vara där tillsammans och leda en parad av flera tusen människor. Det är stort!
Och jag kan än en gång konstatera, Alla hjärtan har samma färg.
Anna